Жена, останала без дом заради наводнението в Карловско: Живях в парник

29.08.2023 11:50
Маруся Бочева КАДЪР: bTV

Почти година след потопа в Карловско на места все още няма улици и асфалт, а мостове и къщи продължават да се възстановяват. Част от жителите продължават да живеят във фургони.

Сред тях е и 70-годишната Маруся Бочева, чийто дом беше напълно отнесен от наводненията.

„Все си мислех, че навътре ще падне и нещо ще оцелее, а нищо не оцеля. Забеляза ме един човек в съседна къща и ме извика у тях и ми каза, че къщата ми я няма. Два месеца живях в парника, първата вечер ми беше най-тежка, по една тениска, цяла нощ се търках да се стопля. Слава Богу сега имам покрив над главата си, не е като в парника“, разказва тя. 

От къщата на Маруся остава само една стена, която да ѝ напомня за родния ѝ дом. 

„Не можеш да реагираш, сякаш пропадаш в някаква дупка, нямаш никаква реакция. Сребро имах, бижута златен пръстен. Нищо не взех, само икона и така. Оцелях. Тъжно ми е, там съм родена, пораснала. 30 години отидоха“, казва още тя. 

Наводненията разрушават и дома на Ани Иванова. Дотук от държавата тя е видяла само 375 лв. Казва, че отпуснатите 2500 лв. за възстановяване на щетите са неефективни. 

„Хем са закъснели, хем не ни ги дават правилно. Вчера внесох профактурата и декларацията и ми казват, че тези пари няма да дойдат в нашите сметки, а ще отидат в магазина, където сме си харесали нещо, а ние вече за една година си го набавихме. Разбиха ми се врати и прозорци и ми трябват пари за дограма“, казва Ани Иванова. 

По думите на зам.-кмета на Карлово отпуснатите средства за някои села, като Богдан например, са наполовина или дори по-малко от необходимите. 

„Проведохме десетки обществени поръчки, имаме сключени договори с избрани изпълнители за възстановяване на деретата в трите населени места и мостовете. Най-големият проблем е, че съгласувателните процедури са много тежки и се изискват административни срокове, които трябва да чакаме“, казва Данка Сидарова-Люртова, зам.-кмет на Карлово.

По думите ѝ общината има готовност да издаде всички разрешителни, но останалите институции трябва да работят по-бързо. Все още не е ясен срокът, в който ще бъдат възстановени селата.

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>