Николай Денков за наводненията: Обстановката се успокоява, институциите са на терен (На живо)

07.09.2023 09:13
Премиерът акад. Николай Денков

Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Обстановката се успокоява постепенно, водата е пусната и може да се използва за битови нужди, летовниците се изнасят с помощ от КАТ, все още има затруднения заради разрушената настилка.

Това обяви премиерът Николай Денков през фейсбук в отговори на въпроси на граждани и журналисти.

Днес правителството отчита 3 месеца от встъпването си в длъжност на 6 юни.

Следващите дни ще се оцени кои са спешните ремонти и ще се отпуснат пари за целта, каза премиерът. Той похвали институциите за бързата им реакция.

Хората са на терен в момента, обхождат къщите и говорят с хората. Включи се и армията с техника. АПИ вече превози моста и доколкото знам още днес ще започнат да го строят. Има поне два вида помощи, за които може да се кандидатства - до 1512 лв. на домакинство за разрушение по сградите и до 2500 лв. за електроуреди, които първо трябва да се закупят, а сумата се възстановява след това, подчерта Денков.

Единият от големите проблеми е възстановяването на пътната настилка - средства има, но трябва да се направи преглед. Вторият е прегледът на водосборните потоци и деретата. Този тип оценки какво е повлияло и каква е причината трябва да се правят след много по-внимателен анализ, подчерта той.

Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала, това е нейна задача. Изказвам съболезнования, имаме четирима загинали. Когато имаме такива валежи, имаме природно бедствие и ясно разделени трябва да бъдат нещата кога риска идва от това и кога от причини от човека, каза Денков.

Проверките на прокуратурата зависят от нея, но по отношение на причините, свързани със самия терен и водосбора, който се събира, ще отнеме време от 2-3 месеца, за са види кой и каква отговорност носи тук, каза още Денков.

Трябва да се спре със застрояването. Такъв законопроект е част от програмата ни, но за съжаление, другите политически сили имат колебания в това отношение, каза Денков.

Миналата година имаше огромна съпротива към редовното правителство да привлечем завод за батерии, резултатът е, че той отиде в Румъния и обяви, че заводът ще е за 8000 работни места, каза той.

Хубав символ имаше, както в деня на Съдинението, така и в мача вчера. Този символ трябва да е пример за политиците и да избираме каузите, които могат да ни обединят. Няма съмнение, че имаме различия с президента Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за гражданите и икономиката - такива са проектите с Гърция и Румъния, и енергийните проекти. Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за такива проекти. Приемете разговора вчера като подадена ръка, включително и от моя страна, защото много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството да престанат, каза премиерът.

Това, което знам е, че Мария Габриел като външен министър и президентът са провели разговор за посланиците. Вчера накратко обсъдихме тази тема с президента. Разговорът е бил конструктивен. Знаете, че трябва двете страни да се съгласят, за да бъде издаден указ. Нека да видим какъв ще е крайният резултат, скоро ще е, увери той на въпрос на "24 часа" за това има ли разнобой между правителството и президентството за назначаването на посланици.

Поискахме от всички министерства информация за това какви са възнагражденията, за да имаме цялата информация, срокът е 15 септември, след това в хода за подготовка на бюджета за 2024 г., ще направим сериозна крачка за овладяване на тези дисбаланси, каза той по отношение на заплатите в НСИ и останалите институции, които не получиха увеличение с бюджета за 2023 г.

Очаквайте подробности!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

ТЕСТ: Колко сте контролиращи?

1. Как се чувствате, когато в дадена ситуация не сте вие, който/която командва? а) Ужасно! Изобщо не ми харесва да завися от решенията на други хора. б) Зависи за какво става дума

Рая Назарян седна на стан на Самоводската чаршия във Велико Търново

История, култура, занаяти, традиции и обичаи - всичко това е Велико Търново! Старата столица пази магията на българския дух! В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян на

Кола катастрофира в София, шофьорът е в болница

Автомобил е самокатастрофирал тази вечер на столичните булеварди „Тодор Александров" и "Константин Величков". Сигнал е подаден в 22:10 часа. Веднага е изпратен екип

Захарова: Русия няма да участва във втората среща за мир в Украйна

Русия няма да участва в продължението на организираната от Швейцария през юни "среща на върха" за мир в Украйна, защото целият процес е измама, каза говорителят на Министерството на външните работи в

Никола Барбутов: София ще привлича дигитални номади и ще развива конгресен туризъм

Ретротрамвай до Халите ще бъде превърнат в туристически център. Древна Сердика оживява дигитално, за да разказва хилядолетната история на града. София е една от малкото столици в света

>