Петокласничка се удави в Марица, два месеца й пишат оценки от "изпитване"

08.09.2023 11:59
СУ “Найден Геров” е известно като Столиновската сорбона, защото е единственото средно учебно заведение в етническия квартал.
Директорката Диана Гавазова се оправда, че не можела да има контрол над всеки ученик.
“Столипиново” е полупразно, мнозина са на гурбет в чужбина заедно с децата си.

В горещ юлски ден на миналата година 5-класничката Айше (името е сменено съзнателно - б.р.) тръгва с две приятелки да си правят клипчета за тикток в река Марица. В търсене на по-ефектен кадър, девойката

влиза доста навътре във водата, но течението я повлича

и тя изчезва.

 Ужасени от случилото се, приятелките ѝ се прибират вкъщи и не казват на никого в следващите два-три дни. Майката на Айше я обявява за издирване на 26 юли, а трупът ѝ е открит чак на 11 август по-надолу в реката.

Майката не вярва, че това е дъщеря ѝ, съмнява се, че е била отвлечена и продадена. Образувано е досъдебно производство и е назначена ДНК експертиза. Това отнема време и към 15 септември,

когато започва учебната година, резултат все още няма

Но в СУ “Найден Геров” в Столипиново, където Айше е трябвало да повтаря 5-и клас, я водят, че посещава учебни занятия, дори ѝ поставят оценки, макар да не са я виждали. Това продължава до 22 ноември - два месеца след смъртта ѝ, когато момичето е отписано от училище, след като 4 дни по-рано е издаден смъртен акт.

“Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикации за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайли всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на различни нива”, категоричен е

министърът на образованието проф. Галин Цоков, който разпореди мащабна проверка

на случая, която върви в Пловдив. В регионалния инспекторат са се спотаили и отказват да коментират.

Преди това е имало проверка, назначена от РУО, приключила с формални констатации, че директорката на училището Диана Гавазова трябва да затегне контрола. 

“Аз самата не мога да имам цялостен контрол върху всички ученици. За това са отговорни техните класни ръководители и учителите им. Това, което е правено, е абсолютно нередно и след като се запозная с обясненията на своите колеги, ще реша какви мерки да предприема”, заяви за “24 часа” Диана Гавазова. Пред близки е споделила, че е била подведена от учители. Отделно имала заместници, които са длъжни да следят.

Иначе в просветните среди Гавазова е позната като стабилен човек с опит, защото от години работи в учебното заведение, известно като Столипиновската сорбона. То е единственото средно училище в квартала.

Принципно, когато някое дете не посещава занятия, учителите са длъжни да го потърсят вкъщи и да изяснят причините за това. “Бяха ни предоставени данни за два адреса, на които живеят роднините на детето, но медиаторите не откриха никого там. Чак при втората проверка през ноември м.г. съседи на момичето са уведомили медиаторите, че то е изчезнало. Малко след това се разбра, че е починало”, добави Диана Гавазова.

Тя призна, че след като се е разбрало за смъртта на детето, са изтрити нанесените му оценки в електронния дневник от началото на учебната години. Спести обаче

по кои предмети ученичката е била “изпитвана” и кои учители са я “оценявали”

Това е класическа схема с “мъртви души”, действа от години и се отнася не само до СУ “Найден Геров” в “Столипиново”, но и до всички училища в етническите квартали на Пловдив и цялата страна, включително и “Филиповци”, обясниха просветни дейци, настоявайки да не бъдат назовавани. По думите му това се прави заради принципа “Парите следват ученика”.

“Ако няма деца, намаляват приходите в делегирания бюджет, трябва да се правят съкращения и да се свиват всякакви разходи, даже и за заплати. Затова и в подобни училища се водят стотици деца, които всъщност си стоят вкъщи. Много от тях даже са в чужбина, но тук ги записват от клас в клас и им поставят оценки”, разкри преподавател с опит.

Според него, ако един директор иска да изчисти училищната документация от “мъртви души”, това лесно може да стане чрез засечка с данните на Гранична полиция, защото там се записва всяко дете, напуснало пределите на страната. И

ако електронните системи на учебните заведения бъдат вързани с базата данни на Гранична полиция,

схемата с фиктивните ученици ще се окаже невъзможна.

Това обаче не се прави, а учениците намаляват всяка година. Допреди 5-6 г. в СУ “Найден Геров” е имало около 1400 деца. В момента били към 800, но реално в час влизали половината. Причината е, че всяка есен квартали като “Столипиново” се изпразват, защото родителите им са на гурбет и вземат и децата си.

Директорката на СУ “Найден Геров” отрича да става дума за пари и посочва по-голяма цифра за броя на учениците. “Не мога да си обясня действията на колегите. В никакъв случай не става дума за спасяване на маломерна паралелка и получаване на по-голяма субсидия от държавата. Все пак нашето училище е голямо, в него учениците са 950 и няма недостиг”, твърди тя. Репортерско проучване установи, че отливът в последните години е над 30%.

В учителските среди в Пловдив се коментира, че отстрани проверките на адреси в етническите квартали може да изглеждат лесни, но на практика са невъзможни. “Майката на Айше не говори български въобще.

Знаете ли какво е да се обикаля по адреси в махалата? Крият се,

не дават информация. “Аз не съм този, когото търсите” или “Той замина за чужбина” са най-честите отговори”, обяснява просветен експерт. Добавя, че не работи и механизмът за санкциониране на родители, които не пращат децата си на училище. Пишели се актове, но било невъзможно да намериш нарушителя, за да му го връчиш. Затова и нито една глоба не била платена.

Паралелно с проверката, назначена от Министерството на образованието, в СУ “Найден Геров” тече и вътрешна по разпореждане на директорката. Шефката на просветния инспекторат в Пловдив Антоанета Пакова обаче отказа всякакъв коментар. “В отпуск съм, не знам нищо”, каза само тя по телефона.

Според дългогодишни педагози най-фрапиращото в случая са поставените оценки на мъртвата Айше. “Това е фалшификация и виновните трябва да си понесат отговорността, защото става дума за източване на държавния бюджет”, категорични са те. И очакват проверката на просветното министерство да стигне по-далеч, а със случая да се занимае и прокуратурата.

Други от От страната и света

Католиците от източния обряд в София имат нов епископ

Католиците от източния обряд в София имат нов епископ - отец Петко Вълов, ръкоположен днес, поема поста от епископ Христо Пройков, управлявал епархия "Св. Йоан XXIII" от 1995 г. , съобщи БТА

Посолството на Украйна помоли политиците ни да не използват войната за свои цели

Посолството на Украйна призова в свое обръщение официалните лица и политическите сили да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели

Радан Кънев нарече недообмислени думите на Кирил Петков за "Възраждане"

Защо е важно ПП-ДБ да имаме общ механизъм за вземане на политически решения И обща комуникационна политика? За да не се стига до подобни ситуации, в които недообмислени изявления създават реален риск

Шофьорка загина при катастрофа на магистрала "Струма"

Водачка на лек автомобил загина при тежък инцидент на автомагистрала "Струма". Днес, около 12 часа, в района на Кочериново, водачката на леката кола е изгубила контрол и се е ударила в мантинелата

Ивайло Мирчев: Няма разговор за управление с "Възраждане"

Няма разговор за управление с "ВъZраждане" и това е ясно. Важният въпрос е друг - какво правим със страната. Нови избори? После още едни, а после още едни - поредните

>