Писател от Добрич: В името на Радой Ралин има три божества

27.08.2023 13:24 Дияна Райнова
Георги Казанджиев. Снимка: Авторът

Почти 55 години Георги Казанджиев събира материали за Енциклодия за божествата

„Последната ми среща с поета-сатирик Радой Ралин беше националната библиотека „Кирил и Методий”. Аз търсих информация във връзка с божествата. Идва той към мен с поздрава: „О, добруджанецо. Мога ли да ти помогна с нещо?...” Подари ми една от последните си книги и ми я надписа така: „ На г-н Георги Казанджиев, да ме направи божество.” Още тогава му отговорих, че неговото име съдържа имената на три божества. Погледна ме с типична си усмивка и попита искрено: „Аз защо не знам това?”

И продължава: „Наложи се да обяснявам подробно – Ра – идва от името на върховния бог на Египет Амон Ра, Дой е едно съставните божества на египетската митология, чието име често е изписвано в гробниците на фараоните, а Лин – е китайско божество. Уговорихме си среща, но тя не можа се състои. Припомням го по повод 100-годишнината от рождението му, която се навърши този година”. 

Почти 55 години Казанджиев събира материали за енциклодията за божествата, наред с изследователската си работа по други книги. Така постепенно при посещенията си в различни държави събира информация за около 55 000 божества от 128 религии и митологии от всички континенти”.

„Много време отделих в проучванията си за бога на българите Тангра. Той, за разлика от много други божества, няма иконография, няма негови образи.Той е бог-небе, който знае, вижда и чува всичко и който изпраща като свой наместник на земята - Кан Ювиги /Великият хан/.И в изследователската работа на проф. Петър Добрев се установява, че в българската митология преди тангранизма е имало около 130-140 божества, от които жени са били две трети. Тяхната „задача” е била да пазят традициите на българите като етнос” , казва писателят.

„Отделих доста внимание и на гръцката митология. Оказа се, че от стотиците божества в нея нито едно няма гръцки корен. Древногръцкият поет Омир в своето творчество е направил те да станат гръцки. Пример за това е тракийската богиня Котито, която става гръцка.

Тракийските божества са били неодушевени предмети – фидани, дори за върховната им богиня няма открити изображения, знае се като богинята-майка.

Друго по значение божество в тракийската митология е конникът. Изследвал съм митологията на Япония, Китай, на арабския свят, на индианците. За определени божества имам събрани материали на около 70-80 страници, но за други има буквално по 2-3 думи. Продължавам да обогатявам тези материали.

В японската митология важна роля играят божествата съпрузи Ингази и Индинази. Китайците имат божество на цукала, мюсюлманите, които са били в досег с китайците, и досега, когато човек кихне или изпусне газове му казват „Рахат олсун” /Благодат на душата/.

От всички божества, които съм изследвал, най-величествен е бог Ама”- обобщава писателят. Той добавя и това, че на всеки празник, посветен на божество в древността, е имало традиция – спират всякакви военни действия. Може да се опрял меча в тялото на противника, настъпи ли празникът битките се прекратяват.

„Подготвил съм книгата за издаване до около 4000 страници, а целият събран материал е около 14 000 страници. Такова издание няма досега нито в японската, нито в китайската, нито в английската, нито в славянската или българската литература. Подобна енциклопедия трябва да види бял свят, защото всички мои изследвания са на научна основа”, каза още Казанджиев.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>