Мустафа Емин подаде оставка и обеща да съди “Пирогов” (Обзор)

05.09.2023 22:00
Мустафа Емин Снимка: Фейсбук

Съветникът твърди, че е бил оклеветен

Със закана да съди “Пирогов” за оклеветяване Мустафа Емин подаде оставка като съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

“Подавам оставка от позицията съветник в политическия кабинет на министър Тагарев, за да се прекрати атаката срещу него и правителството”, обяви той във фейсбук.

“Ще защитя името и достойнството си с доказване на истината за комуникацията ми с персонала в болница “Пирогов” в съда, като съм благодарен за помощта на лекарите и сестрите и не приемам обвиненията и внушенията от постове и вътрешни проверки. “Замразявам” участието си в Националния съвет на “Да, България”, важно е проверката да бъде безпристрастна”, допълни още Емин.

Скандалът с него се заформи миналия вторник, след като от “Пирогов” препубликуваха статус на медицинска сестра, от който става ясно, че на 28 август вечерта Емин е настоявал дете да бъде извадено от противошокова зала, за да влезе неговото. Освен това е заплашвал медиците, че ще бъдат уволнени от здравния министър проф. Христо Хинков. Мустафа отрече това да е истина. От “Пирогов” организираха вътрешна проверка. Такава започнаха и в Министерството на отбраната, както и в “Да, България”.

Обяснения в “Пирогов” дадоха три медицински сестри, трима лекари, както и шефът на охраната, който е прегледал записите от камерите. В документите, с които и “24 часа” разполага, се твърди, че Емин 4 пъти е звънял на противошокова зала и заплашвал, че за медиците ще има последици. Те са изпратени в комисиите по отбрана и здравеопазване в парламента, които поискаха Емин да бъде уволнен.

Военният министър Тодор Тагарев обаче настояваше, че ще чака да види записите. Тях той поиска с писмо до проф. Хинков и настоя да знае кой и след каква проверка е съобщил за случая в социална мрежа.

“Аз взех решение постът ѝ (б.р. - на мед. сестрата) да бъде публикуван в официалната страница на “Пирогов”, призна вчера шефът на болницата д-р Валентин Димитров пред Би Ти Ви.

Оставката на Емин вчера поиска и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че безусловно подкрепя “Пирогов” и “вместо да понесе отговорност за допуснатата грешка и нарушение, се прави опит целият този срамен за извършителя случай да се пренесе на политическото поле”.

Други от От страната и света

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

>