Шефът на СДВР: Задържахме 11 бандити със знакови прякори и рязко намаляха кражбите от жилища и на коли в София

31.08.2023 07:00 Димитър Мартинов
Директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов

Директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов казва още:

- Старши комисар Николов, имате ли вече водеща версия за убийството на Алексей Петров?

- Всички правоохранителни органи в МВР, не само сектор “Убийства” на СДВР, полагат неимоверни усилия за разкриване на извършителя, поръчителя или поръчителите.

Петров е бил с разнородни финансови интереси. Проследявайки историята му през годините, той се е превърнал от командос в могъщ застрахователен бизнесмен. Изследвайки личността му и стъпвайки на събраните към момента данни, го определяме като крайно затворен човек, несподелящ своите мисли, намерения и чувства дори и с хора от най-близкото си обкръжение. Това ни дава основание да издигнем и да работим по повече от една версия, основните са поне две. А допълнителните са доста повече.

- Кажете няколко.

- Отмъщение вследствие на стар конфликт и убийство, извършено във връзка с дейността му в обществения живот на страната. Това са основните версии. Въпреки това се работи активно и по всички други с цел тяхното потвърждаване или окончателно отхвърляне. Всяка постъпила информация се проверява, оценява и анализира, а след това и документира. В процеса на работата постоянно изникват нови обстоятелства, които следва да бъдат потвърдени или отхвърлени. Затова с част от свидетелите са извършени повторни разпити с доуточняващи въпроси. Към настоящия момент разпитите по делото са трицифрено число. Отделно има множество експертизи, огледи, претърсвания и изземвания и освидетелстване на лица. 

Анализира се голям обем от информация и непрестанно се извършват оперативноиздирвателни мероприятия.

- След убийството какво е изяснено?

- Доста обстоятелства. Те обаче са част от доказателствения материал по досъдебното производство и не мога да вляза в конкретика.

- Колко от разпитаните са от контингента?

- Във връзка със заповедта на ръководството на МВР са извършени множество беседи с лица от активния криминален контингент, както и от обкръжението на убития в дългосрочен период. Всички данни от тях постъпват за последващ анализ в постоянния щаб, сформиран за разкриване на убийството, в сградата на СДВР. 

Апелирам и всички граждани, които считат, че разполагат с информация, която да бъде полезна за работата ни по разкриване на убийството, да ни потърсят и дадат показания. Ще запазим анонимността им. 

- Ударихте известни крадци - златния стандарт в кражбите с отключване Обоцко, който заключва след себе си, и Панко Паяка. Разкажете за тях, както и за случая от събота.

- Имаме 5 успешни акции в последните 2-3 месеца. Те са в резултат на професионалните действия на колегите от сектор “Противодействие на престъпления против собствеността” в СДВР и колегите от районните управления. Задържахме знакови имена от активния криминален контингент със следните прякори: Обоцко, Панко Паяка, Ники Каската, Ники Понти, Цецо Фитнеса. Те са само част от тях.

Те са с повдигнати обвинения и им е наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. Извеждайки ги от престъпната им дейност, кражбите за последните 3 месеца на територията на СДВР са намалели с около 70% в сравнение със същия период на м. г. - от 120 регистрирани тогава днес са 77. А посегателствата срещу магазини са 15, докато през същия период на м. г. са били 36.

- Това са топкрадци. Как действат?

- Тези групи обикновено са доста конспиративни, ползват крадени коли за придвижването си. Такъв бе и случаят в събота. Там участници бяха Каската, Понти и Фитнеса.  Те предварително набелязват празно жилище, което е било в ремонт. Разбиват вратата и впоследствие с алпинистка техника и умения се спускат на долния етаж. Там започват да крадат и в този момент колегите от сектор “Престъпление против собствеността” в СДВР ги задържат на място.  Виждайки, че са попаднали в  клопка, единият от тях - Понти, инсценира, че живее там. Остава по бельо и се преструва на заспал. 

- Какво са опитали да откраднат?

- Установени са приготвени за изнасяне голяма сума пари, часовници от известни марки и бижута. Разполагаме с данни, че са имали незаконно огнестрелно оръжие, което сме иззели, както и множество вещи, които са ползвали за проникванията.

Останалите лица с прякори също са известни виртуози и използват доста необичайни подходи при взломяването, например Обоцко, за когото споменахте, че освен че отключва, след кражба заключва. А Паяка е активен контингент и по линия на кражбите на коли, така че удовлетворението от задържането му е двойно. 

- Говорейки за този вид престъпност, министър Калин Стоянов ви похвали за успеха в борбата с нея. Каква е картината при автокражбите?

- Изключително съм доволен и благодарен на колегите, натоварени с противодействието на кражби на коли. Денонощната им работа доведе до задържането на 6 знакови фигури. Между тях са Данчо Релето, Геле Главата, Недко Руснака, Пешо Софиянеца, Димитър Папи и други. Те са част от различни престъпни групи, което доведе  и до съществено намаление на извършените кражби на коли в София.

