Екипът на болницата във Велинград моли кмет за кредит - кандидат за поста му я оставил с дългове

10.09.2019 18:21

Фалиралото здравно заведение ще е основна тема в местния вот - лекари и сестри се подписаха под обръщение до общинския съвет на новия управител - въпреки че оздравителният план заработил, “непреодолимото тежко наследство” от д-р Гурдев бави заплатите им.

Запорирани от НАП сметки, дългове от 1 100 000 лева, непогасявани суми към доставчици, кадрови дефицит. Така новият управител на МБАЛ Велинград д-р Запрян Пепелов описва какво е наследил от предшественика си д-р Данчо Гурдев в официална позиция до кмета Костадин Коев и до общинския съвет.

Под неговото обръщение се е подписал персоналът на здравното заведение, който застава зад новия шеф, тъй като “неправилно и погрешно управление” е причина болницата да е на крачка от фалит. Затова и лекари, медицински сестри, санитари и администрация този месец няма да получат допълнително материално стимулиране, а част от заплатите ще бъдат забавени, въпреки че оздравителният план от новото ръководство вече давал резултати. Според цифрите в обръщението на д-р Пепелов през юли и август “благодарение и на професионализма, всеотдайността и доказаните качества на медиците”, болницата има почти 1 милион лева приходи. Въпреки това натрупаните стари задължения са се оказали “непреодолим фактор за нормалното функциониране на болницата и възможността за реално заплащане на труда", пише новият управител в обръщението, което е придружено от подписите на персонала. Затова и те очакват общинските съветници да помогнат за оцеляване на здравното заведение и влизането му в нормален работен ритъм, като разрешат да бъде изтеглен 800 000 лева кредит.

През юли местният парламент насърчи управителя на МБАЛ Велинград да стартира проучвателна процедура за кредит заради внушителните дългове към доставчици, наследени от бившия шеф на болницата.

Тежкото й финансово състояние ще е една от основните теми в местните избори, след като д-р Гърдев ще се окаже кандидат за кметския пост.

32-годишният анестезиолог сам обяви в своя фейсбук, че е избраникът на “Продължаваме Промяната”, въпреки че от партията официално не са посочили на кого ще разчитат в кметския вот.

Д-р Гурдев е явен критик на настоящия градоначалник Костадин Коев, който го подкрепи в началото управленската кариера в болницата на родения в Пазарджик????млад медик. Д-р Гурдев обаче управлява едва 6 месеца и още в началото започнаха финансовите трусове и сигнали за злоупотреби и некомпетентно управление, заради които общинският съвет го отстрани от поста.

Костадин Коев, който е кмет с подкрепата на ГЕРБ, ще се яви отново на местните избори и така казусът с общинската болница се превръща в политически.

На 5 септември Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси при д-р Данчо Гурдев докато е управлявал болницата във Велинград. Според решението като управител е сключил договор и като лекар анестезиолог, като неправомерно сам е разпределил и получил суми за допълнително материално стимулиране. Според КПКОНПИ това противоречи на Закона според който лице, заемащо висша публична длъжност, не може да издава разпоредби за свои частни интереси.

Преди това проверки на местния парламент откриха нарушения при избора за управител в подписани от д-р Гурдев декларации с невярно съдържание, проведени обществени поръчки без разрешение на принципала на болницата. Освен това съветниците във Велинград установиха в почти фалиралата болница петцифрени заплати на малък кръг лекари и медицински сестри, усвоени средства след фиктивен прием и операции на пациенти. В същото време болницата е спряла разплащания към подизпълнители и доставчици.

Продължава и проверката на прокуратурата с колко е била ощетена болницата при провеждане на неразрешените от Общинския съвет в обществени поръчки.

Така след кратката 6-месечна управленска кариера д-р Гурдев се насочва към политиката.

Други от От страната и света

Перничанин изби предните зъби на софиянец

Жител на село Рударци е задържан за причиняване на средна телесна повреда, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 29 септември, когато в полицията бил подаден сигнал от майката на 36-годишен

Последната електроцентрала на въглища във Великобритания спира работа

Последната британска електроцентрала, работеща с въглища, окончателно спира работа днес, съобщава Асошиейтед прес. Последната смяна в централата в Ратклиф-на-Соър, централна Англия

Нидерландският орган за финансовите пазари: Пазарните злоупотреби с криптовалути са "широко разпространени"

Злоупотребите на пазара с криптовалути са "широко разпространени", съобщава нидерландският Орган за финансовите пазари. Групи от инвеститори могат изкуствено да завишат стойността на криптовалутите и

Братя пребиха двама мъже в Разград след скандал

Братя пребиха двама мъже в Разград, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 27 септември на кръстовището на улиците "Дойран" и "Каймакчалан". След възникнало пререкание

Счупени клони и наводнени улици след снощния дъжд във Варна

Множество сигнали за паднали клони и други нанесени щети от снощната буря над Варна са получени на дежурния телефон в общината. Клони са се стоварили се върху няколко автомобила

>