Стотици пожари в Гърция извън контрол, стигнаха България (Обзор)

22.08.2023 23:00
Пациенти са преместени на ферибот заради пожарите в Александруполис.
Пожарникари се оптиват да овладеят огнената стихия в Александруполис.
Проф. Георги Рачев
Канадци се евакуират заради пожара от Върнън, Британска Колумбия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Опустошителният пожар в Гърция, който взе най-малко 26 жертви, е на 2 км от българската граница и вероятността да прехвърли билото на планината е съвсем реална. Това съобщи за “24 часа” кметът на граничната община Кирково Шинаси Сюлейман към 17 ч във вторник. Жителите на селата в района на границата, най-близкото от които е Чакаларово, се надяват вятърът да не смени посоката. 

Огромна стена от пламъци се издигаше във вторник през горите към пристанищния град Александруполис, което накара властите да евакуират 8 села и болница, докато пожарникарите се бореха с още стотици горски пожари в страната. Бурните ветрове и високите летни температури възпрепятстват усилията на стотици пожарникари, подкрепяни от десетки самолети за изпускане на вода. Пламъците оцветиха небето над Александруполис и целия регион в червено,

скривайки слънцето,

докато задушаващият дим и кълба пепел изпълваха въздуха в района.

“Нощем виждаме отблясъците от огъня. В Гърция е страшно”, твърдят хората от Чакаларово. Те са изключително притеснени от ситуацията.

“В момента вятърът е северен, но ако се обърне, огънят ще дойде при нас”, убеден е Шинаси Сюлейман. Той допълни, че български пожарникари и лесничеи дават денонощни дежурства в района на връх Вейката - най-южната точка на България, която е най-близо до огнените пламъци, бушуващи в южната ни съседка.

Миналото лято точно в този район огънят пресякъл границата и обхванал горски територии в защитената местност Гюмюрджински снежник.

“Проблемът е, че на мястото на миналогодишния пожар тази пролет избуя изключително много трева. В момента тя е суха и огънят може да се разпространи изключително бързо”, смята Шинаси Сюлейман. Той е в непрекъсната връзка с представители на гръцките власти, които го уведомяват за ситуацията.

Димът от огнената стихия стигна чак до Йонийските острови - тоест покрива територия от 110 хил. кв. км. Само в област Източна Македония е изпепелена площ от 85 000 кв. метра. Според доклад на Националната обсерватория в Атина за 3 дни пожарите са изгорили повече от 400 000 акра.

Бедствието, което бушува вече пети ден в района на Тракия и Родопи, Северна Гърция, добива апокалиптични размери, твърдят наши сънародници, намиращи се в региона.

“Гори огромна територия, която поглъща селища, къщи и животни, а огънят във вторник следобед плъзна и към Маказа”, разказа Мария Михайлова, която живее в Комотини. Тя държи хлебарница и изпраща на пожарникарите гевреци и закуски.

Безсънна нощ изкараха лекари и пациенти в университетската болница на Александруполис. Заради огъня около 65 от над 100-те лекуващи се в здравното заведение бяха транспортирани до ферибот, акостирал в пристанището на града и превърнат в лазарет. Линейки

извозвали бебета до Кавала

Наложило се е бременни жени да раждат в реанимобили. За евакуацията по море помагат също собственици на яхти.

“Създадена е страхотна организация. Гърците имат опит в такива бедствия. През цялото време си мислех, че ако тази невиждана по размера си стихия ни беше връхлетяла, вероятно нямаше да оцелеем”, описа ситуацията Милена Вълева, която е на почивка в Александруполис.

Някои смятат, че невижданият пожар, избухнал в Гърция, е причинен от мълния. Но хора от Комотини спекулират, че палежите са дело на каналджии и бежанци, за да могат да прекосят по-лесно, докато властите се борят с огъня.

Най-голямата трагедия от пожарите се случи именно с мигранти във вторник.

