Говоря с министъра и ще има последици, заплашвал Мустафа Емин лекар и сестри в "Пирогов" (Обзор)

04.09.2023 23:00
Мустафа Емин, съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев, е заплашвал лекари и медицински сестри в “Пирогов”, че ще се обади на здравния министър Христо Хинков и за тях ще има последици.
Три медицински сестри и трима лекари, които са имали сблъсък с Емин вечерта на 28 август., са дали показания по казуса.
Министър Тодор Тагарев откри учебната година във Военната академия.

4 часа чакал да оправят раната на детето му, през това време то се гонело със сестра си по болничните коридори

Мустафа Емин, съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев, е заплашвал лекари и медицински сестри в “Пирогов”, че ще се обади на здравния министър Христо Хинков и за тях ще има последици.

Това се твърди в писмени обяснения на три медицински сестри и трима лекари, които са имали сблъсък с Емин вечерта на 28 август. Тогава съветникът на министър Тагарев е посетил спешната болница заради рана на главата на 2-годишния му син. Тъй като се е наложило да чака лекарите първо да се погрижат за дете в шокова зала, той е вдигал скандали и е заплашвал. Това стана ясно първо от пост във фейсбук на една от медицинските сестри. 

Самият Емин отрече да е заплашвал

някого, а движение “Да, България”, чийто член е, започна проверка. Именно по заявка на партията са били снети становища от медиците, има и разшифровка на записите от видеокамерите, които също са пратени на формацията.

Всички документи са били дадени и на депутатите от комисията по здравеопазване и тази по отбрана, стана ясно вчера. “24 часа” също разполага с писмените обяснения на медиците.

Мустафа Емин и семейството му наистина са прекарали 4 часа в “Пирогов”, показват записите от камерите. “Емин и синът му пристигат в болницата в 19,20 ч, малко след тях в лечебното заведение влиза и съпругата му заедно с дъщеря им.

Без да минава през регистратурата,

Емин директно се отправил към кабинет №111, където чакали 4-5 човека”, пише в обяснения на шефа на сигурността на болницата. В 19,45 ч Емин вече “припряно отваря вратата” на кабинета. Пет минути по-късно те влизат вътре и излизат минута след това, насочвайки се към други два кабинета, през които също преминават до 20,30 ч, когато пристигат пред противошоковата зала, показали още камерите. Виждало се и как Емин три пъти звъни на звънеца на шоковата зала, а медицинска сестра и мъж разговарят с него.

“През цялото време детето на Емин тича, гони се със сестричката си и т.н.”, показали още камерите според твърденията на шефа на сигурността на “Пирогов”. Същото твърдение присъства и в показанията на един от лекарите от шоковата зала, който е излязъл да говори със съветника на военния министър.

Раната на детето на Мустафа Емин не е кървяла и детето е било спокойно, твърди лекарят.

В свой фейсбук статус отпреди дни самият Мустафа Емин твърдеше, че е бил с детето на ръце.

Лекарите и сестрите описват и арогантното поведение на Емин.

“Първия път излязох аз и отново обясних, че трябва да изчакат заради спешното дете в залата, при което той ме попита

дали трябва да занимава министъра

на здравеопазването. Отговорих, че това е негово право”, пише в обясненията си една от медицинските сестри.

“Придружителите на детето попитаха дали сега, ако се обадят на министъра на здравеопазването, нещата ще станат по-добре. Уверих ги, че уведомяването на който и да е министър в момента няма да промени нашето поведение”, пише и лекарят, който е бил шеф на екипа в конкретната вечер.

Всички медици твърдят, че кръвта по раната на детето на Емин е била засъхнала и не е кървяла.

Докато съветникът на военния министър е вдигал скандали в коридорите на болницата, в шокова зала е имало дете в крайно тежко състояние и в хеморагичен шок с изключително ниски нива на хемоглобина.

Репортер на “24 часа” опита в понеделник да разговаря с Мустафа Емин. Той обаче не отговаряше на обаждания на телефона си.

