Гей общността изправи Милена пред Върховния съд. И Васко Кръпката дойде да я брани (Обзор)

13.09.2023 23:00 Ана Михова
Милена на излизане от съда.
Васко Кръпката на протеста
Милена сред своите поддръжници
Милена на влизане в съдебната зала
Рокерите паркираха моторите си на площад "Света Неделя".
Рокерите се изтеглят след края на делото
Поддръжници на Милена
Някои от рокерите влязоха в съдебната зала

Според конституцията всеки има право свободно да изразява мнението си, смята прокуратурата

Двугодишен конфликт между певицата Милена Славова и някои от съорганизаторите на “София Прайд”, от сряда е във Върховния административен съд (ВАС). Младежката ЛГБТИ организация “Действие” съди за дискриминация по признака “сексуална ориентация” рок легендата за неин пост във фейсбук. Милена пък отрича да изпитва лоши чувства към гей общността, дори напротив.

“Имам много приятели от гей общността, но те не са по гей парадите, сериозни хора са и са против това, което се случва по улиците”, обяви тя пред съдиите.

За да са съпричастни с нея, пред ВАС още преди 9 часа, за когато беше обявено делото, бяха дошли десетки граждани, много от тях рокери, паркирали моторите си в близост до храма “Св. Неделя”. Тук беше и колегата на Милена - Васко Кръпката. Тя е чест гост на мотосъборите, с което се и обяснява подкрепата на мотористите.

Протестът се организираше през фейсбук, където беше пусната и петиция в защита на певицата. ЛГБТИ общността нямаше свои привърженици около съда.

Делото срещу Милена е заради неин пост от юни 2021 г.:

“Сигурна съм, че НЕ ПОДКРЕПЯМ ГЕЙ ПАРАДИТЕ! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си.”

За хомофобско бива нарочено и нейно гостуване в сутрешния блок на Нова тв от 22 юни 2021 г. В него Милена влиза в диалог с представителката на ЛГБТИ общността Елза Перини. Докато разгорещено коментират, певицата казва:

“Виждат ви много хора, които не искат да ви виждат. Натрапвате се, ние сме културни и скромни, а вие сте арогантни”.

Самата Милена и тогава, и сега обясни пред съда, че е имало конкретен повод за гневния ѝ пост. Тя се натъкнала на снимка от “София прайд”, на която се виждало гол мъж, сложил българското знаме на задните си части.

Фотосът е приложен по делото.

През септември 2022 г. адвокат Деница Любенова от ЛГБТ организацията “Действие” подава сигнал срещу Милена в Комисията за защита от дискриминация.

През юни 2022 г. оттам се произнасят в полза на Милена. В решението си казват, че тя не е осъществила дискриминация по признак “сексуална ориентация”, нито пък е осъществила тормоз, подбуждане към дискриминация и пр.

Според комисията изказването на рок певицата “изразява неодобрението на ответната страна към посочената форма на изява и

по никакъв начин

не обективира

омраза и агресия спрямо ЛГБТИ.

И оставя без уважение искането за глоба.

Затова гей активистите обжалват отказа пред Административния съд в София. Той пък се произнася в тяхна полза. На 12 октомври 2022 г. отменя решението на КЗД и връща преписката за ново произнасяне. Първоинстанционният съд заключава, че тя е “осъществила дискриминация под формата на тормоз по признак “сексуална ориентация”.

Нейните реплики

накърняват

достойнството

и създават враждебна, обидна или застрашителна среда за хората с различна сексуална ориентация”, смята съдът. Той постановява делото да се върне на комисията, която да глоби певицата. Следва жалба и от двете страни. Милена иска да се отмени решението, а Деница Любенова от ЛГБТИ организацията - да се потвърди.

От прокуратурата застанаха на страната на Милена - била упражнила конституционното си право на свободно изразяване. Не е право на свободно изразяване, а право на враждебна среда към една група хора, която е защитена от дискриминация. С изказванията си тя е създала среда на омраза. “Ако беше идвала на “София Прайд”, щеше да види, че няма такива неща и е чиста измислица, опонира Деница Любенова. Ако вие сте на улицата, как ще реагирате на това, което видях във фейсбук, риторично попита Милена съдиите. Тя обясни, че била много възмутена и огорчена от личните заплахи, отправени към нея и дъщеря ѝ която тогава била на 13 години. Тя видяла чатове на гей общността, в които се казвали много грозни неща по отношение на детето ѝ.

Заплахите не били само смърт, а садистични - вадене на очи, връзване в инвалидни колички, давене в езеро, каза тя.

Съдът ще се произнесе до месец.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>