Кметът Димитранка Каменова: В Берковица бяха санирани жилищни сгради по 3 проекта за общо 5 млн. лева

05.09.2023 06:30 Камелия Александрова
Димитранка Каменова, кмет на Берковица

- Г-жо Каменова, на 8 септември чествате празника Рождество на Пресвета Богородица? Каква е историята на едноименната църква, която събира съгражданите ви и за добро, и в беда?

- През 2023 г. храм “Рождество на Пресвета Богородица” отбелязва своята 210-годишнина. По моя идея ще бъде възстановена иконата над входа, която беше повредена от силен вятър.

Какъв по-хубав повод ликът на Божията майка - закрилница на нашия град, да придаде нов облик на храма. Към момента

иконата на Света Богородица е поръчана и се изработва от сестринството в Раковишкия манастир

до град Кула от скъпоценни и полускъпоценни камъни. Иконата ще бъде осветена на 8 септември, когато е празникът на Берковица, за благословение на вярващите.

Църквата е съвременник на Българското възраждане, духовен извор за жителите на града. Тя е преизградена през 1843 г. Иконостасът е изработен от самоковски дърворезбар, а иконите изписва Димитър Зограф. Камбанарията е направена в далечната 1897 г., като двете камбани са изработени през 1845 г. в Будапеща.

По-късно те са подарени на църквата “Пресвета Богородица” от дюлгерския еснаф. Вярвам, че всички заедно ще посрещнем радостта от празника с благодарност, надежда и вяра в закрилата на Света Богородица.

Община Берковица организира богата културна програма по повод празника на града.

- Екипът ви има амбициозна строителна програма - в какво се изразява?

- През 2023 г. на официални церемонии

открихме 8 многофамилни жилищни сгради, обновени по проекти за енергийна ефективност

Общата стойност на дейностите по трите проекта е близо 5 млн. лева.

Към настоящия момент имаме подадено проектно предложение по програми за енергийна ефективност за обновяване на сградите ка кметствата в селата Бързия, Гаганица и Боровци.

През тази година община Берковица кандидатства и с нови 13 проектни предложения за саниране на жилищни сгради.

По Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде обновен Домът за стари хора в Берковица. Проектът предвижда освен ремонт на сградата и доставка на ново оборудване, като по този начин той ще покрие

европейските стандарти за качество на резидентната грижа за възрастни хора

в нетрудоспособна възраст. С изпълнението на проекта община Берковица ще отговори и на изискванията на Закона за социалните услуги, в който е поставен срок до 1 януари 2025 г. всички социални услуги и условията в домовете за възрастни хора да отговарят на определени стандарти. Проектът е на стойност над 7,6 млн. лева.

- Утвърждава ли се планинският град като туристическа дестинация?

- През февруари и април тази година община Берковица взе участие в две международни туристически изложения - “Ваканция и спа експо”, което се проведе в София, и международното туристическо изложение “Културен туризъм” във Велико Търново.

На собствен щанд с атрактивен дизайн представихме туристическите дадености

на града - природните забележителности, културно-историческото наследство, традициите и обичаите, занаятите и събитията, които отличават града ни от останалите в културната карта на България.

Всеки посетител имаше възможност да се запознае с ежегодните културни събития, които се провеждат в Берковица и които са спечелили почитатели в цялата страна - фестивал на духовата музика - БДМ фест, масов поход до връх Ком, традиционните празници на Берковския Балкан и на малината, мото-рок фест Берковица, празника на града - 8 септември, националната литературна награда “Йордан Радичков”.

На изложението във Велико Търново за първи път екипът на община Берковица бе отличен за най-оригинално представяне на събитие: БДМ фест - Северозападния фестивал на духовата музика, който се провежда в началото на септември и е част от програмата за празника на града.

Община Берковица и Берковската духова музика ще продължат и занапред да представят по атрактивен начин многогодишните традиции на нашия край с духовите оркестри.

Фестивалът е предпоставка за развитието на общината като дестинация за културен туризъм.

- Иван Вазов е свързан с вашия град - бил е съдия в районния съд. Какви бяха инициативите, посветени на Патриарха на българската литература?

- Ежегодно община Берковица отбелязва годишнината от рождението на Иван Вазов с масов поход до връх Ком (2016 м), в който се включват поколения българи от близо и далеч, обединени от обща цел да вървят по стъпките на поета, да знаят и помнят неговото книжовно дело, водени от любовта към красивата природа на Берковския Балкан.

