Димитър Георгиев: Да, Пловдив е чист - с машини метем улиците, без да се вдига прах

06.09.2023 10:10
Паметникът на Съединението окъпан с шампоан. Снимки: Чистота
Новите мултифункционални машини позволяват да извършват различни дейности. Снимки: Чистота
Снимки: Чистота
Кметът Здравко Димитров лично инспектира новата сметопочистваща техника. Снимки: Чистота

Най-голямото постижение е екипът ни - без него техниката е безполезна, казва директорът на “Чистота”

Димитър Георгиев е начело на общинското предприятие “Чистота” от края на 2020 г. , след като година е бил зам.-директор. Преди това е работил като главен експерт в областната администрация.

- Каква техника заварихте преди 3 години в “Чистота”, г-н Георгиев, и с каква разполагате в момента?

- Заварихме машини на 30 и повече години, доста амортизирани. Първоначално бяха купени 7 нови автомобила и когато постъпих в предприятието, бяха вече на 4 години.

Още през 2021 г. успяхме да вземем чисто нов челен товарач, който събира едрогабаритните отпадъци и изхвърлените извън контейнерите. След това ги товари на самосвали. През следващата година със средства от държавния бюджет, отпуснати за зимното поддържане, купихме два комбинирани самосвала, оборудвани с разпръсквачи за сол и гребла. Те бяха втора употреба, но все пак произведени през 2015 г. Когато общината изтегли 10 милиона лева, на нашето предприятие бяха отпусните 2,7 млн. лева за нова техника. С тях взехме 14 специализирани автомобила. И това обърна нещата, повечето от техниката ни е нова.

- Какъв е ефектът от новата техника?

- Новите машини позволиха да увеличим маршрутите на сметоизвозването. Успяваме да обслужваме точки по два пъти на ден. Взехме и мотометачни машини, които използваме основно в район “Южен”. В част от него единственото почистване е механизирано. Купихме комбиниран самосвал с гребло и разпръсквач, оборудван с цистерна и дюзи за миене под високо налягане. На практика е мултифункционален - може да е самосвал, миячна машина и в зимни условия да се ползва като снегорин и солоразпръсквач.

Новата техника чувствително подобри работата в “Чистота”, даде ни възможност да влезем на места, където не можехме да стигнем преди това.

- Много се говори за подобряването на въздуха в Пловдив. Каква е ролята на “Чистота” в тази посока?

- Точно тези машини, които имат система за оросяване, не позволяват да се вдига прах, когато метат. Обхващат голям участък - годишно стигаме 1,2 млн. дка машинно миене и метене. Успяхме от средата на миналата година до момента на влизане в зимно дежурство. Имаме и дневно миене в част от районите. В сравнение с предходната година се оказа, че дните с превишение на фини прахови частици са намалели с 31%, което е добър резултат.

- От години не ползвате пясък през зимата срещу заледяването. Дават ли ефект препаратите, които ползвате?

- Нямаме проблем. До минус 4 градуса използваме сол, а при по-ниски температури разполагаме с количества от калциев дихлорид, който успешно действа при минус 15 градуса. През последните години не сме допуснали заледяване на нито един от основните булеварди и улиците от първа категория. Това също е част от мерките за подобряване на въздуха.

- Може ли да се очаква в близките години да намалеят силно жените, които бръскат с метли по улиците?

- Опитваме се да увеличим механизираното чистене за сметка на ръчното. Но има доста места, където големите машини не могат да влязат. Идеята е те да обхванат основните улици, а жените, които ръчно метат, да могат по-често да работят в по-малките улички.

- Периодично правите акции в “Столипиново”, но след дни сметища се появяват отново. Нямате ли усещането, че пълните каца без дъно?

- Наше задължение е да се борим с нерегламентираните сметища и да ги почистваме. Необходима е по-добра координация на службите за контрол. 

- “Чистота” получи правото да санкционира замърсители. Колко са глобените от вас за последните 4 години?

- Нашите служители имат вменени такива функции, но рядко се случва да наказват, тъй като по закон извършителят трябва да бъде заловен в момента на деянието. Другият проблем е, че нямаме право да изискваме личните документи на гражданите, което също затруднява този вид санкции. Но записваме извършителите и пращаме данните в полицията, а тя връчва постановленията. И по този начин се борим със замърсителите.

- Свикнаха ли пловдивчани да си изхвърлят сметта разделно и научиха ли се да не стоварват стара покъщнина и електроуреди до съдовете за отпадъци?

- Не са се отучили. Преди 2 години създадохме график за едрогабаритните отпадъци като допълнителна услуга. Когато някой има необходимост да изхвърли такъв тип отпадък, а не разполага с транспорт, той може да го извади и да бъде вдигнат същия ден, без да престоява на улицата. Имаме специализирана площадка за такива отпадъци пред самото предприятие. Мога да кажа, че обемът е значително увеличен. Ако през 2019 г. е бил 55 тона, миналата година е около 250 тона. Има напредък и резултат.

- Какво бихте посочили като постижение, откакто сте начело на “Чистота”?

- Най-голямото постижение са екипът и хората, които работят неуморно и преодоляват всяко ново предизвикателство с разрастването на града и почистването на новите площи. Всяка техника е безполезна, ако ги няма хората, които да я управляват.