Трима от тях са задържани за втори път в рамките на 4 месеца. С прокуратурата сме предприели проактивен подход към целия контингент, прави се анализ на всички предишни досъдебни производства, по които има данни, че посочените и други с известни прякори са оставили следи.  В съвкупност  доказателственият материал по всички дела след обединяването им дава основание на съда да постанови най-тежката мярка за неотклонение на извършителите и да ги извадим от активната им дейност. Това, естествено, води и до спад на кражбите.

Имаме изграден механизъм за наблюдение и превенция над този тип контингент, който не мога да разкрия по обективни причини, но в скоро време очаквайте нови интересни случаи по знаковия контингент. 

- А какво сочат данните за кражби на коли?

- Назад във времето статистиката показва, че средно на ден са регистрирани по около 2,5 отнети автомобила.  През последните 2-3 месеца регистрираме сериозен спад и са под 1 на ден. Увеличават се и случаите на намерени автомобили, като от началото на годината са открити 1/3 от отнетите. Това е с 32 броя повече от същия период на 2022 г.

- А можете ли да отчетете успехи и при борбата с дрогата? 

- В летния период този контингент се пренасочва към морските курорти. Това не доведе до спад на реализациите на колегите, противодействащи на наркоразпространението и наркопроизводството в София. Всяка седмица регистрираме поне по 2-3 значими случая, в които задържаме лица в момент на сделки с дрога. В по-голямата част от случаите в домовете им се откриват доста големи количества от разнороден тип.

Имаме установени оранжерии и складови помещения, в които бяха открити в единия случай над 5 кг марихуана, в друг - 5,3 кг. В един от последните случаи в апартамент, пригоден за склад за съхранение, открихме 2,5 кг марихуана, 1,5 кг амфетамини. При операция преди 2-3 седмици установихме отново складова база, в която открихме 2 кг марихуана, 3 кг амфетамини, 500 г екстази и над 300 г метамфетамин. 

Предстоят редица операции, след които се надявам да намалеят случаите на разпространение на наркотични вещества в нощните заведения и около училищата. Това е основен приоритет на МВР, който следваме. 

- Как става предаването на дрогата?

- Невинаги е директно. При сделката човек се разплаща, но не взема от дилъра. Дрогата е укрита в близост до мястото на срещата, например под плочки, в храстчета, брони на коли, калници. 

- Борбата с катастрофите е друг приоритет, има ли промяна?

- Бележим съществен напредък. Всички патрулни автомобили на СДВР имат техника за тестване на водачите за алкохол и дрога. 

Преди да поема поста директор на СДВР, такива контролни функции са имали само служителите от отдел “Пътна полиция”. Това е ограничавало възможността на по-голям брой служители да вземат отношение спрямо подобни нарушители. След включването на служителите, изпълняващи патрулнопостова дейност, броят на водачите, хванати да шофират след употреба на алкохол и наркотици, се увеличи драстично. 

Съществен прираст има и при нарушенията, установени с камери. Главно заради новата практика, която въведохме преди около 2 месеца. Вече санкционираме не само с камерите на Пътна полиция, но и със системата за видеонаблюдение на СДВР. Покриваме не само нарушения на скоростните режими и шофиране в бус лента, но и преминаване на червен светофар, неправилни маневри и престроявания.

Превантивната дейност дава резултат и в броя на пострадалите и загиналите. Починалите на територията на СДВР през последните 3 месеца са 6-има, а за същия период на 2022 г. са 11.

Бележим и висока събираемост на наложените глоби. От началото на годината до настоящия момент в хазната са постъпили над 26 млн. лв. от санкции, наложени от СДВР. Създадена е организация, в която всички колеги, работещи с граждани, при предоставяне на административна услуга да могат да връчват глобите на нарушителите.

- Как влияе новата мярка за отнемане на коли при каращи с над 1,2 промила алкохол в кръвта или дрогирани?

- Оказва съществена превантивна дейност.  От влизане в сила на закона до момента са обезпечени 25 превозни средства. При запазване на тенденцията за увеличаване на броя на проверките има рязък спад на случаите на водачи, употребили алкохол или дрога. 

Използвам и възможността да отправя апел към пешеходците да бъдат по-внимателни. Нека да пресичат на определените за това места и след като са се уверили, че преминаването им не създава предпоставки да пострадат. 

- Какви други промени ще има в СДВР освен двамата сменени зам. директори?

- В близко бъдеще предстоят кадрови промени в структури към Охранителна полиция, за което след извършен внимателен анализ считам, че са наложителни с оглед подобряване ефективността на работата. Не изключвам възможността и за нови рокади, отново внимателно анализирани и в името на повишаване капацитета на СДВР. 

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>