700 000 българчета влязоха в клас, 60 000 - за първи път (Обзор)

15.09.2023 23:00
Премиерът акад. Николай Денков си припомни годините като ученик в Националната природо-математическа гимназия.
Най-развълнувани от първия звънец и топлото посрещане в училище бяха първокласниците. Въпреки прогнозите за дъжд хубавото време и есенното слънце направиха деня за тях още по-хубав.
Проф. Галин Цоков бие звънеца заедно с директора на 107-о “Хан Крум” Данко Калапиш. Училището започва своята 90-а учебна година.
Пламена Гочева от 1-и “а” клас на училище “Света София” е третото поколение в семейството на медийната платформа “24 часа” след баща - Георги Гочев, който е директор “Корпоративно развитие”, и издателя на “24 часа” Венелина Гочева.
В 1-и “б” клас в 105-о СУ “Атанас Далчев” ще е Ава Паунова, дъщеря на Преслава Паунова, директор “Реклама” на “Медийна група България”. На тържеството Ава поздрави съучениците си със стихотворението “Първокласник” на Калина Малина.
С много вълнение посрещна първия си учебен ден Борис Литов, големият син на фотографа на “24 часа” Николай Литов. Бобо ще е в 1“в” клас в 7-о СУ “Св. Седмочисленици”.
7-годишният Калоян Маринов, който е внук на нашия колега Христо Николов, прекрачи прага на 11-о основно училище “Елин Пелин” в Перник, където негова класна ще е г-жа Кирилова.
Емил Марков е в 1-и“г” клас в СУ “Летец Христо Топракчиев”. Той е внук на Йорданка Маркова, мениджър “Продажби”.
Теодора Андонова, внучка на кореспондента ни във Враца Валери Ведов, ще е първокласничка в училище “Иван Вазов”.

Близо 60 хиляди деца прекрачиха за първи път училищния праг вчера, а звънецът би за новата учебна година за общо 700 хиляди българчета.

15 септември тази година мина под знака на кампанията “Вместо цвете дари надежда” - помощ и солидарност с пострадалите от потопа по Южното Черноморие. В десетки училища бяха поставени кутии за дарения. Помощ за деца на засегнати от бедствието семейства събираха и в училището в Царево, което също посрещна възпитаниците си, въпреки че наводнението засегна част от сградата му.

15 септември и 24 май са двата дни, които отличават България в целия свят с това, че казват: “Образованието, науката, културата - това е същността на България”, обърна се премиерът Николай Денков към ученици, родители и медии. Той би звънеца в Националната природо-математическа гимназия в София и разказа, че преди 45 г., през 1978 г. - “в праисторически времена” с неговия 10-и “г” клас били първите, влезли в тази нова тогава сграда на НПМГ. Седмица по-рано сами изчистили класната си стая и подредили чиновете си.

“На 15 септември бяхме заедно с нашите приятели, с нашите любими учители, с нашите преподаватели от СУ, които влизаха с нас в класните стаи и с които знаехме, че това, което ще научим, ще ни направи от най-добрите в професията не само в България. И още когато завършвах, си казах - ако успея в живота, ще се върна обратно в това училище, в Софийския университет и ще кажа благодаря на училището, на университета, на преподавателите, които ни направиха хора”, емоционален бе акад. Денков.

По-късно той откри учебната година и в ОУ “Васил Левски” в пловдивското село Караджово, в което учат деца от три етноса - български, турски и ромски. Кауза на Денков е децата от уязвими групи да не отпадат от училище. 1000 медиатори ще заработят в страната от тази есен, за да помагат в това.

Празник на всички българи, на знанието, на светлината - така пък министърът на образованието проф. Галин Цоков определи първия учебен ден на тържеството на 107-о ОУ “Хан Крум” в София. Той потвърди, че ще отпадне излишната фактология от учебните програми, като се внимава “да не отпадне и нещо ценно и важно”.

Други от Просветни

Цоков: Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето

Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

>