Аркади Шарков: Лекари, които извършват по-сложни дейности на “по-сложни пациенти”, трябва да получават повече пари

31.08.2023 18:20 Константина Костова
АРКАДИ ШАРКОВ СНИМКА: ЗЛАТАН ДЕКОВ

- Г-н Шарков, пациенти продължават да сигнализират за липсващи лекарства в аптеките. Колко липсват в момента и как може да се преодолее окончателно недостигът?

- Според Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) лекарствата с установен недостиг са 36. Отделно за последните три седмици има общо 32 уведомления за временно или постоянно преустановяване на продажбите за конкретни продукти. По отношение на взетите мерки - предложени са за обществено обсъждане промени в Закона за лекарствените продукти, които целят да изсветлят процеса по лекарствоснабдяване и да подобрят осигуряването на локално ниво на животоподдържащи и животоспасяващи медикаменти.

Законопроектът е изпратен за нотификация към Европейската комисия

с оглед превенция на евентуалната му колизия с европейското законодателство за свободно придвижване на стоки в рамките на Европейския съюз. Окончателното преодоляване на недостига е сложен процес, тъй като не зависи единствено от България. В момента се обсъждат промени на ниво Брюксел, свързани с Европейската фармацевтична и индустриална стратегия.

Очаква се през септември предложенията да бъдат представени, като те ще включват създаване на листа на лекарства от съществено значение за здравните системи в ЕС, включително техния мониторинг.

Европейската комисия има идея при нужда да създаде система за складиране на основни лекарства, за да предотврати бъдещ недостиг.

Компаниите производители в ЕС сигнализират и за проблеми с опаковъчните материали като стъклени бутилки и флакони, които се произвеждат основно в Украйна.

- Здравното министерство предлага антибиотиците и лекарствата за диабет да се предписват само с електронна рецепта, за да се предотврати липсата им в аптеките. Това добър вариант ли е?

- От една страна, това е добра идея, тъй като страната ни е на първите места по отношение на антибиотична резистентност заради свръхупотреба на антибиотици.

Има медицински специалисти, които предписват излишно антибиотици, за да се презастраховат. Има и аптеки, които отпускат такива без рецепта, защото пациентът си е самоназначил терапия. Също има и пациенти, които си закупуват повече от предписаните им опаковки, за да се презапасяват. Така че частично

това решение може да подобри както количествената наличност, така и проследяването на това кой какви антибиотици ползва и дали те отговарят на реалната му здравна нужда.

От друга страна, абсолютизацията на дигиталните решения невинаги е най-доброто решение. Има лекари, които нямат възможност постоянно да са на компютър или пък нямат смартфон, от който да предпишат определеното лекарство. Това би ги затруднило. Не на последно място - какво правим, ако системата блокира? Неслучайно архивите са както на “облачни пространства”, така и на хартиен носител, за да има сигурност и устойчивост.

- Предприети ли са вече мерки от ведомството, за да няма недостиг на лекарства за респираторни заболявания и антибиотици през зимата?

- По отношение на предложени промени в законодателството - да. Докато изчакваме обсъжданията по него обаче,

се обмислят и временни мерки за преодоляване на евентуален недостиг на критични за системата лекарства

Ето защо се правят срещи и с всички официални представители в системата на лекарствоснабдяването, за да се обсъдят временни решения.

- В свое интервю казвате, че Министерството на здравеопазването ще представи проект за надграждане на модела на клиничните пътеки, с който те ще станат по-гъвкави по отношение на тежестта на заболяването. Разкажете повече за това.

- Целта е да се надгради съществуващия модел, като се даде възможност на болниците и лекарите, които извършват по-сложни дейности на по-сложни пациенти - с придружаващи заболявания или такива с влошено здравно състояние, да получават повече пари за своя труд. С това се цели и подобряване на качеството на услугата. Отделно ще има по-ясна картина за общото здравно състояние на пациентите в България, както и здравната грижа, която получават. Впоследствие министерството ще може да разработва политики за превенция и профилактика на тези заболявания.

Базовата цена ще бъде тази, която ежегодно се договаря между НЗОК и Българския лекарски съюз чрез Националния рамков договор.

Идеята е да се подобри финансирането за качество и сложност за сметка на излишния обем от дейности

- Имат ли българите еднакъв достъп до здравеопазване? Какви са възможностите за подобряването му?

- Българите имат добър достъп до здравеопазване по отношение на време за достъп до лекар и лечебно заведение за болнична помощ. Според миналогодишно проучване на изследователския център “Тренд” над 2/3 заявяват, че това става в рамките на ден. Проблемът идва, когато стане дума за цени.

Българинът заявява, че здравеопазването е скъпо и че доплаща много. Това е и оценката на Европейската комисия в ежегодния си доклад за здравното състояние на държавите в ЕС.

Ако го погледнем статистически - най-много българинът доплаща за лекарства - между 60 и 70%. Един от факторите за това е ниското заплащане от НЗОК на най-широко употребяваните лекарствени продукти - тези за кръвно налягане.

От друга страна, има много лекарства, които не се покриват от здравната каса - например антибиотиците, които широко се ползват на територията на страната. Голям проблем с доплащането има при медицинските изделия, например стави, стентове и др. - място, където има нужда от реформа по отношение на прозрачността. Доплащането за лекар специалист или избор на екип в болница е с по-малък процент като част от цялото - между 10 и 20%. Подобряването може да дойде с целево заделяне от акцизи или ваучерни схеми за подобряване на достъпа до извънболнична помощ, но също и повишавне на профилактиката и превенцията. При настоящата политическа обстановка е трудно да се предложи регламентиране на доплащането, тъй като не е изгодно за народните представители, нищо, че такова съществува неформално.

 

Други от Докторе кажи

Д-р Аспарух Илиев: Внимавайте с хранителните добавки и имуностимулантите

Самото понятие на имуностимулант, което се ползва от хората и реклами. Реално нашата имунна система функционира добре – тя не може да се умори от многото работа

Учени изследват отпадните води, за да отчетат заболеваемостта у нас

"В станциите за пречистване на отпадните води взимаме проби. Търсим човешки патогени", обясни д-р Сергей Иванов, ръководител на научния екип от СУ и добави: "Взимаме проби

Операциите за смяна на цвета на очите са нова опасна тенденция

Изглежда, че няма граници на нещата, които хората са готови да направят, за да постигнат перфектния си външен вид. Независимо дали става дума за инжектиране на собствена мазнина в задните части

Лекар: Вейповете може да доведат до внезапна детска смърт

Забрана за тютюнопушенето на открито – това е последното предложение от Европейската комисия с цел ограничаване на вредния навик и последствията от него

Тревога: 0,5% от човешкия мозък вече е пластмаса

Преди 8 г. количеството е било с 50% по-малко, още не я ясно какви може да са последиците за здравето Микропластмасата, открита в човешкия мозък при аутопсии, извършени през 2024 г

>