Хеликоптер от Крумово се включи в гасенето на пожара край Забърдо (видео)

28.08.2023 16:47
Огънят се вижда от преминаващите по пътя Смолян – Пловдив. Снимки и видео: Община Чепеларе

Екип се е насочил към местността Буково, за да пресече огъня да не премине билото

Военен хеликоптер се включи в гасенето на разразилия се горски пожар край чепеларското село Забърдо, съобщи Министерството на отбраната. В помощ на огнеборците е изпратен хеликоптер S 532 AL Cougar с екипаж от 24-та авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили.

Вертолетът ще извършва гасене на огъня от въздуха. Искането за включването му е отправено от Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тъй като районът е трудно достъпен и достигането на пожарните коли е проблематично.

Горският пожар се разрази днес следобед в масив от черен бор в местност между с. Забърдо и „Синият хан“. Огнената стихия се вижда от преминаващите по пътя Смолян – Пловдив. В гасенето  участват противопожарни екипи, служители на горските стопанства в Чепеларе, Смилян, Доспат и Асеновград, доброволци.

Пожарът е далеч от село Хвойна и няма опасност за хората, увериха от община Чепеларе. На терен има 3 пожарни коли и една от Пампорово.

Екип се е насочил към местността Буково, за да пресекат пожара, който се разпространява към местността Калата, целта е да не премине билото.
Пръв на терена пристигна инж. Стоян Кузмов – заместник кмет на община Чепеларе, който обобщава информацията и разпределя доброволците пред Горското стопанство в с. Хвойна. За да помогнат в гасенето на разпалилия се пожар се стичат доброволци от Хвойна заедно с кмета на селото Елена Сивакова, всички горски служители от община Чепеларе, от Държавно Горско Стопанство "Академик Николай Хайтов"- с. Хвойна, директорът на РДГ - господин Кисьов.

Всички, които желаят да се включат, могат да оставят телефоните си при дежурния в община Чепеларе и при нужда да се свържат с тях.

Други от Регион

Общинарят Вълков от Пазарджик влезе в НС за 3 заседания, в почти всеки мандат има депутат за 1 ден (Обзор)

Само за 3 пленарни заседания ще е депутат в 50-ото НС Валери Вълков от Пазарджик. Досегашният общински съветник положи клетва на мястото на Екатерина Захариева

Майка се хвърли с бебето си от третия етаж на хотел, бягала от ревнивия си мъж (Обзор)

Детето е със строшен череп, жената останала невредима Експертиза ще покаже дали има психични проблеми Разследват опит за убийство 20-годишна жена скочи заедно с детето си на година и половина от

20-годишен водач е в болница след удар в камион на входа на Ягодово

Микробус се е блъснал в тежкотоварен камион на кръстовището на входа на пловдивското село Ягодово. 20-годишният водач на буса е откаран в болница, на този етап не е ясно какво е състоянието му

Замесените в побой и заплахи заради чатове кмет на хисарско село, синът му и негов приятел остават в ареста

Могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Окръжния съд в Пловдив                                                                                                                           

Нови луксозни жилища от PIMK BUILD

Строителната компания ПИМК Билд е утвърдена с години опит и ви предлага нови, модерни сгради съчетаващи високо качество, стил и иновации. Доверете се на лидерите в бранша и открийте мечтания дом

>