Зенитна ракета или взрив отвътре свали самолета на Пригожин? (Видео, снимки)

24.08.2023 09:04
Евгений Пригожин Снимка: Архив

Падането на самолета на Евгений Пригожин е заснето от жители на Тверска област, където частният самолет на шефът на ЧВК "Вагнер" се разби в сряда вечерта. Съдейки по звука от видеата, поне един двигател все още работи въпреки, че машината пада свободно в небето. Зад самолета се проточва струя дим, а опашката и едното крило падат отделно. 

Това говори еднозначно, че катастрофата е била предшествана от експлозия. И въпросът е дали частният самолет е ударен от системите за противовъздушна отбрана, или е взривен отвътре. 

Представители на "Росавиация" вече обясняват, че е имало взрив на самолета, а не е свален от ПВО.  Но против тази версия има аргументи, пише рускоезичният сайт "Медуза". Ето какви:

На един от видеозаписите се вижда облак, наподобяващ

кондезационна следа от зенитна ракета

Очевидци, заснели видеата на падащия самолет, твърдят, че две експлозии са предшествали катастрофата. Изстрелването на две ракети за противовъздушна отбрана срещу една цел е стандартна практика, чрез която се увеличава вероятността за поразяване на целта.

На някои от останките на самолета се виждат следи, които приличат на дупки от завършени ударни елементи на бойна глава на зенитна ракета. Качеството на изображението обаче е лошо, така че е невъзможно да се прецени точното естество на следите. По отломките, паднали отделно от тялото на самолета, няма никакви следи.

Има обаче и аргументи, че самолетът е взривен отвътре: 

По данни на Flightradar24 самолетът Еbraer 600 е летял на височина от повече от 8,5 км, преди да се разбие. Не всички системи за противовъздушна отбрана са способни да свалят самолет, който лети на такава височина. Това отхвърля варианта за използването на преносими зенитно-ракетни системи и такива с малък обсег. За да се свали самолет на такава височина, е необходима система със среден обсег на действие, която трябва да е разположена в близост до въздушното трасе на самолета. 

Ракетите от ПВО със среден обсег на действие обаче биха нанесли много по-сериозни поражения на самолета,

отколкото се виждат на видеото. Ако бойна глава с тегло 70 кг удари самолет с такива размери, малко вероятно е той да падне цял. 

Въпросът каква е причината за експлозията е от политическо значение - ако частният самолет на основателя на ЧВК "Вагнер" е свален от противовъздушна ракета, то със сигурност руското управление е замесено. Експлозия на борда допуска всяка една версия (без да изключва участието на руските власти). 

Българският военен министър Тодор Тагарев коментира, че е имало взрив на самолета. Той категорично вижда почерка на руските служби в свалянето му.

Според правилата на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) катастрофата трябва да бъде разследвана от местен орган (в случая на Русия - Международния авиационен комитет) с участието на производителя на самолета - бразилската Embraer S.A.

Свързаният с "Вагнер" Телеграм канал "Сива зона" твърди, че самолетът е бил свален от руската армия. Пригожин беше ключов съюзник на руския президент Владимир Путин, но отношенията им се влошиха след бунта на "музикантите" преди два месеца.

През юни тази година Пригожин обяви "поход за справедливост" на своите бойци срещу военното ръководство, което според него се състои от страхливци, които подкопават военните усилия на Русия в Украйна. Пригожин обвини генералния щаб, че лишава "Вагнер" от боеприпаси и умножи видеата, в които обижда руските командири. Бунтовниците тръгнаха към Москва, стигнаха до Ростов на Дон и обърнаха посоката, след като в ролята на посредник влезе президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Като част от сделката между Путин и Пригожин, договорена с посредничеството на Лукашенко и представена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, наказателните обвинения срещу бунтовниците трябваше да бъдат свалени в замяна на връщането им в базите им, а армията начело със самия Пригожин трябваше да се премести в Беларус. Той обаче си пускаше видеа от Африка, където наемниците от години пазят диамантени мини и участват в различен тип военни действия.

Омъщението се сервира горещо, коментират американски медии новината за катастофата на шефа на "Вагнер".

Малко неща в Русия стават без знанието на Путин,

заяви американският президент

Джо Байдън и добави, че не бил изненадан от смъртта на Пигожин. 

Съветникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк е сигурен, че Пригожин е бил убит. В социалните мрежи Подоляк написа, че "демонстративното елиминиране" на командването на Вагнер е "сигнал от Путин към руския елит" преди президентските избори догодина и този сигнал е:

"Внимавайте, предателството е равнозначно на смърт!"

Върти се и версията, че военният командир можело да е бил на борда на друг самолет, а името му да фигурира сред пасажерите на разбилия се, защото и при него витаят слухове за двойници и други предпазни мерки. Тази сутрин обаче руските власти съобщиха, че са открити телата на загиналите, сред които на Пригожин и дясната му ръка Дмитрий Уткин.

Други от От страната и света

Разбиха наркооранжерия в село Просечен

При специализирана операция е разбита наркооранжерия в село Просечен, съобщиха днес от полицията във Варна. Открити са близо 100 растения. Те са били засадени в две стаи в къща в селото

МВР за случая на домашно насилие в Челопеч: Пострадалата отказа да подаде жалба

Пострадалата категорично отказа да подаде жалба срещу извършителя, за което се подписа и в полицейския протокол Това заявиха от МВР след излъчения телевизионен репортаж на жертва на домашно насилие

Пеевски: Трябва да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

Продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ още веднъж показаха, че от българска страна все още не се предприемат необходимите категорични действия

Националният съвет на БСП се събра на заседание заради подредбата на листите

Националният съвет на БСП се събра на заседание в централата на партията, за да подреди листите и да приеме платформата на коалиция „БСП - Обединена Левица“ за предстоящите парламентарни избори на 27

Китай засилва усилията за стимулиране на вътрешното търсене

Държавната комисия за развитие и реформи, най-висшият орган за икономическо планиране на Китай, съобщи вчера, че засилва усилията за насърчаване на инвестициите и потреблението с цел укрепване на

>