Пожарът край село Хвойна обхваща над 1500 дка гора

30.08.2023 20:00
Пожар СНИМКА: Pixabay

Пожарът над родопското село Хвойна се разраства и вече обхваща над 1500 дка гора. По въздух и земя над 150 души се опитват да се справят с огъня. Частичното бедствено положение остава в сила. Община Чепеларе отправи призив към всички, които могат, да се включат в акцията. А кметът на Асеновград поиска екоинспекцията в Пловдив да направи изследване за чистотата на въздуха в региона.

След три денонощия битка с огъня днес пожарът беше локализиран към билото на планината. Но в други две посоки огненият фронт поглъща нови горски терени.

"Всъщност слиза към две дерета - едното е в посока Хвойна, другата посока село Студенец, като основните сили ги разполагаме по тези две дерета, за да не се разпространи пожара", каза гл. инсп. Цветан Стоилков – ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Огнища близо до местността "Синият хан" и в посока село Студенец гасиха отново и тази сутрин два хеликоптера от авиобаза Крумово.

"Огън гори положението е страшно искат се хора, това е в момента защото огъня бързо се разширява", обяснява Димитър Терзиев. 

"Вижда ни се, че пожарът неукротим и мислим, че всяка ръка всеки човек е от значение", казва доброволката Анна Гешева.

Сборният пункт за всички е горското стопанство в Хвойна.

"Ще им намерят автомобили, има лопати, има тупалки, има пръскачки, както е подсигурено и от горското храна, вода и от община Чепеларе също вода и храна маски за хората, ръкавици всичко има", каза пред БНТ инж. Стоян Кузмов – зам. кмет община Чепеларе.

Планинари не крият възмущението си от безотговорното поведение причинило пожара.

"Всеки да си загася цигарата в пепелника и да спазваме мерките", разказва Гено, който е доброволец

Заради гъстия дим, който вече трети ден се разстила по склоновете на планината екоинспекцията в Пловдив започва замерване чистотата на въздуха по поречието на река Чепеларска.

Други от От страната и света

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

>