Учени разрешиха генетичния пъзел на свързаната с пола Y-хромозома

25.08.2023 11:45
Учени разрешиха генетичния пъзел на свързаната с пола Y-хромозома СНИМКА: Pixabay

Учени направиха важна крачка напред в разбирането на човешкия геном - нашия генетичен план, дешифрирайки напълно загадъчната Y-хромозома при мъжете, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Постижението може да даде нови насоки в изследванията на мъжкото безплодие.

Изследователите представиха първата пълна последователност на човешката Y-хромозома - една от двете полови хромозоми заедно с Х-хромозомата, която обикновено се предава от родител мъж на потомство от мъжки пол.

Y-хромозомата е последната от хромозомите - нишковидни структури, които пренасят генетична информация от клетка на клетка, в човешкия геном, която оставаше да бъде секвенирана.

Хората имат двойка полови хромозоми във всяка клетка. Мъжете имат една Y- и една X-хромозома, а жените - две X-хромозоми, с някои изключения.

Гените на Y-хромозомата помагат за управлението на важни репродуктивни функции, включително производството на семенна течност, известно като сперматогенеза, и дори играят роля в риска от развитието на рак и неговата тежест. Въпросната хромозома обаче се оказа трудна за разбиване заради изключително сложната си структура.

"Заслугата е на новите технологии за секвениране и изчислителните методи", казва Аранг Раи от Националния институт за изследване на човешкия геном на САЩ и водещ автор на изследването.

Пълната последователност на Х-хромозомата беше публикувана през 2020 г.

Досега обаче в частта на Y-хромозомата в човешкия геном имаше големи пропуски.

"Това е особено важно, тъй като Y-хромозомата традиционно е била изключена от много изследвания на човешките болести", казва Моника Чехова, специалист по геномика от Калифорнийския университет в Сан Франциско и съавтор на изследването, предаде БТА.

Работата на учените разкрива характеристики на важни от медицинска гледна точка региони на Y-хромозомата. Новото по-пълно разбиране на гените й според специалистите предлага обещание за практически приложения, включително в изследванията, свързани с плодовитостта.

Учените продължават да разширяват познанията си за човешката генетика. Първият пълен човешки геном - макар и с частична Y-хромозома, беше публикуван миналата година. През май изследователите публикуваха нова подобрена версия на генома, включвайки богато разнообразие от хора, за да отрази по-добре глобалното население от 8 милиарда души.

Към пъзела учените сега прибавят пълното секвениране на Y-хромозомата. "Вече разполагаме с рецепта как да сглобим напълно Y-хромозомата - нещо, което макар и скъпо в момента, може да се превърне в персонализирана геномика в бъдеще", казва Чехова.

Други от Докторе кажи

Д-р Аспарух Илиев: Внимавайте с хранителните добавки и имуностимулантите

Самото понятие на имуностимулант, което се ползва от хората и реклами. Реално нашата имунна система функционира добре – тя не може да се умори от многото работа

Учени изследват отпадните води, за да отчетат заболеваемостта у нас

"В станциите за пречистване на отпадните води взимаме проби. Търсим човешки патогени", обясни д-р Сергей Иванов, ръководител на научния екип от СУ и добави: "Взимаме проби

Операциите за смяна на цвета на очите са нова опасна тенденция

Изглежда, че няма граници на нещата, които хората са готови да направят, за да постигнат перфектния си външен вид. Независимо дали става дума за инжектиране на собствена мазнина в задните части

Лекар: Вейповете може да доведат до внезапна детска смърт

Забрана за тютюнопушенето на открито – това е последното предложение от Европейската комисия с цел ограничаване на вредния навик и последствията от него

Тревога: 0,5% от човешкия мозък вече е пластмаса

Преди 8 г. количеството е било с 50% по-малко, още не я ясно какви може да са последиците за здравето Микропластмасата, открита в човешкия мозък при аутопсии, извършени през 2024 г

>