Потънало в траур, Царево се съвзема от водния ад, стотици доброволци помагат (Обзор)

06.09.2023 23:00 Димчо Райков
Огромна дупка зейна на моста към къмпинг “Нестинарка” СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ
Огромна дупка зейна на моста към къмпинг “Нестинарка” СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ
Така изглежда тези дни къмпинг “Арапя”. СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ
СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ
Летовници се изнасят от къмпинг “Нестинарка”
СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ
СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ
Кална вода заля голяма част от къмпинг “Арапя” СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ
Доброволци се събраха в общината в Царево.

Големи групи туристи с куфари, повечето чужденци, блокираха улици в Царево вчера в очакване да бъдат прибрани от туроператори и извозени към Бургас и летището. Градът бавно се съвзема от невиждания потоп, който го заля на 5 септември.

В Деня на Съединението Царево обяви траур в памет на  четирите жертви,  сред които районният съдия  Мария Москова и дъщеря ѝ Даниела Йорданова. Тялото на съдийката изплува в района на пристанището в понеделник по обед, а няколко часа по-късно в същия район и това на 30-годишната ѝ дъщеря.Около 16,45 катер на  Гранична полиция, обхождащ залива край Царево, забелязал тялото във водата. Даниела Йорданова и 54-годишната ѝ майка са били в малък нисан джук, който е отнесен от приливната вълна в дерето по алеята в кв. “Василико”, сигнализирали свидетели. Там мощната вълна скъсала моста и колата на съдийката е паднала в дерето.

В сряда оперативно-следствена група направи повторен оглед на мястото. Другите двама загинали са мъже, единият, родом от Смолян, е бил нает да работи по вилата на съдия Москова в царевския квартал “Василико”. 

Невижданото бедствие откъсна Ахтопол, Синеморец и Резово от света за повече от денонощие. Следобед от полицията съобщиха, че

достъпът до Синеморец вече е възможен,

тъй като нивата на р. Велека вече спадат. Кметът на Царево Георги Лапчев пък обяви, че двата язовира в общината ще бъдат източени и ще започне спешен ремонт на стените им, тъй като са били обрушени от силната приливна вълна.

“Щетите, нанесени от потопа, са за милиони. Предстои да се събере МС, подготвяме своите протоколи и ще споделим финансовата равносметка от потопа, който ни заля. Искаме помощ от държавата и за двата язовира.

Ако не беше празен големият язовир,

преди да започнат валежите, комплекс “Оазис” нямаше да съществува”, каза Георги Лапчев.

В Царево пристигат доброволци от цялата страна. Те се посрещат на място пред сградата на общината и се разпределят в най-засегнатите райони. Между тях са и странджанските села Бродилово и Кости, чиито улици се превърнаха в реки.   “Беше нещо страшно, апокалипсис, не искам да си спомням. Особено страшно стана, като завиха сирените.

Разбрахме, че трябва да се евакуираме на по-високи места. В този момент бях на работа. Като излязох на улицата, водата стигаше един метър. Аз успях да се прибера вкъщи, но повече от 3 часа нямахме никаква комуникация, нямах връзка с мъжа си”, разказва местна жителка, която е сред доброволците. 

“От Бургас сме, дойдохме, за да помогнем. Чакаме да ни кажат къде да отиваме”, каза млад мъж.

Следобед започна спешен ремонт на моста към къмпинг “Нестинарка” след кв. “Василико”, който пропадна, а стотици летовници останаха блокирани в хотелите. Камиони изсипваха чакъл в зейналата огромна дупка, за да може мостът отново да стане използваем и да се отпуши трафикът през Царево.

Затворен остана главният път от Царево  към Ахтопол и останалите селища на юг. Алтернативата за пътуващите от Ахтопол бе  през село Варвара - Бродилово - местността Калинче, село Изрев. Тъй като голяма част от този път е през гора, служители на Държавно горско стопанство - Царево, в светлоотразителни жилетки помагаха на пътуващите от Ахтопол към Царево.  До приключването на броя все още се чакаше да пристигне понтонен мост, който да замести пропадналото съоръжение по пътя Царево - Ахтопол. 

Пуст плаж, смачакани коли,  захвърлени в храстите и обърнати  край брега каравани – такава бе обстановката ден след трагедията в къмпинг “Арапя”, който буквало бе потопен от  пороя на 5 септември, когато в региона са се изсипали рекордните 300 л на квадратен метър.

“Апокалипсис, това мога да кажа! Не искам да си спомням

какво беше тук. Водата дойде внезапно от към горичката и помете каравани и коли към морето. Останахме откъснати от света, уплашени и никой не дойде да ни помогне. Тук хората сами започнаха да издърпват колите, а на следващия ден с тежка техника пристигна като доброволец Динко от Ямбол”, разказаха две жени, които обитават каравана в по-високата част на “Арапя”. 

“Държавата и хотелиерите реагират адекватно в помощ на пострадалите от наводненията по Южното Черноморие”, заяви министърът на туризма Зарица Динкова, която огледа щетите на плаж “Нестинарка”. Близо 4000 са туристите в засегнатия регион на Южното Черноморие, за всички са осигурени храна и вода.

