Порция ядки дневно може да намали риска от депресия

11.09.2023 10:25
Бадемите са едни от най-добрите растителни източници на витамин Е – с близо 130% от дневната доза в 100 грама ядки. Осигуряват ни и полезни мазнини, и са перфектен избор за следобедно хапване в офиса, за стимулиране на мозъка и прилив на енергия. Снимка: Пиксабей

Испански учени установиха, че порция ядки дневно може да намали риска от депресия, съобщи сайтът Хелт и БТА.

Специалистите са използвали данни за 13 504 души от британската Биобанка, за да анализират връзката между консумацията на ядки и депресията. В началото на проучването всеки участник е бил без депресия. Учените са анализирали  дали участниците са развили заболяването и дали са яли ядки (и ако са яли, какво количество).

Те са стигнали до заключението, че по-високият прием на дървесни ядки е свързан с по-нисък риск от депресия.

Ядките са източник на много хранителни вещества. Известно е, че могат да предотвратят някои хронични болести, предпазват от оксидативен стрес и възпаление, подобряват общото състояние. Малко са храните, които са толкова полезни. Някои от тези хранителни аспекти могат да подобрят психичното здраве. 

"Основните компоненти на ядките, като диетични фибри, омега-3 мастни киселини, феноли, полифеноли и витамин Е, имат голям спектър от противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да допринесат за защита от депресия", казва Бруно Бисосеро Перони от Центъра за здравни и социални изследвания към Университета Кастилия-Ла Манча в Испания, който е ръководител на изследването. 

Тъй като повишеното възпаление може да повлияе на развиването на депресия, е логично ядките да се отразяват на психичното здраве. И не е необходимо голямо количество. 

Учените установиха, че хората, които са консумирали 30 грама ядки всеки ден (около една шепа) 5,3 години, са имали 17% по-нисък риск от депресия.

Защитната връзка между консумацията на ядки и честотата на депресията е наблюдавана извън други рискови фактори, като затлъстяване, тютюнопушене, недостатъчна физическа активност и някои медицински състояния.

Хората, които освен консумацията на ядки са практикували и здравословен начин на живот, са имали още по-големи ползи.

Въпреки резултатите от изследването, изследователите предупреждават, че яденето на ядки не гарантира избягването на депресия. Такава връзка може да бъде направена, но са необходими широкомащабни клинични изпитания, за да бъде разбрано по-добре как консумацията на ядки се отразява пряко върху риска от депресия, особено при хора с активен начин на живот и при разлики в здравословното състояние. 

При опасения за депресия е добре да бъде потърсена професионална помощ, а не човек да си мисли, че ядки ще му помогнат. 

Това обаче не омаловажава ползата от ядките в ежедневното меню. Те могат да помогнат за контролиране на теглото, за сърдечно и когнитивно здраве, за укрепване на храносмилателната система, за контролиране на кръвната захар. 

Други от Сила за живот

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

Късите дни ни потискат, но носят и ползи за здравето

Създават "убежища на тъмното небе" за хора, които искат да се спасяват от светлинното замърсяване Активирането на мелатониновите рецептори в мозъка може да намали възпалителните маркери

>