През месец юли в къщата музей “Иван Вазов” се проведоха и Вазови дни - изложби, представяне на книги, инициативата “Уредник за един ден”, в която се включват ученици от община Берковица.

Вазов ще живее винаги тук, сред нас, чрез стиховете си, чрез заветите си,

които е оставил за поколенията. Той е наша икона и всеки, който посети града под връх Ком, вижда през очите на твореца китното градче и величествената му природа.

През 2023 г. - 173 години от рождението на поета (9 юли), най-тържествено бе отбелязано с освещаване на 18-метров трибагреник на върха, водосвет за здраве и песента “Хубава си, моя горо” в изпълнение на шотландска гайда.

- Запазвате ли богатството на малини и ягоди в Берковица?

- Едва ли някъде другаде земята ражда по-вкусни ягоди и малини от берковските. Те са гордостта на жителите на планинското ни градче.

Берковските малини са намерили място в творчеството на Вазов.

И днес малините са символ на града

и в тяхна чест вече 31 г. през втората седмица на август се провежда Празник на малината. Той събира туристи ветерани от цяла България и хора, които се завръщат всяка година в нашия град, привлечени от красивата природа, гостоприемството и топлите спомени с приятели, които са създали през годините.

Ще продължа да подкрепям провеждането на този празник, който ни събира и обединява от любов към най-красивото, което имаме - природата.

- Един от най-значимите и важни проекти за града ви, който е в ход, са реконструкцията и ремонтът на спортната зала.

- Да, проектът е от изключителна важност за града, тъй като съществуващата спортна инфраструктура не отговаря на нуждите на спортуващите, нито на съвременните изисквания за провеждане на спортни дейност.

От началото на 2023 г.

имаме и одобрен проект за оборудване на спортната инфраструктура

чрез закупуване на фитнес уреди, тенис маси и топки. Дейностите по проекта предвиждат закупуване и доставка на ново оборудване за спортната зала, което включва оборудване за фитнес зала, шведска стена, тенис маси комплект, топки за футбол, волейбол и баскетбол, оборудване за зала “Тих спорт” - комплект маси за шах и табла, шкаф за съхранение на оборудването и дартс.

Ежегодно подпомагаме спорта със субсидия от 140 000 лева, която се разпределя от комисия на всички лицензирани към съответните федерации спортни клубове на територията на община Берковица. Развитието на спортната инфраструктура ще бъде основен наш приоритет и за целта ще се работи по направления за осигуряване на адекватна спортна база, в която да се подготвят бъдещите шампиони на Берковица и на България.

- С какво ще е по-различен празникът тази година?

- За поредна година подготвихме богата програма за празника на града. В продължение на седмица (4-9 септември) всички жители и гости ще имат възможност да се насладят на вълнуващи дни и вечери, изпълнени с изкуство, танци, много музика, любими изпълнители и събития за всеки вкус.

Даваме старт на празничната програма с фолклорен концерт,

на който ще се завихри най-голямото и пъстро хоро.

Музикалният маратон ще продължи с уникалното шоу на Берковската духова музика и Гъмзата на БДМ фест - VII северозападен фестивал на духовата музика.

В Деня на Съединението група “Средногорски звън” и Веселин Маринов ще ни докоснат със своите изпълнения с любов и песен към България. Ден по-късно Хриса Бандели и Вагелис Цакнакис ще разчувстват публиката с неостаряващи гръцки хитове и въздействащо присъствие на сцената. Популярният сръбски изпълнител Амар Гиле ще потопи хората в различни емоции с тоталните си хитове.

На 9 септември нашата сцена ще се превърне в музикална вселена. За всички присъстващи ще пеят популярните изпълнители 100 Кила, Гери-Никол и Глория. Предвидили сме в програмата събития и за най-претенциозните вкусове.

- Kак виждате бъдещето на старопланинския град Берковица?

- С поглед към бъдещето посрещам с нови идеи редица проекти, водена от стремежа да превърна общината в предпочитана дестинация за отдих и туризъм. Мисията на институцията и пътят, който избрах, са свързани с убеждението, че за Берковица трябва да се говори като за град, в който човек може да се възползва от невероятната природа на региона, място, в което да живее спокойно и да отглежда децата си.

Това задължава и всеки един от нас да допринася за тази кауза с труда си, идеите си и любовта си към Берковица - нашето късче от рая!

CV

Други от Интервюта

Д-р Валентин Симеонов: Суши и пожари, а след тях потопи са само началото на новата реалност

Екстремните явления ще нарастват и по сила, и по продължителност.  Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ "Козлодуй", казва атмосферният физик във Федералния институт за

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

>