“Работим съвместно с туроператорите, за да намерим решение по какъв начин бихме могли да подпомогнем извозването на туристите, заради състоянието на пътищата е опасно да се пътува с големи автобуси”, каза още министърът на туризма.

Както моят екип, така и доброволците на Столична община са готови да заминат, когато това е необходимо. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод наводненията по Черноморието.

“Съболезнования за загиналите. Още вчера съм заявила готовност на хората от моя екип за помощ. Чух се с главен комисар Джартов, началника на “Пожарна безопасност и защита на населението”, както и с кмета на Бургас Димитър Николов, който има контакт с останалите. Да се надяваме, че бързо може да се преодолеят последствията”, каза Фандъкова. Кметът на Бургас Димитър Николов още във вторник изрази готовност да помагат на Царево. В много градове от страната в знак на съпричаствост към трагедията бяха отменени празничните концерти за 6 септември.

Властта проверява как тръгна голямата вода от Странджа към морето

Обследване на мостове и дерета ще започне след потопа на Черноморието, обяви премиерът Николай Денков.

Проверки какви са причините за наводненията вече се правят. “Това е природно бедствие. Валежи от 300 литра на квадратен метър за по-малко от 24 часа се случват рядко. Когато има такива обеми води, има огромна опасност от наводнения и жертви. В Гърция и Турция също се случват бедствия”, каза Денков.

Според него толкова много вода не е дошла от свързани с 1-2 малки дерета. Поради това ще се провери дали е имало последствия от застрояването. Премиерът увери, че средства, за да се помогне, има. “Помощите са два вида. Едната е свързана с нарушаване на сградите, където живеят хората. Там помощта е до 1512 лв. еднократно. Има и друга, свързана с електрически уреди и повредена покъщнина – допълнително до 2500 лв”, напомни Денков.

“Разчистването на реките и деретата по склоновете на Странджа към морето, откъдето дойде голямата вълна, може да се окаже проблемно. Причината е, че планинската територия се води природен парк и в нея действат специални правила, забраняващи влизането на тежка техника”, заяви пред “24 часа” областният управител Пламен Янев.

Затлачените водоеми са една от версиите

за потопа в община Царево. Като основна причина обаче се смята огромното количество дъжд, което се изля.

Янев е в постоянна връзка с институциите за създаването на специална комисия, която трябва да установи щетите от наводнението и причините за него.

 

Според областния управител за разчистването им ще бъде търсено специално разрешение от ресорните институции за допускане на тежка техника в парк “Странджа”, тъй като районът  е труднопроходим. При отказ да се вкарат верижни машини в гората, ще се търси вариант за използване на затворници.

Природният парк е на площ от 1161 кв. км и е най-големият в България. Обхваща Централна Странджа с излаз към морето.

“При положение че няма скъсана язовирна стена,

трябва да установим откъде се получава този голям водосбор, под какъв наклон е и как стига до морето”, каза Янев.

Той обаче не можа да си спомни дали е получавал сигнали от Царево за засипване на сухи дерета за усвояване на територии, както твърди местният общински съветник от “Продължаваме промяната” Емил Пейчев. По повод думите му кметът на Царево Георги Лапчев заяви, че е недостойно да се прави предизборна кампания на гърба на нещастието на хората. Самият той обяви преди време, че няма да се кандидатира за четвърти мандат като кмет.

Янев е областен управител от 31 юли тази година, преди това бе заместник на назначената от служебното правителство проф. Мария Нейкова.

“Прочетох поста на общинския съветник, но той не уточнява по кое време са подавани сигналите и за кои места става въпрос, а през последните години се смениха много областни управители. Но каквито сигнали да има, ще ги проверим”, заяви Янев.

Той  уточни, че контролът на деретата и реките в градска територия е на местните власти. Комисията ще прави проверка и за незаконна  сеч в горските масиви над морето, което също може да е причина за голямата вълна надолу към курортите.

“Трябва да видим и защо редовно се наводнява село Кости. И да се намери решение това да може да се предотвратява, или поне наводненията да не са в такива мащаби”, каза Янев. В селото, което се намира близо до поречието на река Велека, бяха измерени рекордните количества от 330 л дъжд на квадратен метър.

Други от От страната и света

Костадин Костадинов: Историята помни героите, а не предателите

Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук и посветено на Деня на Българската

Разлог се прощава днес с кап. Венцислав Дункин

Разлог се прощава днес с капитан Венцислав Дункин, който загина по време на тренировъчен полет в авиобазата "Граф Игнатиево". В социалните мрежи бе организирано мълчаливо бдение "Свещичка за Венци"

Станка Желева: Обичам България и избирам да се боря за добър живот тук, не в чужбина

На 27 октомври – не, но скоро ще се включа в политиката, заяви художничката Колко зависими сме от държавата в Дена на независимостта и защо трябва да се връщаме винаги към България

Персонален НОИ от "24 часа": При прекратяване на пенсия заради изтекло експертно решение се спира и наследствената

24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт (НОИ)

Кирил Петков за празника: Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух

Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на България

>