Септември започва с 9 дни дъжд, но след това идеален за море

01.09.2023 07:03
Времето ще е подходящо и за плаж
ИЗТОЧНИК КАРТА: TV-MET

Дъждове ще бележат първите девет дни на септември, но слънчевото и сухо време ще се завърне отново към средата на месеца, когато учениците тръгват на училище.

“През средата на септември времето отново ще е по-сухо, макар и с по-ниски температури. Вече ще има и есенни мъгли. Астрономическата есен малко ще изпревари с 1-2 дни метеорологическата. Като цяло септември ще бъде по-сух и подходящ за любителите на пустите плажове”, прогнозира пред “24 часа” собственикът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Тази година се очаква септември да е

по-топъл от обичайното

Валежните дни ще бъдат значително под нормата, като в повечето части на страната месечните количества ще останат под средните. Ще има много слънчеви часове и повечето дни ще са подходящи както за морски, така и за планински туризъм.

Валежи в началото на септември се очакват главно в северната половина на страната. Интензивни дъждове и гръмотевици ще се изсипят в Добруджа и по Черноморието.

На 3 и 4 септември ще има повече слънце и тогава максималните температури ще достигнат 32 до 37 градуса. От 6 септември отново ще завали, но слабо. По Черноморското ни крайбрежие ще превали на 8 и на 9 септември.

Повече слънчеви часове ни очакват отново на 10 септември. В периода 12 - 14 септември утрините ще са свежи с условия за краткотрайни мъгли. Временни заоблачавания ще има сутрин над Черноморието, а след пладне над планините, но без валежи. Слънчевото време ще се задържи до 17 септември, като дневните температури ще достигат 24 до 29 градуса.

Температурите ще се понижат чувствително

под 25 градуса към 18 и 19 септември. По-интензивни валежи в западните части на страната ще има около 21-22 септември.

Предимно слънчево над цялата страна ще е отново в края на месеца от 23-и до 29-и. Дневните температури тогава ще достигат 28 - 33 градуса. Валежи и захлаждане с

есенни температури се очакват от 30 септември

и в началото на октомври.

Слаба ще е геомагнитната активност в началото на септември. В периодите 6 - 8 и 14 - 17 септември тя ще се повиши. До края на месеца земното магнитно поле ще се успокои и ще бъде спокойно. Слънчевата активност ще бъде ниска. Октомври ще започне със слаба геомагнитна активност.

През септември става и преходът от лято към есен. Денят чувствително намалява и в края на месеца нощта вече има превес - 12 часа и 12 минути, а денят ще е дълъг 11 часа и 48 минути.

Въпреки по-късия ден слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно. При пренос на въздушни маси от юг в равнинната част на страната са измервани доста високи температури - между 36 и 41 градуса.

Най-топло през септември е било в Русе, Ловеч, Кнежа - 42 градуса. По морския бряг, където се чувства разхлаждащото влияние на морето, най-високите температури достигат до 32 - 36 градуса.

В София абсолютната максимална температура за септември е 35,5 градуса, измерена през 1994 г. В Пловдив през 1987 г. са отчетени 37 градуса, а в Плевен през далечната 1946 г. - 40,8 градуса.

Септември е един от най-сухите месеци

Нормалната сума на валежите е в рамките 25 - 50 литра на квадратен метър, в планиниските райони до 70 - 80. Има и изключения - например през годините: 1924, 1930, 1973, 1983, 1999, 2005 месечната сума е няколко пъти над нормата. Макар и малко вероятни, през септември също се случват наводнения.

Традиционно в края на месеца, след по-сериозни захлаждания по високите полета на Западна България се образуват и първите есенни слани. Веднъж на няколко години в отделни райони температурата се понижава под нула градуса. Това явление в метеорологията се нарича мраз и е

особено опасно за по-късно зреещата земеделска реколта

Най-ниските измервани температури през септември са от минус 2 до плюс 5 градуса. Най-студено е било в Ихтиман - минус 6 градуса, в Софийското поле - минус 5, в Чирпан и Кюстендил - минус 4.

Абсолютната минимална температура в София е отчетена през 1977 г. - минус 3,2 градуса, в Пловдив през 1931 г. - 0,2 градуса, а в Плевен през 1906 г. минус 1,5 градуса.

Народна метеорология: ако месецът е сух, през октомври ще вали

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. За септември народната метеорология гласи:

Сух септември - мокър октомври. Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстовден (14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Други от Времето

Ниска видимост в планините, неподходящо за дълги преходи

Облачно е времето в планините, на места има слаб вятър. Прогнозата е за валежи, така че хората трябва да се съобразяват и да внимават, да са подготвени за ниска видимост и да не предприемат много

Облачно време ни очаква днес, в Пловдив 25 градуса

През нощта в по-голямата част от страната вятърът ще стихне, а през деня отново ще духа вятър от изток-североизток и ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°

Проф. Рачев: Не бързайте с дебелите якета, от събота времето ще е прекрасно – само за гроздобер и релакс

От събота започва едно плавно повишение на температурите и ще влезем в едно прекрасно есенно време – само за гроздобер, почивка и релакс. Следващата седмица ни очаква прекрасно време

Облачно ще е времето днес, в Пловдив - до 24°

Днес вятърът ще отслабне, в Западна България и ще стихне и там в котловините към сутринта ще се образува мъгла. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°

Вижте кога времето ще се затопли

У нас валежи се очакват около 27-28 септември. Но като цяло през втората половина на септември температурите ще се повишат. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ синоптикът Анастасия

>