“Трябва да завърши успешно проверката, за да е ясно какви са фактите. Не може само на базата на един фейсбук профил, на едно съобщение да се правят крайни заключения и да се уволняват хора. Ако е вярно това, което пише в този пост, според мен съветникът трябва да си отиде. Но ако се окаже, че това е прикрита атака, която има някакви други цели, бих оставил министъра сам да реши.” Така премиерът акад. Николай Денков коментира случая с “Пирогов”.

Незабавна оставка на Мустафа Емин от поста му във военното министерство поискаха пък шефовете на здравната и на отбранителната комисия в НС проф. Костадин Ангелов и Христо Гаджев от ГЕРБ.

Гаджев окачестви поведението на Емин като злоупотреба със служебно положение. “Очаквам, макар и безкрайно закъсняла, реакция от ръководствата на ПП и ДБ, министър Тагарев, и премиера Денков”, заяви още депутатът от ГЕРБ. Проф. Ангелов пък призова здравния министър Христо Хинков да защити лекарите от спешната болница.

Тагарев гледа записи от камерите, за да реши ще маха ли съветника

Не съм оказвал натиск на “Пирогов”, помолих Хинков като “колега” да провери случая, каза министърът

Записите от камерите в “Пирогов” ще решат дали Мустафа Емин ще остане като съветник в Министерството на отбраната. Военният министър Тодор Тагарев чака те да му бъдат изпратени от здравния министър проф. Христо Хинков до края на тази седмица.

“Очаквам да видя запис. Твърди се, че има запис и той може да ми бъде предоставен от колегата (б.а. - Хинков). Аз разбрах, че много хора са гледали записи вече - политици, там от “Да, България”, които са искали проверка. Аз не съм”, коментира Тагарев след откриването на учебната година във Военната академия.

“Случаят е много неприятен. Този случай бе иницииран от пост в личен профил, който след това бе препубликуван от “Пирогов”. Версиите са две. Аз съм изслушал моя съветник и това, което първоначално бе обявено - двете се разминават много съществено”, посочи той. Според Тагарев

реакцията на всички - медии, граждани и политици, е била много емоционална

Но настоя, че ще вземе решение, когато се запознае с фактите.

“По никакъв начин не съм оказвал натиск”, каза той по повод “Пирогов”. “Един от водещите политици обяви, че само за 5 минути мога да си изясня целия казус. Аз обаче не бих могъл да си позволя действия, например телефонно обаждане до директора на “Пирогов”, което може да бъде възприето като опит за натиск. Затова очаквам да видя реално фактите, за да взема решение”, продължи Тагарев. Той се е обърнал към здравния министър като “към колега” с молба да направи проверка с “механизмите, с които разполага” като към момента нямало отговор.

“Работим в пълна прозрачност - аз пиша служебно писмо до своя колега и то веднага излиза в медиите”, вметна министърът. За писмото, което бе изпратено миналата седмица, се разбра от публикация във фейсбук на бившия здравен министър от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

“Случаят има много сериозна политическа окраска. Искат се оставки, иска се моята оставка, така че, предполагам, има начин да видя и аз записа, преди да взема решение. Надявам се, че до края на седмицата ще успея да се запозная и да взема решение”, допълни той.

В движение “Да, България”, където Мустафа Емин е член на Националния съвет, също продължава проверката по казуса. От партията още в петък благодариха на “Пирогов” за оказаното пълно съдействие. Лечебното заведение е предоставило всичката информация, искана от контролните органи на партията. От “Да, България” са категорични, че казусът се разследва от експерти юристи в контролната им комисия и дори ръководството няма отношение по казуса.

Дали ще има наказание за Емин и какво ще бъде то, ще стане ясно, след като комисията се запознае и с неговата позиция по казуса

След това ще има доклад и на база на него ще се вземе окончателно решение. Неформално обаче кадри на “Да, България” са категорични, че Емин е злоупотребил в качеството си на съветник на министър и реакция трябва да има не само от партията.

“Да, България” не толерира каквито и да било прояви на арогантно поведение и злоупотреба с властови позиции. Това е абсолютно несъвместимо с човешките норми и етичните правила на организацията”, обявиха от партията часове след като се появиха първите твърдения за скандално поведение на Мустафа Емин. Още на следващия ден бе сформирана и комисията, която проверява случилото се и обвиненията за злоупотреба с положение.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>