4 дни до старта: драма в новата пленарна зала - ПП искат да седят до ГЕРБ, не до Костадинов

28.08.2023 09:22
Групите все още не са си разпределили местата в новата пленарна зала.
Примерно разпределение на местата в новата зала.
Парламентарните групи вече са си разделили кабинетите в бившия Партиен дом

Битови проблеми тормозят депутатите 4 дни преди старта на новата парламентарна сесия.

На 1 септември представителите на 49-ото НС ще чуят първия звънец вече под стъкления купол на бившия Партиен дом, където вече ще работят в новата пленарна зала. Разпределянето в нея на местата обаче е предизвикало напрежение между групите и все няма окончателен ред.

От “Продължаваме промяната” - “Демократична България” не искали да седят до депутатите от "Възраждане", както бяха досега. Затова настоявали да се съберат в един блок в залата с партньорите си от (не)коалицията ГЕРБ.

Ако се постигне консенсус с групата на Бойко Борисов, “Възраждане” ще отиде в десния блок заедно с ИТН, а за БСП и ДПС остава левият, както досега. 

Окончателното разместване обаче предстои тези дни на среща при председателя Росен Желязков. Новата зала

стоя заключена точно 3 години

Откриха я официално през септември 2020 г. по време на 44-ото НС, но още следващия мандат депутатите се върнаха в старата сграда на пл. “Народно събрание”. След това се извъртяха 4 бързи парламента, някои от които с мандат под месец. Сега обаче депутатите се връщат в бившия Партиен дом, тъй като настоящата им сграда има нужда от спешен основен ремонт.

6-те парламентарни групи вече са си разделили кабинетите в бившия Партиен дом. Интересното е, че ПП-ДБ и “Възраждане” този път ще са съседи по кулоар, а всички останали ще са в другия. 

В нов кабинет ще е председателят Росен Желязков, след като той не е пожелал да заеме този в централната част, ползван от Цвета Караянчева преди.

Реорганизация има и при депутатските кабинети, чийто брой е намален. В един кабинет

досега работеха по двама, но вече ще се събират по 5-6 души

160 хил. лв. без ДДС е заделило Народното събрание, за да купи кафе, чай, сокове, шоколад и ядки за служебните си офиси, се вижда от обществена поръчка. Тези офиси обслужват кабинетите на ръководството и групите при официални срещи, посрещане на гости на парламента, конференции или заседания на комисии. Още толкова ще отидат и за канцеларски материали и консумативи, нужни за работата на парламента.

142 неизвинени отсъствия са натрупали депутатите от 12 април до последния звънец в края на юли, става ясно от справката на сайта на НС. Почти половината от тях - 63, са от един ден.

На 23 юни цялата група на ПП-ДБ демонстративно отказа да влезе в пленарната зала

в знак на протест, че ГЕРБ в съюз с ДПС и “Възраждане” подхванаха правилата за избор на ръководство на БНБ, Сметната палата и НЗОК, без да са го съгласували с тях. Тази демонстрация превръща групата с най-много “бегълци” досега.

ДПС и БСП се отичат с по трима с неизвинени отсъствия, в ИТН и “Възраждане” - с по четирима.

Най-често без причина са отсъствали Любен Дилов, Красен Кралев и зам.-шефът на партията Даниел Митов от ГЕРБ. Дори председателката на парламентарната им група Десислава Атанасова има липси, една от които е от правната комисия. Явор Божанков от ПП-ДБ също е натрупал много черни точки заради пропуснати заседания и комисии.

Комисията за българите в чужбина е тази, чиито заседания най-често се пропускат от депутатите

Няколко “бягства” има и от заседания на тази по туризъм.

За 22-те заседания, в които беше депутат, преди да стане финансов министър, Асен Василев пък има 3 неизвинени отсъствия. Колегата му Андрей Цеков, който също влезе в правителството, е пропуснал явяване в пленарната зала 4 дни преди да се закълне като министър на регионалното развитие.

Петър Петров от ПП-ДБ, който също напусна НС, но за да стане зам.-председател на ДАНС, пък си е спестил две заседания на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Други от От страната и света

2,2 млн. паунда социални помощи в Англия източил Таньо, ще лежи 7 години

Българинът осъден по 29 обвинения. Водил със самолет групи хора с фиктивни договори да вземат обезщетения за безработни Български гражданин бе осъден в Англия на 7 години затвор за транспортиране на

Кола се заби челно в такси в София

Кола се блъсна в такси на ул. Обиколна в София. За катастрофата споделят потребители на фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил преди половин час

След 146 нервни дни за шофьорите пуснаха колите под моста към “Бояна” (Обзор)

Укрепен е временно, общината и пътната агенция продължават да се обвиняват кой и какво е е трябвало да направи Една от най-изнервящите точки за шофьорите в столицата - детелината на бул

Почина режисьорът Радослав Спасов

Почина известният кинооператор и режисьор Радослав (Славчо) Спасов. За смъртта на 81-годишният режисьор съобщават негови близки в социалните мрежи.  Спасов е роден на 14 юни 1943 г

Българин печелел по 10 хил. евро от схема с нелегални осиновявания в Гърция (Обзор)

Организирал бедни бременни да родят там. Над 30 хил. евро плащали семействата за бебе 38-годишен българин, издирван с две заповеди заради участие в поредица от незаконни осиновявания на българчета в

>