Тото Кутуньо пише най-известната си песен “Л’италиано” за Адриано челентано, но той я отхвърля

24.08.2023 09:00
Тото Кутуньо
С Умберто Тоци в България през 2013 г. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Днес в базиликата “Санти Нерео е Акилео” в Милано погребват голямата италианска звезда Тото Кутуньо. Той почина на 80-годишна възраст на 22 август в болницата “Сан Рафаеле” в Милано, където издъхна и Силвио Берлускони. Тъжната вест, която покруси милиони хора по света, бе съобщена от неговия мениджър Данило Манкузо, който обясни, че здравето на певеца се е влошило през последните месеци.

През 2007 г. Тото Кутуньо беше диагностициран с рак на простатата, но имал и метастази. Открил болестта си, благодарение на големия си приятел и колега Ал Бано, който настойчиво го съветвал да се прегледа при специалист. Приживе Тото Кутуньо разказваше в интервюта за болестта си, споделяйки, че метастазите на тумора му стигали почти до бъбреците и че ако тогава не се е оперирал веднага, щял да умре. Наложило се впоследствие да отстранят и десния му бъбрек, поради което по време на последните си концерти той седи на стол, тъй като било непосилно за него да е прав пред публиката по три часа.

Салваторе, както е истинското му име, е роден в Тоскана, с родители сицилианци, но цялото семейство се мести в Лигурия. Баща му Доменико бил офицер във военноморските сили, но хобито му било да свири на тромпет и

именно той му дал първите уроци по музика,

когато бъдещата звезда бил едва на 4-5 години. Баща му свирел в музикална група и водел сина си на репетициите. Един ден ръководителят на формацията попитал хлапето дали не иска да се присъедини към останалите музиканти и да пробва на барабани. Свирил с групата до 13-14-годишна възраст. Паралелно с това започва да се учи да свири на пиано, акордеон и саксофон. Но образованието му е в съвсем друга насока - учи счетоводство, въпреки че така и изобщо не пробва да работи в тази сфера.

Още от началото на 60-те години Кутуньо свири в различни групи и участва в турнета в чужбина. Започва и сам да композира. Публиката по цял свят го обожава, защото излъчва онази сърдечност и топлота, които лъхат и от песните му. Той е четвъртият най-продаван италиански певец за всички времена заедно с Лучано Павароти и след Адриано Челентано, Мина и Пати Право.

През 70-те години започва да работи съвместно с поета и текстописец Вито Палавичини. От този тандем се ражда L'еte indien. Това е първата песен на Тото Кутуньо като композитор и му носи голяма слава - изпява я Жо Дасен, а Франк Синатра я изпълнява в Щатите. Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за още много големи звезди като Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа.

Сам или с група Тото Кутуньо е участвал 15 пъти на фестивала в Сан Ремо. А общо 25 негови песни като композитор са представяни на престижното събитие. През 1980 г. го печели с песента “Соло ной”. Три години по-късно участва с “Л'италиано” (“Италианецът”). Това е може би най-известният му хит и един от музикалните символи на Италия по света. През 1983 г. пише музиката за това парче специално за Адриано Челентано. “Песента се роди в Канада. Спомням си, че бяхме на вечеря с момчетата от моята група след един концерт. Имахме и китара, защото често се случваше да свирим и след концертите. Тогава казах на един от музикантите: “Дай ми за малко китарата. Оставете ме да попея (“лашате ми кантаре”, което става и част от текста - б.р.). След това взех лист хартия и написах мелодията. Като се върнах в Италия, отидох при Попи Минелоно, който написа този шедьовър. Създадохме го за Адриано Челентано, който вече беше изпял 13 мои песни”, разказва преди години в интервю Тото Кутуньо. След това отива при Челентано, който по онова време снима с Орнела Мути филма “Опърничавият”. Но отговорът е повече от изненадващ. “Тази песен никога няма да я изпея.

Аз нямам нужда да казвам, че съм италианец

Хората знаят това”, заявява Челентано. Тото Кутуньо решава сам да я изпее на фестивала в Сан Ремо през 1983 г. и заема едва пето място с нея. Той обаче печели наградата на публиката и второто място на критиката. Парчето става и най-продаваният в света италиански хит от Сан Ремо през същата година. Правят ѝ много версии, включително на китайски и арабски.

През 1990 г. Тото Кутуньо печели песенния конкурс Евровизия. Има продадени над 100 млн. плочи и дискове. Едно от хобитата му е било да събира винилови плочи и колекцията му включва над 3500 бройки. И като истински италианец обича футбола, а любимият му отбор е “Милан”.

Приживе Тото Кутуньо държеше личния си живот далеч от медиите и публиката и малцина знаеха подробности за него. През 2018 г. призна в интервю пред в. “Кориере дела сера”, че през 1989 г. му се ражда извънбрачен син от любовницата му. “Бях и съм женен за Карла и исках син. И този син - Нико, го имах от Кристина. Карла можеше да ме изгони от къщи, но не го направи. Напротив, първото, което ми каза, е да го призная и да му дам фамилното си име. Нико е завършил икономика и е един от онези способни младежи, на които страната ни трябва да разчита ”, разказа тогава Тото, признавайки колко голямо сърце има съпругата му Карла. За нея се знае, че е негова връстница, с която певецът бил женен от 1971 г. и с която го свързвала голяма любов. Карла обаче винаги е искала да бъде далеч от прожекторите.

Други от Възход и падение

Науката е слънчоглед, каза Любен Дилов-син и изпрати внучка си на училище

Снимки от първия учебен ден публикуваха още Радина Кърджилова и Орлин Павлов  "Напред, науката е ...слънчоглед! Човекът, мила внучке, се различава от чайника по това

Топмоделът Бианка Балти: Имам рак на яйчниците, порaзил е и други органи

Италианският топмодел Бианка Балти обяви сензационно, че е била оперирана спешно от рак на яйчниците в трети стадий. Бианка съобщи това в публикация от няколко снимки в инстаграм

След молбата за развод Дженифър Лопес и Бен Афлек се целуват на обяд в Бевърли Хилс

Дженифър Лопес и Бен Афлек са видени да се „целуват" и „държат за ръце" по време на семеен брънч в събота, 14 септември. Наистина неочаквана новина, като се има предвид

На 16 септември рожден ден имат

Илхан Кючюк, евродепутат, зам.-председател на ДПС, съпредседател на Алианса на либералите и демократите в Европа Николай Гигов, бизнесмен Мариана Николова

Мария Бакалова и френският актьор Гийом Кане са в журито на “Синелибри”

Единствената българка, номинирана за “Оскар”, влиза в състава на журито на 10-ото издание на кинофестивала “Синелибри”. Заедно с Мария Бакалова ще бъде и френският актьор Гийом Кане

>