Скандални 2 млрд. паунда тресат наследниците на Мохамед ал Файед

12.09.2023 03:00 Павлина Трифонова
Мохамед ал Файед. СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-малките му деца от години водят съдебни битки, които вероятно ще се пренесат и при подялбата на неговите активи

Милиардерът Мохамед ал Файед имаше склонност да се забърква в скандали, но изглежда, че и наследниците му не падат по-долу от него. Само дни след като 94-годишният бизнесмен бе погребан в имението си в английското графство Съри, в таблоидите по света вече вървят залагания колко големи ще бъдат разправиите между четирите му деца за подялбата на бащиното им наследство.

Твърди се, че още преди неговата смърт между тях избухва война за власт, която на моменти дори стига до съд по обвинения за побой и употреба на наркотици. Самият Мохамед ал Файед никога не е коментирал публичните скандали между някои от децата си, нито пък е казвал кой от тях има потенциал да поеме империята му за 2 млрд. долара, след като той си отиде от този свят.

“Дейли мейл” разкри, че голяма част от активите му се управляват в данъчни убежища на Бермудските острови и Люксембург и е трудно да се изчисли тяхната реална стойност.

Роденият в Египет бизнесмен бе собственик на прочутия хотел “Риц” в Париж, оценяван за над половин милиард долара. Притежаваше и редица луксозни имоти в САЩ и Англия, след като продаде луксозния лондонски магазин “Хародс” и футболния клуб “Фулъм”. Така че подялбата на наследството му няма да е лесна.

Тя трябва да бъде направена между втората съпруга на милиардера – Хайни Уотен, и четирите им деца: Жасмин - на 42 г., Карим - на 39 г., Камила – на 38 г., и Омар - на 35 г. Досега само най-малките му наследници са проявявали активност да се включват в проекти на баща си. Камила участва в ръководството на семейната фондация, а Омар – в една от компаниите, стопанисваща част от имотите на фамилията.

Точно между двамата обаче преди няколко години избухва скандал, който стига до Върховния съд в Лондон. Формалният повод е използването на фитнеса в семейното имение в Съри. Омар твърди, че се разгорял спор помежду им, след което той бил нападнат от съпруга на сестра си - сирийския бизнесмен Мохамед Есреб. Бил толкова наранен от случилото се, че настоява за 100 хил. паунда обезщетение. Камила обаче отказва да му плати тази сума и внася насрещни искове, в които посочва, че брат ѝ приема наркотици, демонстрира безотговорно поведение и смущава цялата фамилия. Съдията по делото настоява двете страни да разрешат споровете си извън съда, но това се оказва невъзможно и в крайна сметка процесът е гледан при закрити врати. Затова и изходът от него не е известен. От документите по делото става ясно, че в спора има замесено и трето лице от семейството, като се предполага, че това е тяхната майка.

В интервю за “Дейли мейл” през 2021-а Омар определя случилото се като борба за власт между братя и сестри. “Това е доста често срещана драма, когато има семейства с по-възрастна лидерска фигура, която се намира в зимния период от своя живот. Но не се боря за позицията на първо куче. Наистина се стремя да насърча хармонията във фамилията”, обяснява той.

Съобщението за смъртта на Мохамед ал Файед на 30 август бе разпространено от футболния клуб “Фулъм”, а не от близките му. В него се казва, че той е починал спокойно от старост. Радвал се на дълги и щастливи старини, заобиколен от семейството си. Бизнесменът умира в навечерието на 26-ата годишнина от смъртта на първородния си син Доди ал Файед, която беляза последните години от живота му.

Доди бе любовник на британската принцеса Даяна и двамата загинаха в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г. при преследване от папараци. Официалното разследване стигна до заключение, че вината е на техния шофьор Анри Пол, който пил, преди да се качи зад волана. Мохамед ал Файед обаче твърдеше, че става дума за убийство на Даяна и Доди, тъй като британското кралско семейство било ужасено, че бившата съпруга на бъдещия крал Чарлз може да се омъжи за мюсюлманин и да му роди дете. Скандалните му изказвания също бяха разследвани, но така и не се намериха доказателства, които да ги подкрепят.

Заради тях на Мохамед ал Файед за втори път му беше отказано британско гражданство, независимо че от 60-те години на миналия век живее в Англия и е инвестирал милиони в местната икономика. Първата му молба за британски паспорт е от 1994 г. На нея получава отказ, тъй като един от съдружниците му в луксозния магазин “Хародс” го обвинява в кражба. Някои от служителките му пък твърдят, че ги е нападал сексуално.

Същата година излизат разкрития, че египетският бизнесмен е плащал на британски депутат да задава въпроси в парламента от негово име, но хонорарът от 110 000 паунда не е бил деклариран, каквото е законовото изискване. Самият Мохамед ал Файед пък съобщи, че британски министър е отседнал безплатно в хотела му “Риц” в Париж, докато там се намирала група суадитски търговци на оръжие.

Налага му се да отговаря по няколко дела за клевета, но по нито едно не е признат за виновен. Заради проблеми с британските данъчни власти обаче през 2003 г. се мести да живее в Швейцария, но две години по-късно се връща, признавайки, че не може без Англия, защото я смята за свой дом. Установява се в имението си в Съри, където е погребан синът му Доди. Той е от първата му съпруга Самира Хашуги, която е сестра на суадитски милиардер. Бракът им просъществува само две години. След раждането на Доди се разделят, но Мохамед ал Файед продължава да се грижи за детето и да се надява, че един ден той ще го наследи в бизнеса.

Ранната му смърт с лейди Даяна попарва надеждите на бащата. Мохамед ал Файед приема тежко загубата на Доди и последвалите скандали между по-малките му деца. Преди време признава, че прекарва голяма част от времето си, седнал до гробницата на първородния си син в имението си. “Идвам тук всеки ден, може би за два или три часа и спомените се връщат у мен, докато седя. Моля се и мисля за Доди, а понякога върша част от служебната си работа или закусвам”, сподели 94-годишният египетски милиардер, който прекара по-голямата част от живота си в Англия, но така и не успя да стане британски гражданин.

Други от Възход и падение

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

Жени Иванова - съпруга и майка, наземният капитан на “Неверест”

Важно е да вярваш в мечтите на най-близките си дори когато изглеждат на пръв поглед невъзможни, признава любимата жена на първите, прекосили изцяло с гребна лодка Арктическия океан Когато срещнах

Певецът Чарли Пут се ожени (Видео, снимки)

Изпълнителят Чарли Пут се ожени за дългогодишната си приятелка Брук Сансоун. 32-годишният хитмейкър сподели лично щастливата новина в профила си в Инстаграм. "Обичам те, Брук... винаги съм те обичал

Арнолд Шварценегер получи почетна докторска титла

Австрийският културист, актьор и политик Арнолд Шварценегер беше удостоен с почетна докторска титла от частното берлинско училище „Херти“ (Hertie School), предаде ДПА

>