Омбудсманът иска нов списък на лекарствата, които тестовете на полицията отчитат като дрога (Обзор)

28.08.2023 22:15
Диана Ковачева

Диана Ковачева препоръча на здравния и вътрешния министър да уточнят веществата, за да няма фалшиво положителни проби

Да се изработи списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева в своя препоръка до министрите на здравеопазването проф. Христо Хинков и на вътрешните работи Калин Стоянов.

Напоследът зачестиха фалшиво положителните тестове за наркотици на пътя, след като МВР започна да проверява масово заради няколко тежки инцидента от последната година. Все повече шофьори оспорват тестовете в съда и твърдят, че не са употребявали наркотици, а лекарства. Статистиката показва, че фалшиво положителните резултати са между 5 и 10%, а фалшиво негативните стигат до 15%.

В момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба. Затова според Ковачева е добре да се създаде работна група или Националният съвет по наркотични вещества да изготви становище какво е въздействието на различните лекарства при тест.

“Познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно - тестване”, обяснява омбудсманът.

Нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, лекарства за суха кашлица, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и други са част от лекарствата без рецепта, които могат да повлияят на резултата при тест за наркотици. “На практика се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и такова, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана”, пише омбудсманът до министрите.

Една от причините за подобни резултати е високата чувствителност на полицейските тестове, особено на масовия Drug Test 5000, който освен кокаин, опиати, амфетамин, метаамфетамин и канабис отчита като дрога и бензодиазепините, метадона и кетамина. Първата група се използва широко при тревожни разстройства и нарушения на съня. Същото важи и за опиатите, които има в малки количества в леки болкоуспокояващи, продавани без рецепта. Сред тях са и лекарства за главоболие. Фалшивоположителен тест за наркотици може да бъде получен и при употреба на енергийни напитки, в чието съдържание пък изобщо не се наблюдава наличие на наркотични вещества.

Лекари и адвокати съветват хората да искат биологична проба, ако тестът на пътя е положителен и са сигурни, че не са употребявали наркотици, а лекарства.

Темата стана актуална и след промените в Наказателния кодекс, който предвижда конфискацията на автомобилите на пияните и дрогирани шофьори или глоба в размер на себестойността им, ако не е тяхна собственост. След над 200 случая на иззети още на местопроизшествието автомобили депутатите се срещнаха с вътрешния министър и заявиха, че ще преразгледат промените, докато не се изготвят подзаконови нормативни документи, за да има по-ясна процедура.

Други от От страната и света

За първи път военните признаха: Жените в армията ни са жертва на сексуален тормоз и изнасилвания

65% от българите вярват на фейк новини, че равнопоставеността между половете разрушава традиционните български ценности У нас висшистките се оказват по-често без работа

МВР продължава акциите срещу купения вот в цялата страна

МВР усилено провежда акции във връзка с търговията на гласове, като в последните дни задържаните надхвърлят 70 души. В сряда в град Велико Търново се очаква мащабна операция

Помощник-фармацевтите са в протестна готовност, искат повече права

Помощник фармацевти ще дадат пресконференция за да обявят протестни действия. В момента те нямат право да отпускат медикаменти по лекарско предписание

Правителството решава за размера на минималната работна заплата

Служебното правителство ще определи размера на минималната работна заплата за страната на редовното си заседание днес. Предстои служебните министри да одобрят допълнителни разходи по бюджетите на

Съдът спира извеждането на деца в чужбина при спор между родители

6 деца са напуснали България без съгласието на бащата или майката, след като влязохме в Шенген с летищата си Съдът вече ще може да спира извеждането на деца през границата ни към страни

>