Две конспиративни теории и един математик (Божков)

04.09.2023 08:00 Иван Гарелов

Забелязахте ли как при влизането си в съдебната зала Васил Божков не се крие зад охраната, не слага качулка, а търси с поглед някого между журналистите и други любопитни зрители? Кого търси Васко Черепа, както го наричат и в подземния, и в надземния свят? Иска ли нещо да каже, или просто търси усмивка, жест?

А ние се питаме - защо той си дойде доброволно? Нали е отличен математик, изчислява всеки свой ход и затова бе смятан за неуловим и недосегаем и в най-опасните времена. Кой го убеди, какво му е обещано, излъгаха ли го?

Отговорът не е изненада и наполовина вече известен.

Само американците могат

да поемат сериозен ангажимент, защото в момента те диктуват танците в София

Неговите адвокати разкриха, че той се е срещал често с тях при изолацията си в Дубай, излагал е в твърденията си относно лидера на ГЕРБ и неговия касиер и е бил подтикнат накрая да се връща в България.

Оттук нататък започват конспиративните теории, а те са известни, че чрез легитимни догадки могат и да стигнат до истината, но не могат да я докажат.

Догадките и предположенията обаче могат и да изиграят някаква роля, превантивна например. Не заемам предварително нечия страна, нито обвинявам някого. Трудно е в такава адска смес от игри вън от закона да има по-виновни или по-невинни. Ако например си получил 700 милиона лева, защото си бил принуден да платиш “гаранция сигурност от 60 милиона”, ти невинен ли си?

Повече от ясно е, че завръщането на Васил Божков е в пряка връзка с политическата обстановка в страната и предстоящите избори.

Първа версия:

Божков е убеден да се завърне с цел оказване на натиск върху Бойко Борисов да не се отмята от сглобката. Но как се оказва натиск върху човек като Борисов? Обещават му, че разкритията на Божков пред българския съд няма да бъдат взети под внимание?

Твърди се, че и нескопосаният арест на Борисов от кабинета на ПП бил под въздействието на същите американци. Не мога да си представя, че под носа на общественото мнение може да бъде извършено подобно действие.

От първоначалния план не остава нищо. Това вече вещае екстрени действия, които да окажат въздействие. Нещо като сериала с атентата срещу Гешев до убийството на Алексей Петров. Борисов също не може да е спокоен за живота си.

Абсурден вариант, нали? Но практиката не изключва и такова развитие. Явно Божков се е подвел от брутални хора, които не са математици.

Но какво прави в това време големият математик? Търси някого с поглед…

Втора версия:

В резултат на “натиска” и заплахата от разкрития, които ще отведат до затвора, Борисов прави още една стъпка по пътя, по който е поел. След местните избори, където неговата партия се е представила добре, Борисов се оттегля от политиката, но ГЕРБ остава още по-плътно в “сглобката”. Всички са доволни - най-вече американците.

Божков ще бъде употребен, остава му да чака обещаното.

Но не всички са доволни! Не забравяйте Борисов. Не знам колко книги е прочел през живота си, но от математиката разбира много по-добре от всички други.

Не знам какво точно ще се случи, но имам усещането, че на бомбата предпазителят вече е дръпнат.

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>