Обезкостено и пълнено с ориз печено пиле
Добавят се стафиди и бира
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Валя Михайлова ни изпраща интересна рецепта за пълнено с ориз печено пиле.
ПРОДУКТИ
1 пиле, 1 ч. ч. ориз, 150 г пресни гъби, 1 глава лук, 50 г стафиди, 50 мл бира, 2 с. л. вегета, черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обезкостяваме пилето, т.е. изваждаме му скелета, преди да го напълним. Това става, като в полузамразено състояние режем с остър нож плътно по кокала, като започнем от едната страна на пилето. Трябва да бъдем търпеливи и прецизни и да внимаваме да не се пробие кожата, за да не излезе плънката. След като отстраним скелета на пилето, зашиваме от едната страна и слагаме плънката, която сме приготвили.
Нарязваме наситно глава лук и я пържим с олио заедно с измития ориз, гъбите, нарязани на филийки, стафидите, двете с. л. вегета, черния пипер и след това задушаваме с 2 ч. ч. вода.
Зашиваме и от другата страна пилето, след като сме го напълнили. Слагаме го в тава с една ч. ч. пилешки бульон и една к. ч. бира. Намазваме го с масълце и слагаме във фурната да се изпече за около час до златисто. Пилето се надува като топчица, побрало е завидно количество плънка. Оризът, приготвен по този начин, става много вкусен, понеже няма кости, които да променят цвета и вкуса му по време на печенето. Съчетава се много приятно с прясна салатка и студена биричка.