Сглобката става коалиция до края на годината? Ако изгради доверие (по Денков)(Обзор)

10.09.2023 21:40
Президентът Румен Радев и премиерът Николай Денков застанаха рамо до рамо на “Мача на надеждата”.

Има основания за импийчмънт на Радев, но това ще ни отклони от важните задачи, каза премиерът

Сглобката може да се превърне в коалиция по Нова година. Тази изненадваща прогноза направи премиерът Николай Денков в неделя. За да се случи това обаче, имало условия.

Трябва да се изгради доверие, че можем да работим по приоритетите си заедно. Има някакви първи стъпки в тази посока - тази сесия до Нова година е достатъчна, за да видим можем ли да свършим работа и оттам да се създаде доверие. Ако променим конституцията и приемем замислените промени в закони, може да се говори за това. Вторият начин е коалиционно споразумение, което да подпишем, обясни премиерът пред Нова тв.

И в петък в парламента Денков заяви, че все още няма доверие на ГЕРБ и няма да има такова, докато не види приети договорените закони. Доверието помежду ни се гради трудно, отвърна му тогава шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

На четвъртия месец от избирането на кабинета “Денков/Габриел” партньорите от (не)коалицията продължават да нямат никакъв документ, който да регламентира работата им. След като от ПП-ДБ отказаха на ГЕРБ да подпишат коалиционно споразумение, се заговори за механизъм, в който да бъдат разписани ротацията, законодателните приоритети и кадровите назначения. От ПП-ДБ изготвиха документ, който в края на юли бе изпратен на партията на Бойко Борисов, но до момента не е подписан.

Денков коментира в неделя и отношенията си с президента. И даде да се разбере, че не е “за” задвижването на процедура по импийчмънт срещу Румен Радев, каквато се иска периодично от депутати и от “Промяната”, и от “Демократична България”.

Президентът Румен Радев няколко пъти е излизал извън правомощията, които конституцията му дава, и е дал основание за импийчмънт. Такава процедура обаче би отнела обществена енергия и би ни отклонило от задачите ни, каза Денков.

С Радев си говорихме за проблеми, които трябва да решаваме заедно, обясни премиерът по повод видимото затопляне на отношенията им по време на първото полувреме на Мача на надеждата на Стилиян Петров миналата седмица.

Не е коректно представена ситуацията за престрелки, имаше залпове от едната страна към другата страна. По много теми можем да работим заедно, Радев многократно е казвал, че трябва да се интегрираме в европейските институции, и аз това искам, но това трябва да става с конкретни действия, коментира акад. Денков.

Той обясни, че влизайки в политиката, е оставил личното си его настрана. Няма за какво да прощавам на Радев, трябва да вършим работа, отсече премиерът.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>