Една от 276 паднали мълнии в Русе уби 11-годишно момче (Обзор)

31.08.2023 23:00
Мълния СНИМКА: Pixabay
Оцелялото дете, което е настанено в русенската болница “Медика”, беше извадено от медикаментозна кома и екстубирано. СНИМКА: САЙТ НА БОЛНИЦАТА
Д-р Бланш Ангелова заяви, че детето е в тежко състояние Кадър: Нова тв
Пенчо Милков СНИМКА: Архив
Футболният стадион “Дунав” в Русе СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ФК “ДУНАВ”

276 мълнии са регистрирани в района на Русе и на радиус от 20 км в сряда. Една от тях обаче се оказа фатална - удари две 11-годишни деца, едното от които почина.

В сряда вечерта, по време на футболна тренировка мълнията удря двете момчета, докато тичат към навес, за да се скрият от дъжда. На място веднага пристигат три линейки. Децата са приети в две различни болници, но едното момче умира, а другото е с тежки изгаряния и опасност за живота.

Оцелялото дете е било в медикаментозна кома, но в четвъртък на обяд е изведено от нея, екстубирано и оставено под наблюдение. “С течение на времето момчето започва да става контактно и адекватно. Според д-р Христо Пседерски от детска реанимация - “Пирогов”, поведението на лекуващите екипи е правилно и не се налага към момента детето да бъде транспортирано в друго лечебно заведение”, обясниха от болницата “Медика”, където е настанено момчето.

Според реаниматорката д-р Бланш Ангелова при мълниите обикновено няма външни изгаряния, а се увреждат вътрешните органи. “Един

такъв удар от мълния винаги води до оток на мозъка”,

обясни Ангелова пред Нова тв. По думите ѝ детето е с тежка увреда на цялото тяло, засегнати са сърцето, черният и белият дроб.

“Голям шок беше за всички. На базата тренираха четири възрастови групи. Ако сме смятали, че има предпоставки за буря, нямаше да оставим децата на терена. Треньорите сме инструктирани - когато ни очакват опасни природни явления, отлагаме тренировки”, обясни треньорът на футболния клуб “Дунав” Динко Демерджиев. Той и още един треньор са оказали първа помощ на децата, притекли се и родители.

Стадион “Дунав”, където са тренирали ударените деца, е даден на концесия от 2018 г. “Имам уверенията на концесионера, че съоръженията са изпълнени, те са приемани от държавна комисия, а не от общинска. Увери ме, че са изградени мълниезащити, изрично говорихме за осветлението на самия стадион, защото там, където са били децата, няма сгради. Те са на открито и най-високите неща около тях са лампите, които са били заземени. Предстои голяма проверка”, каза кметът на града Пенчо Милков.

На сградите има два гръмоотвода, като и самото осветление е заземено, така че и то да играе ролята на гръмоотвод, каза и концесионерът д-р Симеон Симеонов.

Прокуратурата в Русе започна проверка за наличие и годност на мълниеносните защитни системи, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица. Предстои да бъдат изискани документи, разпитани свидетели и да бъдат назначени съответните технически и медицински експертизи. Ако бъдат открити нарушения, глобата за физически лица е от 100 до 300 лв., а за юридически от 1000 до 10 000 лв.

Преди по-малко от 3 г. на стадиона е правен ремонт

и са спазени всички изисквания за безопасност, като един от гръмоотводите е пуснат в експлоатация през 2020 г., разказа още концесионерът.

“Във връзка с реновирането на хотелската част, на която ѝ предстои издаване на акт 16, също има изграден и поставен гръмоотвод. Тоест до тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона. Това е направено така, че всичко е заземено и обезопасено”, каза д-р Симеонов пред Нова тв.

Това е трети инцидент с мълния със сериозно пострадали в рамките на по-малко от година. На 27 септември миналата година четирима души загинаха в градинката “Свети Никола” на ул. “Пиротска” в София. На 20 юли тази година мълния удари дете на плажа в Бургас, което беше спасено от медици от местната болница.

16 хил. са падналите мълнии на територията на цяла България само в сряда, показва карта на НИМХ.

“Татарската орда, която е владеела всичко от Пекин до Будапеща, единственото от което се е страхувала са били мълниите. Те не страхували от глад, от студ, от противници, от разстояния. Единственото правило е било по време на гръмотевична буря да не влизат в бой и да са на закрито”, коментираха хора от Русе. Според тях сега случаят е много трагичен и може и да намерят някой, който да бъде обявен за виновен, но истината е, че масово се подценяват подобен тип природни явления. По време на гръмотевична буря не бива да се прави нищо на открито.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>