Два пловдивски университета с нова съвместна магистърска програма „Диететика”

06.09.2023 09:35
проф. Галин Иванов

Обучението се въвежда за първи път в България, казва зам.- ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Галин Иванов

През новата учебна година стартира нова магистърска програма „ Диететика”, която се организира от Университета по хранителни технологии - Пловдив, и Медицинския университет - Пловдив. Подобна програма се предлага за първи път в България. Тя е с мултидисциплинарен характер и отразява връзките между храните, храненето и здравето. Изучават се храните, техният състав, качество и хранителна стойност, хранителният прием, взаимодействията както помежду им, така и с биологичните и социални фактори на околната среда. Основната насока е превенция на болестите и поддържане на добро здраве.

- Проф. Иванов, какво свързва двата университета и какви ще са ангажиментите на всеки един от тях?

- Двата университета обединяват ресурсите си, за да организират обучение на световно ниво, обхващащо всички аспекти на науката за храните и храненето.

- Какво точно ще изучават студентите в тази магистърска програма?

- Обучението по специалността „ Диететика“ включва придобиването на базисни знания за храните и съвременните технологии, общи специализирани медицински познания за храненето като биологичен и социален феномен, за съвременните методи и подходи за оценка на хранителния прием и статус и за контрол на качеството на храните. Специално внимание ще бъде отделено на връзката между храненето и болестите, здравния риск и превенцията на болестите, диетотерапията, оценката на риска и безопасността на храните.

Още бащата на медицината Хипократ (460-370 г. пр. Хр.) е казал: “Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!”) Тези думи са актуални и днес и са определящи за качеството на съвременния живот.

Завършилите специалността ще придобият необходимите специфични професионални умения за организиране на здравословно и лечебно (диетично) хранене, съставяне и регулиране на хранителни режими, осъществяване на контрол върху качеството и безопасността на храните, разработване на препоръки за хранене според специфичните изисквания на отделни рискови групи от населението за превенция на болести.

- Какво е бъдещето на студентите, които ще завършат тази магистърска програма?

- Придобитата по време на обучението професионална компетентност дава възможност на завършилите магистри за успешна кариерна реализация като диетолози и консултанти по хранене в лечебни заведения и центрове за рехабилитация и продължаващо лечение. Изключително полезни ще са в учебни, производствени и болнични столове, детски градини и ясли, спортни школи, уелнес и фитнес центрове, старчески домове, санаториуми.

- Как тази специалност се позиционира в образователното и научно пространство на Университета по хранителни технологии?

- Науката за храните винаги е била и ще бъде актуална тема в обществото, тъй като е пряко свързана с качеството на живот и здравето на човека. В последните няколко години се изправихме пред сериозни предизвикателства, които категорично показаха важността на агрохранителната верига като елемент на националната и глобалната сигурност. Във връзка с това нараства ролята на Университета по хранителни технологии като научноизследователски център, предлагащ иновативни решения за проблемите пред хранителния сектор, свързани с устойчивостта на производството и неговата адаптация към климатичните промени, продоволствената сигурност и дигиталната трансформация.

Справянето със съвременните предизвикателства изисква обединяване на ресурсите на отделните научни и образователни центрове и прилагане на мултидисциплинарни подходи.

Новата магистратура по диететика е пример за подобно взаимодействие между две водещи в своята област образователни институции, което ще изведе на качествено ново равнище обучението в областта на храните и храненето в България.

Други от Просветни

Цоков: Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето

Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

>