Кой има повече фенове - Мустафа Емин като политик, или съпругата му Айше като кулинарен блогър

10.09.2023 14:55 Антоанета Маскръчка
Мустафа Емин със съпругата си Айше
Мустафа Емин и Мануела Малеева

“Тънкостта на доброто ястие се крие в способността да се балансира между вкусовете на съставките, от които се приготвя то. Оттук идва и универсалната народна поговорка “Да не пресолиш манджата”, която в преносен смисъл е валидна във всички сфери на човешкото битие.” Това пише в кулинарния си блог Айше Емин, съпруга на подалия оставка като съветник на военния министър Тодор Тагарев Мустафа Емин.

Имаше ли “пресоляване на манджата”

в разразилия се скандал около 31-годишния Мустафа след негово посещение на 28 август в “Пирогов” с 2-годишното му момченце с рана на главата? Министерският съветник ли добави непремерено повечко от служебното си положение в разговорите с медиците от спешната болница, или пък някой му скочи остро, за да се дискредитира политически Тагарев и партията на Мустафа “Да, България”?

Бързи проверки по случая, обяснения от шестима медици, записи от камери и резултатите от вътрешната проверка. Последва неговата оставка като министерски съветник - 69 дни след като бе назначен, и замразяване на участието му в Националния съвет на “Да, България”. С обещание, че ще защити името и достойнството си с доказване на истината за комуникацията с персонала в болницата в съда.

Получи както много упреци за поведението си в “Пирогов”, така и подкрепа от приятели и съмишленици.

На негова страна застана Мануела Малеева,

с която ги свързва приятелство и обща партийна кауза. Тя пусна в профила си във фейсбук снимка на двамата и написа: С моя приятел Мустафа Емин. Един от най-милите хора, с които съм се запознавала, а същевременно и един от най-смелите. Самичък (с подкрепата на семейството си) той посмя да се изправи срещу ДПС в Рибново. Координирана атака от всички страни. Не само срещу теб, но и срещу министър Тагарев. И тази буря ще отмине, Мустафа. И ще бъдеш още по-силен! Мустафа изгоря. Брутално и безскрупулно. Хибридната атака по учебник успя. Това е положението.

31-годишният Мустафа от прочутото с атрактивните си сватби гърменско село Рибново се включва активно в политиката през 2017 г., когато става учредител на партията на Христо Иванов. В последните 2-3 г. участва в парламентарните избори от листите на ДБ и ПП-ДБ в Благоевградски, Смолянски и Кърджалийски избирателен район. Не успява да влезе в парламента. На последните - през април т.г., е пети в листата в Кърджали. Последното му явяване на избори от родния му край е на 2 октомври 2022 г., трети в листата на ДБ. Получава 45 преференции в родното си село Рибново, където над 80% от гласовете са за ДПС.

Учил е във Висшия ислямски институт, завършил е история в Софийския университет. Казва, че интерес за него представляват теориите и практиките, свързани с понятията “етнос”, “нация”, “национализъм”. В момента учи магитратура във Военната академия “Г.С. Раковски” със специалност “Национална сигурност и отбрана”.

От студентските си години живее в София със съпругата си и двете им деца - момченце на 2 г. и момиченце на 7 г. След като завършил история, искал да стане учител. Кандидатствал на няколко места, но не го назначили и тогава се захванал с частен бизнес в сферата на строителството. Имал познати в столицата, които се нуждаят от добри майстори, а пък родното му село Рибново се слави с много кадърни строители, които си търсели работа. И така станал посредник, който осигурява обекти за майсторите от Рибново. Брат му Ахмед също се занимава със строителство, но в родния край. Въпреки че живее в София, Емин не е забравил родното си село. През лятото на 2021 г.

подема инициатива за именуване на улиците в Рибново,

които само са номерирани. С Методи Лалов внасят предложение до общинския съвет на община Гърмен главната улица “Първа” да се нарича “България”, “Девета” и “Двадесета” да станат “Смаил Лейков” и “Джемал Авдиков”. “Улици, на които са родните домове на местни хора, загинали на фронта по време на Втората световна война, защитавайки българския национален интерес, като редник Джемал Ибраимов Авдиков и подофицер Смаил Мустафов Лейков, следва да получат техните имена. Така жителите и гостите на село Рибново и на община Гърмен ще познават историята и ще носят историческата памет и за мюсюлманите, пожертвали се в името на България”, пише в предложението на Мустафа Емин, по което обаче няма никакво развитие.

В един от предизборните клипове разказва любопитни истории от живота си. Бил е първокласник в село Таймище, община Антоново, област Търговище. Тогава

учителите изпитвали само него, защото бил единственият в класа, който знае български

В Рибново разказват, че по това време цялото му семейство било там, за да отглеждат тютюн. Родителите му цял живот са се занимавали със земеделие. Работили са сезонно и в чужбина. Преди години майка му опитала да направи шивашки цех в селото, но не успяла да намери достатъчно работнички.

В края на седми клас пък, когато в училището в Рибново организирали тържество, Мустафа бил избран за “Мистър Випуск”. С усмивка казва, че още като дете е изкарал първите собствени пари. Събирал билки и ги продавал на баща си, който тогава изкупувал билки в района. Пак с усмивка признава, че има и едно нелегално минаване на границата. Преди време пътувал до Турция с автобус и на връщане заспал, докато минавали през граничния пункт - така и не му проверили паспорта.

Превежда и името си. Мустафа означавало “избран”, а Емин - “честен и почтен”. Често с жена си Айше водели спор кой има повече последователи. Дали той в политическата си кауза, или тя в кулинарния си блог “От кухнята на Айше”, където я следват 15 000 души. Съпругата му публикува редовно рецепти за традиционни ястия от родния край, за приготвяне на любими на българите турски гозби, сокове и конфитюри. Тя е завършила Висшия ислямски институт и българска филология в Софийския университет. В родното село на семейството не си спомнят двамата да са правили традиционната сватба с “гелина”, при която лицето на булката се покрива с плътен слой крем и се изрисува и украсява с пайети.

За съпруга си Айше пише в своята страница: “С него сме два противоположни темперамента - светъл екстраверт и дълбок интроверт. Той е добър оратор, аз добър слушател. Един от моите таланти е свързан с кулинарията, с рецептите за вкусни сладкиши, а той търси формулата за доброто и справедливо управление. За много от хората политиката е синоним на фалш, лъжи, корупция и лицемерие. Мисията на Мустафа е да разбие тази представа. Почтените хора, които по дух са непримирими към несправеливостта, са в незавидно положение”.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>