Божков е рекордьор по обвинения - от неплатени 700 млн. лева от хазарт до подбудителство на 3 убийства

26.08.2023 10:16
Извеждат арестувания Васил Божков Снимка: Велислав Николов
Съпругата на Божков Елена Динева беше най-дълго в ареста - 8 месеца.
Александър Тумпаров (вляво) и Георги Попов.
Синът на Божков Антон също беше задържан, но съдът го пусна след три дни.

Бизнесменът Васил Божков е рекордьор по обвинения. Той има 19 по три досъдебни производства, включително и за подбудителство на три убийства. Както и вече втора година е с наложени санкции от САЩ по глобалния закон “Магнитски”.

Затова се очакваше да бъде арестуван веднага след като кацне на софийското летище от Дубай. Дори източник от държавното обвинение, изумен от медийната истерия около полета на нискотарифната авиокомпания и пасажера в нея, попита: “Не мога да разбера... Идва си един обвиняем, влиза в ареста, делата му продължават. Нищо извънредно”.

Малко по-късно държавното обвинение наистина съобщи, че в рамките на 72 часа, колкото е прокурорското задържане, ще внесе искане в Софийския градски съд (СГС) за постоянен арест.

И въпреки че Божков отново заговори, че отива при “бухалките”, намеквайки, че политици и прокурори стоят зад ареста му, висш обвинител неофициално обясни, че

дори и бизнесменът да се яви

като свидетел срещу Бойко

Борисов, няма да отпаднат

обвиненията за поръчкови

убийства и неплатени

хазартни такси

Божков е не само обвиняем, но и ключов свидетел по дело за изнудване. От Дубай бизнесменът неведнъж е твърдял, че е плащал милиони, за да върви хазартният му бизнес. Началото на разследването срещу него е сложено на 20 декември 2019 г., като то се води за изнудване чрез заплахи за живота и физическо насилие. Ключов свидетел става Цветомир Найденов. Той и брат му Боян Найденов подават сигнал в прокуратурата, че Божков се опитал да им отнеме част от бизнеса, свързан с Efbet, а също и че

дължал огромна сума

неплатени данъци и такси

на бюджета

През 2020 г. двамата братя прекараха доста време в закритата вече Специализирана прокуратура.

На 29 януари 2020 г. именно тази прокуратура съобщава, че на бизнесмена са повдигнати обвинения. Първоначално за ръководене на организирана престъпна група, създадена през януари 2014 г., за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, пране на пари.

Основната част от обвиненията обаче засягат нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. не били платени такси за около 700 млн. лева. В следващите две години таксите бяха предмет на не едно и две административни дела. Божков твърди, че е изряден към хазната.

Той е обвинен и за ръководене на организирана престъпна група за държане и продажба на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани. Започват претърсвания в дома му на бул. “Васил Левски”, в Комисията по хазарта и в офиса му на ул. “Московска”. Дни наред полицията вади от сградите артефакти, картини, ценни предмети.

В парламента е внесен законопроект за отнемане лиценза на частните лотарии. Божков обаче вече не е в България. Самият той

обяснява, че пътуването му в

края на януари 2020 г. било

предварително замислено

и е станало с личния му самолет. Отишъл в Дубай по работа заедно с дясната си ръка Георги Попов. Започналата акция го принудила да остане в арабските емирства, където след обиските на офисите му бил задържан и отведен в Абу Даби. Божков прекарал 3 седмици зад решетките и твърдеше, че за това време никой не го е търсил. Успял да намери телефон, за да се свърже с местен адвокат и да го наеме, за да го освободят. Официално искането за неговото екстрадиране е изпратено в Дубай на 17 февруари 2020 г.

Обвинени стават освен Георги Попов и други двама от най-близките му - Борис Бекяров и Александър Тумпаров. Математикът Бекяров е съдружник на бизнесмена в “Еврофутбол” още от 90-те години на миналия век.

Тумпаров не беше арестуван,

защото началото

на разследването

го свари в болница

Заради здравословни проблеми му бе наложена мярка за неотклонение “парична гаранция”.

На 19 февруари е задържана и жената на Божков Елена Динева, а малко след нея за два дни и синът му Антон. Динева всъщност е обвиняемият по делото, който стои най-дълго в ареста - цели осем месеца.

През май 2020 г.

Божков получава нова

порция обвинения, и

то повече от сериозни

Пак задочно е привлечен към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления - рекет, изнудване, включително четири убийства и едно изнасилване. Мишените на четирите убийства бяха споменати с инициали - Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.

Започнаха спекулации с имената. Завесата се открехна малко чак два месеца по-късно в апелативния спецсъд на мярка на двама задържани - адвокат Славчо Марков и Веселин Близнаков, според прокуратурата също част от групата. На същото заседание изплуваха имената на публични личности, както и се разбра, че показания са дали няколко свидетели с тайна самоличнонст.

Прочетени бяха показанията на Константин Бухлев, който тогава се намираше в затвора във Варна. При своите разпити в края на май 2020 г. той заявил, че Роман Логвиненко, който беше осъден на 10 години като организатор на покушението срещу Алексей Петров през 2015 г., му бил казал, че поръчката за покушението идвала от Васил Божков. Тогава Логвиненко обяснил, че мишената е Алексей Петров, а другата е Делян Пеевски.

Друг свидетел с тайна самоличност под номер 532 твърдял, че в разговор Божков му споделил, че шефът на неговата охрана стрелял по Манол Велев през 2007 г. Точно това разследване обаче беше спряно през юли 2023 г., защото нямало какви действия повече да се извършват по разследването. Каква ще е съдбата на делото днес, след като и Манол Велев е покойник след 15 години в кома, не е ясно.

Божков беше разследван задочно и за престъпления по глава първа от Наказателния кодекс - престъпления срещу републиката. Това дело беше, че е финансирал протестите през 2020 г. срещу Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха обвинени и прекараха известно време в ареста негови близки, както и бизнеспартньори.

През същата 2020 г. бе пребит главният редактор на “168 часа” Слави Ангелов и бяха арестувани физическите извършители Бисер Митрев и близнаците Никола и Георги Асенови. По време на съдебния процес свидетелят Ивайло Серафимов публично посочи, че Васил Божков е платил 50 хиляди лева за нападението над журналиста, а самият побой е организиран от Красимир Каменов - Къро, вече покойник.


Други от От страната и света

Николай Николов: 98% от всички клетки бяха задействани при тестването на BG-ALERT

Тестовата проверка  на системата BG-ALERT беше успешна.  98% от всички клетки бяха задействани. Това каза по БНТ Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи

Затвор и глоба за мъж, превозвал 24 нелегални мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура - Стара Загора мъж е осъден на 2 г. и 4 м. затвор за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната, съобщават от съда

Само тази събота под тепетата: „Ден на отворени врати“ в Royal Garden

Открийте своя мечтан дом и се възползвайте от специалните предложения в един от най-престижните жилищни комплекси в Пловдив Жилищен парк Royal Garden кани всички

Богати българи вземали документи и телефони на работещи за тях прислужници от трети страни

Нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с

73 пожара са загасени в последните 24 часа. Няма жертви и пострадали

Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)

>