Центърът по растителна системна биология и биотехнологии, където модерната среда среща науката

07.09.2023 15:56

Съвременната сграда впечатлява с размах и архитектура

Два модернистични корпуса по формата на дъга, научноизследователски лаборатории, специализирани помещения, учебен комплекс със зали и административна част с кабинети.Това представлява Центърът по растителна системна биология и биотехнологии в Пловдив.

Архитектурата му е изключително интересна и неслучайно през 2022- стана Сграда на годината. Те я едно от постиженията на “Главболгарстрой”. Изграждането й стартира през юли 2020 г. и приключи през януари 2022 г.

“Това е комплекс, който е съвкупност от подобекти с различно предназначение, и строителството му изискваше специалисти от различни направления. Нашата задача бе да ги осигурим, да организираме работата им така, че възложителят да получи модерна сграда, каквато в Пловдив няма. Тя наистина отговаря на всички съвременни норми за проектиране, отговаря и на екологичните предизвикателства. Разполага с фотоволтаична централа на покрива с мощност 160 кWh и пет зарядни станции за електромобили. Повечето корпуси са с неправилна форма в план - окачени фасади в дъга”, обяснява ръководителят на проекта Димитър Каламов.

Сега там хората на науката работят в кабинетите, лабораториите, на лекторското място и на терен. Строителите са успели да се справят с всички предизвикателства. Особена гордост за тях са двете оранжерии, които нямат еквивалент в Източна Европа. Те са с приблизителна площ около 2000 квадратни метра всяка. Изпълнени са изцяло с окачени фасади със съвременна отоплителна, охладителна и вентилационна система.

“Изградихме изцяло нова и модерна среда за хората, които се занимават с изследователска дейност в Пловдив”, казва Каламов. Във фирмата никога не делят обектитена лесни и трудни, защото леки няма.

Периодът на строителство на този център съвпадна с пандемията. Въпреки многократните затваряния с наложения пропускателен режим и заболяванията на хората от екипа обектът е въведен в експлоатация в срок.

“Бяхме длъжни, защото проектът беше по европейско финансиране и не можехме и да си помислим да го забавим”, посочва Каламов. В сградата на центъра има лаборатории, специализирани помeщения за експерименти, кабинети, учебен корпус.

В новия плувен комплекс “Младост” ще се провеждат международни състезания

Изпълнителят възнамерява да предаде дълго чакания басейн преди договорения краен срок.

„ГБС-Пловдив” изгражда новия плувен комплекс “Младост”, който е един от най-чаканите в Пловдив. 50-метровият басейн е проектиран така, че да отговаря на изискванията на Световната федерация за олимпийски плувни спортове и ще бъде сертифициран за европейски първенства.

Проектът за изграждането на комплекса е изработен от екипа на арх. Тодор Абаджиев още през 2016 г., но строителните дейности стартираха успешно чак през април тази година.

“В момента сме на етап основи и стени на трибуните до кота 0,00 м. След изграждането на стоманобетона на горните елементи ще пристъпим към монтажа на носещата стоманена конструкция. Строителството стартира с по-бавни темпове, отколкото бихме желали и с каквито можем да работим. Но при такава дейност няма как в процеса на работата да не възникват и редица проблеми, които ежедневно разрешаваме с проектанта, възложителя и надзора. При разкриването на основите на прилежащите сгради например се установи, че е необходимо допълнителното им укрепване. Бяха направени нови геоложки проучвания, наложи се актуализирането на проекта в отделни участъци. Казано накратко, освен че правим нещо ново, се опитваме да съхраним съществуващото, без това да е за сметка на сигурността и функционалността”, разказва ръководителят на проекта Зорка Димитрова.

Тя е категорична, че съоръжението ще бъде изградено за 720 дни, както е по договор.

“Главболгарстрой” неведнъж се е доказвал при строителството на знакови и сложни обекти и нашето намерение е да предадем готовия плувен комплекс на града дори по-рано от срока - към септември 2024 г.”, добавя Зорка Димитрова.

Това е възможно заради огромния опит на фирмата строител.

“В Пловдив изградихме многофункционалната спортна зала “Колодрума” с 6062 седящи места - втората по големина в България и единствената с покрита велописта на Балканския полуостров. Компанията се учи непрекъснато, внедрява нови технологии, организационни и технически решения и материали. Това се случва във всяка област - на спорта, услугите, медицината, индустрията или културата, за която ГБС изгражда своите обекти”, казва Зорка Димитрова.

 

Зорка Димитровa пред новостроящия се басейн

 

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>