- Може ли да се твърди, че Пловдив е чист?

- Да. Има на места проблеми като във всеки голям град. Могат да бъдат решени с налагане на по-голям контрол.

В навечерието на празника на Пловдив паметникът на Съединението по традиция беше измит с шампоан. Нови национални трибагреници се веят върху 15-метровите пилони на пет от входовете на града. Те бяха подменени от “Чистота”, както и тези, които са по стълбовете. Над 400 е общият им брой, като националните и пловдивските флагове са по равно.

Нова техника за над 3 млн. лева хигиенизира града

Съдовете за смет се заменят постепенно с пластмасови - по-евтини и безшумни са при обслужването

Ако преди няколко години в автопарка на общинското предприятие “Чистота” имаше камиони на преклонна възраст, сега в голяма степен техниката е обновена в последната година от настоящия мандат на кмета Здравко Димитров. Наскоро бяха купени нови мултифункционални машини, камиони, сметовози за над 3 милиона лева.

Сред тях са и такива, които почистват главната улица, пешеходните зони и велоалеите. Те са фабрично нови, германско производство. При метене четките се овлажняват от система за оросяване и се намалява замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Парите за новата техника са осигурени по проекта на общината “Повишаване на организационната, техническа и административна осигуреност за подобряване качеството на градските зелени площи и откритите обществени пространства в град Пловдив”.

Дългогодишни служители твърдят, че не помнят някога за толкова кратко време да е имало подобно обновяване на автопарка.

Общинското предприятие “Чистота” е от ключово значение за Пловдив.

“Никога досега екипът не е работил на такива обороти, тъй като градът непрекъснато се разраства и никнат нови жилищни комплекси, които искат и комунално обслужване”, обясняват от “Чистота”.

И дават пример с новите кооперации, които се построиха между кварталите “Христо Смирненски” и “Прослав”. Доскоро там беше голо поле. Сега обаче новите жилища вече са населени и всяка сутрин около 5 часа сметовозите вдигат казаните с отпадъци, макар все още да няма пътна инфраструктура.

Ръчното метене и миене постепенно отстъпва на машинното. Тенденцията е механизираното почистване да обхваща все повече вътрешноквартални улици, уверяват от предприятието.

Според ръководството вследствие на подобрените общински системи по разделно събрани фракции от бита количеството на депонираните смесени отпадъци е намаляло с близо 5100 тона. За сметка на това транспортираният оползотворим отпадък е увеличен с 1324 тона, или с 54%. Това има както екологичен, така и икономически ефект. За 2019-2022 г. средствата за депониране са намалели с общо 2,3 милиона лева.

Все повече пловдивчани се възползват от специализираната площадка за разделно събиране на сметта от домакинствата. Тя се намира в базата на предприятието и работи без почивен ден. На нея безвъзмездно се приемат до 1 куб. м отпадъци от домашни ремонти, до шест броя гуми от лични автомобили, излезли от употреба, и стара дограма.

От създаването на площадката през 2017 г. тенденцията е към повишаване на събираемостта. На нея се носи стара покъщнина. Ако през 2019 г. са предадени 55 тона, то през 2022 г. количеството е нараснало на 219 тона.

Нова безплатна услуга, която се предлага на гражданите, е събирането по график на едрогабаритни отпадъци по кварталите. Само за година предаденото количество е нараснало двойно - от 44 на 94 тона. 

“Само за шест месеца от пускането в експлоатация на двата контейнеровоза, с които обслужваме съдовете за строителни отпадъци, сме реализирали над 500 хиляди лева приходи. Ако продължим със същото темпо и дори го ускорим, само за две-три години ще възстановим сумата за всички нови 15 машини. Това значи, че инвестицията си е струвала”, коментира директорът на “Чистота” Димитър Георгиев.

Според него благодарение на съвременната техника обслужваните по механизиран начин площи са достигнали 1,2 милиона декара.

Съдовете за смет също се обновяват. Купени са около 1500 пластмасови контейнера, като тенденцията е поетапно всички метални да бъдат заменени. На пластмасовите, освен че са по-евтини и имат по-естетичен вид, обслужването е по-безшумно. Сега жалбите за шумове са намалели с 15,4% спрямо 2019 година. 

Други от От Пловдив

Детски фест спира колите по част от бул. "Марица-юг" за цял ден днес

Движението на автомобили по бул. „Марица-юг" в Пловдив от кръговото с бул. „Цар Борис ІІІ Обединител" до кръстовището с ул. „Никола Войводов" ще бъде спряно днес (събота) за времето от 9 до 18 часа

Фари, изселникът от Възродителния процес, се върна у нас, плати жилище в Пловдив и не го получи

Оставало да издължи 10 хил. евро, но фирмата продавач все отлагала финализирането на сделката, докато един ден намерил апартамента със сменен ключ Да си харесаш жилище в Пловдив

Змиярник ли ще става Домът на младоженците в Пловдив? (Снимки)

Общински съветник пуска подписка срещу настаняването на Природонаучния музей в ритуалната сграда Настройвате обществото с изкривена информация, реагира директорът на експозицията Огнян Тодоров

Намереният в Пловдив и околността америций можел да се използва за мръсни бомби

Измерените стойности превишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев При 6 претърсвания и изземвания на

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

>