Николай Димитров: Очаква се Старинен Несебър да попадне като центъра на Виена в Списъка на световно наследство в опасност

25.08.2023 09:07 Тони Щилиянова
Николай Димитров

- Г-н Димитров, през юли на сайта на ЮНЕСКО бе публикуван доклад, който препоръчва Старинен Несебър да бъде поставен в Списъка на световното наследство в опасност. Ясно ли е вече решението?

- Все още очакваме проекторешението на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, което ще бъде взето окончателно на 45-ата сесия в Рияд, Саудитска Арабия, през септември.

Докладът, за който говорите, е от реактивен мониторинг на Центъра за световно наследство (ИКОМОС) на световната културна ценност “Старинен град Несебър”, проведен в периода 16-20 януари 2023 г.

В него е препоръчано Старинен град Несебър да бъде вписан в Списъка на световното наследство в опасност, което е резултат от липса на ефективни действия от страна на държавата за опазване на наследството на Несебър.

Това, разбира се, е свързано с практическата невъзможност да бъдат осъществени някои от препоръките - например преместване на пристанищния терминал в Несебър и съоръженията на Марина Несебър извън полуострова.

Препоръчва се извършване на проучване и съставяне на дългосрочен план за осъществяването на това намерение. От наша гледна точка

пристанището с Морската гара е носител на традиционна функция за Несебър

и съществува още преди вписване на Старинен град Несебър в Списъка на световното наследство през 1983 г., поради което не следва да се изисква неговото преместване.

Дирекция “Морска администрация – Бургас” също възразява срещу дадената препоръка за преместване на пристанищния терминал и съоръженията на Марина Несебър извън полуострова.

Още повече че пристанищата в Несебър са вековен източник на поминък за местната общност и са част от историята на полуострова. Рибарството е все още една от живите традиции тук.

Преместването на пристанищата би нарушило живота на местното население и хилядолетната му връзка с морето.

- Един от най-важните въпроси, повдигнати в доклада от реактивния мониторинг, е липсата на приет и действащ План за опазване и управление на “Старинен град Несебър” като град - световно наследство?

- Такъв план беше иницииран от община Несебър и беше разработен от Националния институт за паметниците на културата под ръководството на проф. Тодор Кръстев през 2011 г.

Този план предизвика отрицателни становища от Министерството на финансите през 2014 и 2017 г.

На заседания на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (2013-а и 2014 г.) е приета стратегическа програма на План за опазване и управление, но не и целият проект за този план, като са изискани определени корекции.

Това наложи възложението на ново задание, финансирано от Министерството на културата, за изработване на План за управление и опазване на Старинен Несебър, който трябва да бъде съгласуван с всички министерства и институции и предоставен в окончателен вариант.

- Какви са препоръките към Несебър в доклада на реактивната мисия?

- В доклада на реактивната мисия не са взети под внимание

множеството проекти, които община Несебър е реализирала във връзка с консервацията и
реставрацията

на средновековните църкви, които са елементи, носещи изключителната световна ценност на Старинен град Несебър.

Препоръчано е да се приеме цялостна програма за стабилизиране, консервация и реставрация на църквата “Христос Пантократор” и необходимите реставрационни дейности в църквата “Свети Михаил и свети Гавраил”, като не е отчетено, че общината е възложила проекти за тези църкви, които са одобрени от Министерството на културата и очакват финансиране.

Те са част от концепцията на общината за опазване на културното наследство, изготвена за кандидатстване на “Старинен град Несебър” по ОП “Региони в растеж” 2014–2020 г.

Междувременно са извършени и редица консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности в Старинния град.

В доклада на реактивната мисия е препоръчано “разработване на ефикасни мерки за насърчаване и подпомагане на частните собственици на сгради при поддръжката и консервацията/реставрацията на техните сгради”.

Община Несебър още от 2022 г. е предприела действия за изготвяне на програмата за

подкрепа на частни собственици на недвижими
културни ценности

с цел опазване на възрожденските къщи на “Старинен град Несебър” и възвръщане на автентичния силует, на образната и материалната автентичност.

Програмата ще включва и финансово стимулиране на собствениците на сгради – недвижими културни ценности, при извършване на дейности, насочени към опазване на културното наследство на Старинен Несебър.

Предприели сме мерки за укрепване и стабилизиране на ранновизантийските терми, археологическия комплекс край Западната порта и Старата епископия, възстановяване на пода на базиликата “Света Богородица Елеуса” и на крепостната кула край Южната порта, както и подходящи мерки за социализация на обектите.

- Съвсем скоро имахте среща с министъра на културата Кръстю Кръстев. Там засегнахте ли тези въпроси?

- И при срещата ни с министъра на културата г-н Кръстев беше повдигнат въпросът за подпомагане на собствениците на сгради, недвижими културни ценности.

Получихме уверение, че министерството също ще окаже финансова и методическа подкрепа за изготвяне на проекти и за кандидатстване за финансиране по различни програми, включително по ежегодната програма на Министерството на културата “Опазване на недвижимото културно наследство”.

Ние разчитаме на държавата, която е гарант за опазване на културното наследство на Несебър още от деня на вписването му в Списъка на световните ценности на ЮНЕСКО, да ни помогне в усилията за опазване на архитектурното и историческото богатство.

И разчитаме на сериозна и целенасочена подкрепа. Еднократните и спорадични действия няма да донесат полезен ефект.

- Какъв очаквате да бъде ефектът от вписването на Несебър в Списъка на световното наследство в опасност?

- Очаквам мобилизация на обществото и институциите на местно и държавно ниво, въпреки че тази мярка не застрашава статута на Несебър като световна ценност.

С вписването в Списъка на световното наследство в опасност ЮНЕСКО цели да опази историческите градове.

В този списък към момента присъства историческият център на Виена

Най-интересен е случаят с Дубровник, който е бил вписан в този списък в периода 1991-1998 г., но е изваден от него след предприемане на определени действия от страна на държавата.

Убеден съм, че Несебър никога няма да бъде изключен от листата на ЮНЕСКО. Но е важно да осъзнаем всички ние – граждани и институции на държавно и местно ниво, че най-важната ни роля е на пазители на уникална ценност без аналог в човешката култура.

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>