Старите казарми може да потрябват отново – военните спират продажба на имоти заради войната

07.09.2023 13:36 Румина Димитрова
Министърът на отбраната Тодор Тагарев не бърза да продава от имотите на военните. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Една от последните открити казарми в Карлово преди задължителната служба да отпадне. СНИМКА: АРХИВ
Министерството на отбраната разчита единствено на свои военни и МОБА за охрана на имотите си.

Харчат 19 млн. лв., за да ги пазят

В продължение на години армията бе основен играч на пазара на апетитни имоти - морски или инвестиционни. Войната в Украйна обаче сложи край на постоянното разпродаване на армейски терени. А военните се притесниха, че може да им потрябват отново изоставените вече казарми.

“Имаме много такива имоти. Интересът не намалява (...) Но вече много по-внимателно трябва да обмисляме, ситуацията се промени. Разглеждаме всеки казус поотделно. Не бързаме да се освобождаваме от нищо, преди да прегледаме плановете на НАТО. 30 г. даваме, даваме. Сега може да се окаже, че е време да строим, а и че трябва да поискаме нещо”, обяви преди време министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Идеята продажбите да спрат се роди след старта на войната в Украйна. През есента служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че тръжни процедури ще стартират само за имоти с документална готовност за провеждане на търг и при условие че не са необходими за изпълнение на други функции.

Покрай това решение на военните пък в средата на годината изникна казус с летище Добрич. Бившата авиобаза прекрати дейност през 2001 г. и е под управление на Министерството на отбраната (МО) от 2002 г. Тя е разположена на стратегическото място до жп линията и от общината там я оглеждат от години. Според новия устройствен план на града летище Добрич трябва да стане логистичен център с транспортно-складови площи при възможност за обслужване на три вида транспорт - автомобилен, железопътен и въздушен. Министерството обаче отказа да го даде, за да не им потрябва за “цели, свързани с отбраната”.

Към днешна дата имотите с отпаднала необходимост за армията са общо 927

на територията на цялата страна. Сред тях бивши казарми, складове, мобилизационни бази, полигони, летища и др. Средства за поддръжката им не са предвидени в бюджета. Но пък данъците и таксите за битов отпадък възлизат на 2 467 994 лв. за 2022 г. Същата година министерството е получило и 881 519 лв. като приходи от договори за наем.

Най-големият разход за тези имоти се явява охраната им, става ясно от отговори на министерството до “24 часа” по Закона за достъп до информация. Тя е възложена на търговското дружество МОБА ЕООД, което е под шапката на МО. (Повече за него виж долу.) За тази си дейност през 2022 г. то е получило 19 396 000 лв.

Преди години военните използваха и частни охранители, макар все пак най-големият дял да се държеше от МОБА. Анализ показал, че това е икономически по-изгодно от назначаването на цивилни пазачи. През 2022 г. обаче се взе решение военните да пазят сами имотите си, защото проверка откри редици пропуски в работата на фирмите. Освен това те им давали възрастни гардове, които командирите не можели да контролират, мотивираха се тогава от министерството. За да успеят обаче да се охраняват сами, военните поискаха да им бъдат увеличени бройките в логистиката спрямо заложените в Плана за развитие на въоръжените сили за 2026 г.

Колко и кои имоти да се продадат, се преценява всяка година и за целта се прави план-график. Докато министър на отбраната бе Красимир Каракачанов в кабинета “Борисов 3”, се зароди идея част от имотите да се дадат на фирми, които да построят върху тях жилищни сгради, за да има къде да живеят военните. Според доклади на министерството по това време близо 3500 служители са се нуждаели от дом.

В последната година от управлението на Каракачанов и това на служебния кабинет на Стефан Янев - 2021 г., министерството е продало 40 имота. За тях то е получило 32 887 599 лв. без ДДС.

Парите отиват в държавния бюджет,

напомнят от МО.

Едва 4 обаче са продадените през 2022 г. имоти. Те са на обща стойност 413 220 лв. без ДДС. Както “24 часа” писа тогава, три от тях са закупени от фирмата “Солар Плант” ООД на полските граждани Анджей Голига и Томаш Карчевски. Тя се занимава с изграждане на електрически и топлоцентрали, работещи с възобновяеми енергийни източници. Четвъртият терен също е продаден за изграждането на соларен парк, но на българина Деян Андонов.

АДФИ засече 391 нарушения в продажбата им през 2018-2021 г.

391 нарушения при продажба на имоти с отпаднала необходимост на Министерството на отбраната в периода 2018 - 2021 г, откри Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Докладът е от 14 април 2022 г. От резюмето, представено на сайта на агенцията, става ясно, че е направена “проверка за законосъобразност при формиране на първоначалната цена” и “при провеждане на осъществените разпоредителни действия”, както и “за законосъобразност във връзка с продажба на земеделски земи”.

По този повод са проверени 89 договора на обща стойност 67 450 822 лв. “24 часа” поиска пълния доклад от АДФИ, но достъпът до него ни бе отказан от компетентния прокурор по дело, свързано с него, “тъй като докладът от инспекцията и заключението към него са част от материалите по наказателното производство”.

