Дали подобни нива на цинизъм не са вдъхновили превратите и безпартийните режими

12.09.2023 13:42 Борис Станимиров
Депутатите в новата зала в бившия Партиен дом

Отказах дълго интервю в голяма медия с пълна свобода да кажа всичко, което мисля за местните избори.

Критичен съм в анализите си, но виждам смисъл в тях, ако мога да посоча нещо положително, да дам гледна точка за пътя напред. Вярвам, че отговорността на публичните личности и говорители е да възпитават оптимизъм.

Не тъпанарско "позитивно мислене" "вибрации" и прочие глупости, а християнския оптимизъм на вярата, надеждата и любовта. Ако не предложиш решение, а просто мрънкаш, няма никаква причина ти да си във вестника, а другите мрънкала да те четат. Всеки кисел таксиджия или квартален пияница може свободно да те замени.

Ако не може да посочи нишката на светлината, човек по-добре да не се бута пред микрофоните. Най-голямото поражение, което нанася хибридната война не е в абсурдните лъжи, митове и конспирации, с които мъти главите на по-глупавите хора, а в мрънкането за основателни неща, с което отчайва онези другите, с поне две мозъчни клетки и гънка между тях.

В момента виждам някакво зловещо превъртане на ценностите. Нещо тотално по Оруел, в което противоположностите се подменят директно и без чистилище, войната е мир, истината е лъжа, доброто е лошо, робството е свобода... Всичко, което изживяхме, което постигнахме и което осмислихме през последните 30, а и 40 години (защото включвам и вече видимите процеси в късния соц), в момента се обезсмисля, нулира се, анулира се по глупав, бърз и безапелационен начин.

Това е зловещо спрямо живота на последните 2 или 3 поколения, надеждите и усилията им. Има една емоция във въздуха на това време, която в сегашните дни изчезва по тъп начин.

Мисля си, дали подобни нива на цинизъм след краха от 1918 г. не са вдъхновили военните преврати и безпартийните режими. Не виждам нишката светлина, която може да ни изведе от тъмното след като извъртим този кръг на лъжата. Нищо различно от дърпане на покривката и обръщане на масата не може да е решение. А обръщането на масата е проклятието на България. Не определена идеология, конкретен враг или недостатък, а това, че от Възраждането до днес на всеки две поколения обществото се обръща с главата надолу, стойностите и авторитетите се сриват като бесове от камбанен звън и всичко започва отначало. Незряло, кресливо и плитко.

Отказах голямо интервю, защото не мога да кажа нищо хубаво.

(От фейсбук)

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>