Пеевски: ДПС подкрепя обединяването на служби. Радев напомни, че “посолството” харесва ДАНС (Обзор)

12.09.2023 21:42
ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ
АТАНАС АТАНАСОВ
РУМЕН РАДЕВ

ДПС принципно подкрепя обединяването на специални служби, което предлага съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Това обяви във вторник депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Военното разузнаване да бъде слято с Държавна агенция “Разузнаване”, а всички шефове на специални служби да се назначават с решение на парламента, а не с указ на президента, предлага Атанасов.

“Да, провели сме предварителни разговори. Принципно даваме подкрепа за обединение на двете служби и като цяло на службите. Нека да видим какво ще предложат колегите и след като се запознаем с детайлите, ще си кажем мнението”, коментира във вторник Делян Пеевски.

Депутатът от ДПС разказа, че в разговорите на движението с ПП-ДБ и ГЕРБ са били представени промени, които предвиждат президентът да не издава указ за назначаване на ръководителите на службите за сигурност, а да се избират от парламента.

“За да си позволя да изляза публично и да направя такива заявки – този въпрос е обсъждан на лидерско ниво. Всичко е въпрос на диалог, когато текстовете са готови”, коментира от своя страна Атанас Атанасов пред Нова телевизия. Засега от ГЕРБ обаче запазват мълчание какви са били договорките по отношение на специалните служби. Депутатите от партията на Бойко Борисов гласуваха срещу докладите на шефовете на ДАНС и ДАР в парламента в петък, с което бе даден знак, че се готви смяната на началниците на служби. В същото време обаче в ГЕРБ има скептични за предлаганата от Атанасов реформа по отношение на сливането на ДАР с военното разузнаване. Докладът на служба “Военно разузнаване” бе единственият одобрен от народните представители.

Трети ден от Министерството на отбраната не коментираха възможността да загубят собствената си разузнавателна служба.

“Анализират се възможните варианти, които да са в интерес на отбраната на страната”, отговориха във вторник от Министерството на отбраната на въпроси на “24 часа” дали с тях са водени разговори за реформата в службите и каква е позицията им.

Силно критичен към предложенията на Атанас Атанасов бе обаче президентът Румен Радев.

“Който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите, да познава структурата, задачите, функциите на службите, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите. Реформа не означава да смениш ръководството с “наши хора от записа”, отбеляза президентът в понеделник вечерта. Той напомни, че в запис от заседание на “Продължаваме промяната” преди сформирането на правителството се говори за смяна на началници на служби и съгласуване с “посолството”.

“Искам да видя какво предлагат, нека да сложат на масата си идеите за реформиране на службите. Ще ви дам един пример: Това ръководство на ДАНС получи миналата година наградата “Джордж Тенет” от САЩ, която се дава само веднъж годишно и само на една държава за изключителен принос за националната сигурност на САЩ и на нашите съюзници. И сега излиза, че тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство. И така обезсмислят оценката, дадена от най-високо място. Нека се разберат, когато говорят за съгласуване с посолството, те всъщност срещу посолството ли тръгват”, каза още Румен Радев.

Дясната ръка на президента Димитър Стоянов, който бе служебен министър на отбраната, а сега е секретар на Радев, бе още по-остър.

“Отново сме свидетели на един политически спектакъл, чийто сценарий беше описан в онзи запис. Опраскаха МВР, време е да опраскат и службите”, коментира той пред Нова телевизия.

Според него сценарият да се заобиколи подписът на президента за назначаване и освобождаване на шефовете на служби бил по-вероятен, а иначе опити да се слеят военното и цивилното разузнаване били правени няколко пъти, но разумът надделявал.

Стоянов напомни, че през 2013 г. парламентът е избирал шефовете на служби и тогава за шеф на ДАНС бе избран Делян Пеевски. Човекът на президента дори допусна, че депутатът от ДПС може да се върне в службите.

В момента службите не работят добре, бе отговорът обаче на лидера на ДСБ Атанас Атанасов. Той даде за пример ДАНС, където дори нямало достатъчно агенти и собствени източници на информация. В доклада на агенцията било посочено, че на един агент се падат между един или двама сътрудници. “Това е несериозно”, коментира Атанасов.

В момента няма доверие между премиера и специалните служби, мотивира се още лидерът на ДСБ. А в същото време президентът не носи отговорност за обществения ред и сигурността на страната.

Според него важно било да се промени механизма, по който работи системата. Затова предлагали да се създаде единна разузнавателна система. “За съжаление, нашите разузнавателни служби често се занимават да се разузнават една друга”, вметна той. Имало случаи по един и същи въпрос двете разузнавателни служби да имат различни гледни точки.

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>