Ангел Кунчев: Все още нямаме "Ерис", но не виждам опасност от нова COVID епидемия

25.08.2023 18:35 Константина Костова
Доц. Ангел Кунчев

- Доц. Кунчев, в Америка прогнозират, че през есента и зимата ще има много болни от грип, ковид и респираторен синцитиален вирус с усложнения. От Белия дом призовават хората да си сложат бустер за COVID-19 и противогрипна ваксина. Какво да очакваме у нас?

- Есенно-зимният сезон е сезон на тези инфекции и те достигат най-високи стойности. Това обаче се случва всяка година и за да може да твърдим, че идва нещо извънредно, трябва да имаме данни за възникнал по-особен щам, който се предава лесно и има различна клинична картина.

Засега не бих казал, че има такива наблюдения. В света всички лаборатории много внимателно наблюдават и дават данни за възникнали нови щамове.

Световната здравна организация ги преценява дали са с потенциален риск, или не. Почти всеки месец възникват нови щамове на COVID-19, но аз поне засега не виждам нещо притеснително. Не виждам потенциал някой да стане бъдещ причинител на епидемия.

Безспорно е, че ще има увеличаване на заболеваемостта, тя през летния сезон стигна много ниски стойности. В България е 3,5 на 100 хил. души, което е минимална стойност. Ще расте с промяната на температурата, което е в края на септември и октомври.

Препоръката да се имунизират всички, които спадат към рисковите групи – възрастни, хора с хронични заболявания, трансплантирани, хора със слаба имунна система, е напълно адекватна.

- Препоръчвате да се слагат и противогрипни ваксини?

- Разбира се. След края на септември активно ще стартира сезонът на имунизация, за да сме готови да имаме поне 20-25 дни да се изгради пълният имунитет и при среща с грипния вирус да сме защитени.

За щастие, продължава програмата за осигуряване на безплатна грипна ваксина за желаещи над 65 години. Тази година ще има по-голям избор – два вида ваксини, а не един, както беше досега. Всеки, който желае, трябва да се запише при общопрактикуващия лекар, за да е сигурен, че ваксината ще стигне до него.

Интересът миналата година беше голям и имаше недостиг. Опитваме се ежегодно да увеличаваме количествата.

- Тази година какви ще са количествата?

- Около 90 хил. по програма плюс още толкова на свободния пазар.

- Трябва ли да се притесняваме от новия вариант на ковид “Ерис”?

- Още нямаме първи случай, но и пробите, които секвенираме, не са много.

Появяват се нови щамове, имат екзотични имена и интерес към тях, но не мисля, че има някой, който да промени рязко картината и да има риск от епидемия.

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>