Близък до Алексей Петров: Играеше много роли, опитваха да го съсипят като човек, да му откраднат бизнеса

16.09.2023 10:49
Явор Колев Кадър: Нова тв
Алексей Петров Снимка: 24 часа

„На мен ми е тежко да говоря по тази тема, защото наистина 20 години се познаваме и той беше пример за мен. Това е един визионер, един човек на бъдещето, всестранно развита личност, лидер в областта на националната сигурност, лидер в науката, лидер в бизнеса, лидер в спорта”, това каза експертът по киберсигурност Явор Колев за Алексей Петров в предаването "Събуди се" по Нова тв. 

Алексей Петров беше застрелян по време на редовната си седмична разходка в планината на 16 август 2023 г. Бил е придружаван от жена - Мирослава Михайлова, която също пострада и беше настанена в болница. С него е имало и охранители, които обаче не са били в близост, когато Петров е застрелян в главата. 

"Той остави един чудесен пример. Наблюдавал съм негови студенти с какво внимание и почит го гледаха, и как попиваха всяка една негова дума. Това е един човек, който остави след себе си едно огромно наследство. То може да бъде мултиплицирано и да служи за пример на младото поколение", каза още Колев за бизнесмена. 

"През последния месец се изговориха какви ли не небивалици. Много джуджета се опитват да се качат на раменете му, за да изглеждат значими. Разбира се, това са безсмислени неща, но не бих искал да коментирам тази тема повече, тъй като тя е болезнена не само за мен, но и за много хора", коментира той. 

"Той имаше много приятели. Аз съм виждал, като сме обикаляли страната, колко много хора са искали да се видят с него и колко са били разочаровани, когато той не може да дойде", заяви експертът по киберсигурност. 

"Почти 20 години го познавам и никога не съм го видял да се страхува от каквото и да било. Той беше човек, който се опитаха да съсипят, да му откраднат бизнеса, но не успяха именно поради причината, че той не се страхуваше от нищо. Той играеше много роли. Един такъв човек, лидер в толкова много области, няма как да не играе роли в целия обществен живот", категоричен бе Колев. 

Бившият шеф на "Киберсигурност" в ГДБОП алармира за нови интернет измами. 

„Преди месец и половина - два се опитаха да ми откраднат профила във Facebook. Получих съобщение от мой приятел – явно неговият профил беше откраднат. В съобщението се искаше да му изпратя код, който ще получа на телефона си. Получих съответния код. Ако го бях изпратил, щяха да нулират паролата ми, да я сменят и аз да остана без профил. Такива откраднати профили се използват за всякаква престъпна дейност”, обясни Явор Колев.

„Могат да изпратят до вашите контакти и зов за помощ, че сте пострадали в автомобилна катастрофа, например, някъде в чужбина и да поискат по някои от фирмите за бързи преводи големи суми. Имали сме такива случаи и дори с много известни българи, които са пращали пари на пострадали”, каза Колев.

За да защитим данните си, той препоръчва да използваме сложни пароли за всяко приложение или социална мрежа. Тези пароли трябва да имат малки и големи букви, различни символи в тях, числа. Трябва да са различни навсякъде.

Продължават да действат и романтичните измами, а най-често техни жертви стават самотни жени на средна възраст.

Интернет остава опасен и за децата.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>