От представения на сайта на АДФИ частичен доклад става ясно, че най-много - 243 нарушения, са открити по отношение на чл. 43, ал. 2 от Закона за държавната собственост, който гласи, че “държавата се разпорежда с имоти - частна държавна собственост, на база оценки на имотите, извършени от независим оценител, не по-ниски от данъчните им оценки, чрез продажба, замяна, делба, възмездно или безвъзмездно учредяване на ограничени вещни права, както и чрез апортиране на имоти и вещи в капитала на търговски дружества”. Общо 146 пък са свързани с правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и др.

На въпрос какви мерки е предприело Министерството на отбраната след доклада и има ли уволнени служители, оттам отговарят: “Извършването на съответната финансова инспекция е възложено в рамките на образувано досъдебно производство по описа на Военно окръжна прокуратура - София. Същата приключва с Доклад № ДИД1СФ-56 от 14.04.2022 г., съгласно който не са установени “индикатори за измама” по смисъла на параграф 1, т. 9 от ДР на ЗДФИ, не са установени вреди, не са съставени актове за установяване на административни нарушения и актове за начет. Докладът на АДФИ е предоставен на ВОП - София. Досъдебното производство е приключило с влязло в сила постановление за прекратяване на наказателното производство поради липса на извършено престъпление и настъпили вредни последици за държавата”.

 Охранителната фирма на загуба със 155 хил. лв. за година, задълженията ѝ гонят 3 млн. лева

Дружеството дава 25 млн. лв. за заплати, купило нови облекла и автомобили за работещите през 2022 г.

Загуба от 155 хил. лв. отчита за изминалата 2022 г. охранителната фирма МОБА към Министерството на отбраната. Тя има задължения за 2,973 млн. лв., но и вземания за 2,2 млн. лв., става ясно от годишния ѝ доклад.

Причината за загубите са обективни, обясняват от дружеството. “От съществено значение е и фактът, че при ежегодната актуализация на цената за един охранител поради промяна на минималната заплата не се отчитат настъпилите други промени в структурата и размерите на разходите като например: реалният трудов стаж на охранителите, изменението на цените на материалите и външните услуги, както и увеличените разходи за амортизация.

Така например в сравнение с предходната година, обезщетенията по Кодекса на труда са се увеличили с 50 хил. лв.”, пишат те в доклада си.

Освен това през 2022 г. дружеството е купило автомобили с висока проходимост, работно облекло, сключило е застраховки на персонала, назначило е и още служители.

В годините дружеството търпи редица критики не само заради финансовото си състояние, но и че е създадено за устройване на партийни кадри и пенсионирани полицаи и военни. Последно военният министър Тодор Тагарев коментира пред депутати: “Аз съм принципал на поне 20 търговски дружества. Има проблеми, някои не е ясно какво правят. Принципното ми разбиране е, че войникът, матросът, е много скъп ресурс и трябва да го готвим да воюва. Дейността по охрана трябва да остане аутсорсната. Що се отнася до това дали работи за устройване на партийни кадри (МОБА - б.а.), това ще го проверя.”

Всъщност средносписъчният брой на персонала през 2022 г. е бил 2095 човека. Това са 517 души повече, отколкото през 2021 г. От МОБА обясняват, че наемането им се е наложило във връзка със стартиралото тогава охраняване на военните формирования към Командаването за логистична поддръжка.

Най-много фирмата харчи именно за заплати и осигуровки. От общо 26 795 152 лв. разходи 25,8 млн. лв. са отишли за възнаграждения.

Приходите от охранителна дейност на МОБА пък възлизат на 26 616 054 лв. Освен МО дружеството охранява “Терем-Ивайло” ЕООД, “Терем холдинг” ЕАД, Исторически музей - гр. Панагюрище, ИА “Военни клубове и Военно-почивно дело”, “Интендантско обслужване” ЕАД, Централния артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП). От юни 2021 г. то дава и паркинги под наем, от което е изкарало 53 082 лв.

“Приходите през тази година са с 8 139 936 лв. повече спрямо 2021 г., като увеличението е предимно в резултат на реализираните приходи от охрана на обектите на Военните формирования на Командаването за логистична поддръжка”, отчитат от МОБА. От еднократни услуги за охрана на ценни пратки и товари те са получили 4420 лв.

Други от От страната и света

По 3 години затвор за близнаците, укрили пребития до смърт Митко в Цалапица

Майката Атанаска: Присъдата е подигравка След година обиколки по съдебните зали близнаците Борислав и Валентин Динкови получиха по 3 години ефективни присъди за участие в укриването на тялото на

Международния валутен фонд: Нужен е единен пазар, за да не изостава възстановяването в Европа

Инфлацията в Европа достигна по-рано от очакваното целевото равнище, но подобрението остава неравномерно в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа

2,25 млрд. лв. заделени за ремонт и поддръжка на пътища за 4 години (Обзор)

2,25 млрд. лв. ще похарчи пътната агенция в следващите 4 години за поддръжка и ремонт на пътища. Това става ясно от обявена обществена поръчка. С избраните фирми ще се сключат рамкови договори

Държавата купува и оръдия срещу градушките

Ще впръскват сребърен йодид в облаците там, където не могат да се пускат ракети и самолети заради забрана за ползване на въздушното пространство Държавата купува т.нар

Ремонтът в ПАВЕЦ "Чаира" върви по график

Възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира" напредва в съответствие с предварително заложения график, съобщават от Министерството на енергетиката. В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в

>