Имаме повсеместна и манталитетно закрепена агресия - подкрепа не съществува

04.09.2023 14:53 Борис Станимиров
Цветя на пешеходната пътека на ул. Гурко, на която пиян шофьор уби 15-годишно момче в София. Снимка: Георги Кюрпанов - Генк

Съобщавайте, както при ковид, всяка вечер по новините колко джигити и тарикати са останали без книжка - на десетият ден 90% от българите ще карат като австрийски баби

Убийството на детето на пешеходна пътека поне за мен е най-разтърсващият и отчайващ от поредицата кошмарни примери за развалата в обществото и ерзацът в държавата.

Защото, ако за случаите с домашно насилие можем да допуснем, че жертвата е допуснала грешка да влезе съзнателно в отношения с рисков партньор, ако има законодателни и институционални механизми да и се помогне, то в тази трагедия нещата са черно - бели и непоправими.

И най-гадното е, че дори и да ни се струва, или да ни се иска да знаем какво може и трябва да е направи, тежкото усещане, че няма смисъл все по-отчайващо ни захлупва.

Обществото ни няма ценностна система. Училището не възпитава такава, а семейството е все по-илюзорна единица. Интимната връзка бе официално въздигната до равностойна алтернатива на семейната среда.

Имаме наслоена, хронична безнаказаност, липса на авторитет на държавата, институциите, законите.

Имаме повсеместна и манталитетно закрепена агресия, психичната помощ и подкрепа не съществува, мизерията и липсата на образование и конкуретни шансове водят до тежки комплекси у много хода, които ги избиват по всевъзможни начини, защото психиката им просто не издържа.

Употребата на наркотици и алкохол е масова практика.

Всичко това е един кошмар, в който България потъва. И става все по-проста, все по-слаба, все по-скапана. Това се случва и на Запад. На изток вече се е случило.

Репресивните, драматични, драконовкски промени са нужни, не просто за да спрем безмислените убийства по пътищата, а за да спрем обезмислянето си като държава и общество и превръщането ни в джунгла.

Конфискацията на колите на пияните и дрогираните, не когато убият някого, а просто когато бъдат хванати, че са пяни, или дрогирани е силна и правилна мярка.

Лобистките хипстърски напъни, че видиш ли нямало държавата къде да складира колите, щяла полицията да се превърне в паркинг, пък някой можело да пострада, защото лекарствата му за кръвно дали фалшива проба, друг пък пушил трева в Амстердам и сега животът му се провалял... циничен плач на съучастници в убийствата.

- Да продават конфискуваните коли на търг в едноседмичен срок.

- Да ги мачкат на щредера за назидание и да го предават по телевизията.

- Конфискацията става след кръвна лабораторна проба, така че фалшивият тест или дрегер няма как да ощетят хората с хапчета за кръвно, най-много да ги спешат за няколко денонощия, докато излезе кръвната проба.

- Има лекарства, след които не се препоръчва шофиране и те няма как оневиняват.

- Ако искате да изберете живот, в който да пушите трева, или да се дрогирате, това е ваш избор. Движете се с метро.

Втората, по-важна, очевидна и цинично и умишлено неприлагана мярка за повсеместните камери. Нявсякъде, с доказателствена стойност и автоматично приложение на наказанието.

Ако днес група активни граждани тип "БОЕЦ" монтират 10 любителски камери от Джъмбо за по 12 лв на 10 места в София, само за един час ще заснемат поне 200 груби, опасни нарушения, хулиганско каране на зигзаг, форсиране на мотори, лелки и чички, които си паркират на четирилентов булевард при абсолютна забрана дори за спиране, за да отидат до магазин, фризьорски салон, или до easy-pay.

Повтарям. Малка група активни граждани с любителска техника от около 150 лв могат за един час да заснемат поне 200 нарушителя, които заслужават да останат без книжка завинаги, или поне за година. Нали всички знаем това? Помислете си, ако държавата иска да заснеме не 200, а 2000 нарушителя и да им вземе книжките завинаги или за година колко много може да направи! Ако иска. Не иска. Защо не иска?

Сложете десетки хиляди камери, направете заснетото на тях опасно шофиране (това далеч не значи само превишена скорост и не е нужно да има радари) доказателствено в съда и грабете книжки за поне една година! Съобщавайте, както при Ковида, всяка вечер по новините колко джигити и тарикати са останали без книжка за една година днес и колко коли са продадени на търг. Нали всички знаем, че на десетият ден 90% от българите ще карат като австрийски баби?

(От фейсбук)

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>