Прокурор Десислава Петрова: Това, че на Васил Божков е осигурена физическа охрана, не го прави защитен свидетел

13.09.2023 08:30 Ана Михова

Защитен свидетел ли е Васил Божков по делото, образувано по неговите твърдения, че е давал подкупи на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиар експерта Севделина Арнаудова, е тема, която се коментира от събота. По време на пресконференцията от дома си бизнесменът обяви, че е станал защитен свидетел. По-късно от прокуратурата го опровергаха и обясниха, че единствено му е осигурена физическа охрана. “24 часа” потърси говорителя на Софийската градска прокуратура прокурор Десислава Петрова, за да разясни казуса.

- Прокурор Петрова, след пресконференцията на Васил Божков се получи известно объркване. Защитен свидетел ли е, както обяви самият той на пресконференцията си в събота.

- Няма легална дефиниция, т.е. законово определение на понятието “защитен свидетел” и ето защо с него се борави, бих казала, свободно. Има законово понятие “защитено лице” и регламент на статута на това защитено лице, който се съдържа в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

И тъй като Васил Божков е свидетел, а свидетел принципно може да бъде защитено лице по този специален закон, предполагам, че оттук произтече смесването на понятията “защитено лице” и “свидетел”.

- Предоставена ли е защита на г-н Божков по този специален закон?

- Не, не му е предоставена защита по специалния закон и в този смисъл той не е защитен свидетел. На господин Божков, както и на неговите съпруга и син, по негово изрично искане по реда на Наказателно-процесуалния кодекс е осигурена физическа охрана, която се осъществява от служители на Бюрото по защита към министъра на правосъдието.

- Защо?

- Той е споделил безпокойството си за своята сигурност и за сигурността на своите близки и наблюдаващият прокурор е преценил, че с оглед изразените от него съмнения и притеснения следва да постанови да му бъде предоставена лична физическа охрана. Важно е да спомена, че Наказателнопроцесуалният кодекс изрично урежда правото на свидетеля (който в този случай е господин Божков) да поиска такава охрана. А обстоятелството, че той има качеството и на свидетел по едно дело, по никакъв начин не променя качеството му на обвиняем по другите три.

По тях той остава обвиняем с произтичащите от това качество и взети спрямо него мерки за процесуална принуда, в частност мерки за неотклонение.

(По т.нар. хазартно дело той е под домашен арест, а по делото за незаконно съхранение на културно-исторически ценности му е определена гаранция от един милион и 500 хил. лв. - бел. ред.).

- Тоест от вашите думи разбирам, че е охраняван свидетел?

- Да, може да се каже така, макар че охраняван свидетел също не е легален термин, но беше използван, за да се разграничат хипотезите, които са твърде различни.

- Какво представлява защитата на защитените лица по този специален закон?

- По реда на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, се осигурява по административен ред защита на всички възможни застрашени участници в процеса и на свързани с тях лица, включително и на свидетелите.

Специалната защита по реда на този закон представлява изключително всеобхватен комплекс от мерки за защита и дейности по осигуряване на съответна помощ и среда.

Специалната защита се осъществява в няколко форми чрез предварителна, разбирайте незабавна защита и чрез Програма за защита на застрашени лица. За да има например релокация на застрашеното лице в друга държава, то трябва да бъде включено в Програмата за защита на застрашени лица.

Компетентност за взимане на решения по този закон имат министърът на правосъдието и Съветът по защита на застрашените лица, а не наблюдаващият прокурор. Сключва се споразумение между лицето и Бюрото по защита и от датата на сключването му лицето придобива статут на защитено лице. В случая с господин Божков такова споразумение няма, тъй като не му е предоставяна защита по този закон. Споразумението най-общо казано определя времетраенето на мярката или мерките за защита, без то да зависи от приключването на наказателния процес.

Със защитените по специалния закон лица се работи по-различно, защото те участват в наказателните производства чрез видеоконференция или телефонна конференция при наличието на възможност за това.

Други от От страната и света

Вижте седмичния отчет на община Русе

РЕСОР „ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КОМУНАЛНИ ДЕЙНОСТИ": - приключиха строителните дейности по благоустрояване на пространството пред бл. „Ловец" в ЦГЧ

АПИ: Движението на детелината на бул. „България“ не може да бъде пуснато

Агенция „Пътна инфраструктура" не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението при детелината на бул. „България" и Софийския околовръстен път

ЕС призова ЕК да предложи мерки за цените на електроенергията в Югоизточна Европа

На вчерашното заседание на Европейския съвет лидерите приеха заключения, в които призовават Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с високите цени на електроенергията в Югоизточна

Иван Кондов се срещна с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз

Министърът на външните работи Иван Кондов се срещна днес с ръководителите на посолствата на държавите-членки на Европейския съюз у нас. Срещата бе организира по инициатива на Н.Пр

Обвиниха в изнудване четиримата, били и плашили длъжници на фирма в София

За изнудване и заплахи са обвинени четиримата мъже, заловени вчера при акция на спецзвеното "Кобра" към СДВР в центъра на София.  Те заплашвали, рекетирали и нанасяли побои над длъжници на определена

>