В гората на националния парк Дадия северно от Александруполис бяха намерени 26 мъртви, телата им били овъглени. Първоначалните доклади предполагат, че загиналите са бежанци.

По-рано в същия район беше съобщено за още една жертва, за която също се предполага, че е влязла нелегално на гръцка територия.

В много обекти вече се събират помощи за пострадалите. Например прочутото кафене “Лесхи” в Комотини е превърнато в място за настаняване на хора. Гръцката църква също поема разноски, като плаща хотели на тези, чиито домове са изгорели.

Заради падащите сажди гръцката белодробна асоциация препоръча на гражданите незабавно да се отдалечат от местата с дим за собствена защита или, ако това не е възможно, да останат в хладни или климатизирани помещения със затворени прозорци и врати.

“Обстановката е много тежка

Вятърът е силен и пречи за овладяването на пожара. При нас все още няма огън, но димът е много страшен”, описа ситуацията у съседите Алексия Котсинян от село Мароня.

Междувременно в Александруполис дебаркираха десантни подразделения на армията, за да помагат в овладяването на пожара, тъй като там има складове от боеприпаси и съществува голяма опасност да се взривят. Близо 1200 души помагат на огнеборците в борбата със стихията. В района са мобилизирани общо 23 противопожарни самолета.

Франция, Кипър и Румъния вече са изпратили помощ на гръцките власти. България също подготвя помощ, която трябва да бъде изпратена до няколко дни.

Заради огнените кълба в сряда от 8 ч сутринта до 20 ч вечерта властите забраниха движението на пешеходци и коли в Касандра, Ситония и Аристотел на Халкидики. Затвориха магистрала “Егнатия одос” от Комотини до Александруполис.

“Тази година природата ни наказа, не случихме с българското море, където имаше огромни вълни, а в Гърция се почернява не от слънце, а от сажди”, казва семейство от Нова Загора. Те първо отишли в Слънчев бряг и като не могли да влязат във водата, решили да слязат на плажа край Фанари в Северна Гърция. А тука какво преживяхме, описват преживелиците си те - магистралата “Егнатия одос” бе затворена. Движението по пътя в посока Комотини също бе спряно и за евакуацията се използват обходни маршрути.

“В цацикито ни падат сажди от небето”, разказват наши читатели, които са в Гърция, уж в негорящите области. Облакът дим обаче

се стели вече над целия Халкидически полуостров

и достига планината Пелион, която е чак южно от Олимп и Йонийските острови Закинтос и Кефалония, които са близо до Италия, а не до река Марица.

Видеа на наши читатели от Керамоти показват пламъци на остров Тасос.

“Истински апокалипсис е”, свидетелстват очевидци.

Няколко района в Южна Гърция, включително около Атина, също попадат в категория “изключителен риск от пожари”. Температурите през цялата седмица там са около 40 градуса. Още през уикенда започнаха да избухват десетки пожари, а десетки хиляди бяха накарани да напуснат домовете си.

Само на няколко километра от Атина горят производствени цехове и складове, а работниците им са евакуирани.

Фронтът може да прехвърли границата, ако вятърът обърне посоката си

В района на най-източната част на Гърция посоката на вятъра е от североизток и във високите слоеве на атмосферата. Затова димът от пожара край Александруполис е достигнал бреговете на Сицилия, а това са повече от 1000 км. Това коментира климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

В момента вятърът е повече от България към Гърция, но е възможно да смени посоката си и фронтът да прехвърли нашата граница.

При пожарите в Средиземноморието обикновено гори иглолистна дървесина, която е осмолена. Запали ли се, трудно се гаси. В цялото Средиземноморие се правят т.нар. огнезащитни пояси - просеки, които приличат на ски писти. Та са с ширина от 15 до 30 м. Правят се, за да не може огънят да прехвърли полосата. Вятърът обаче е много силен и продължителен, каза проф. Рачев.


Канада и Испания горят от дни, но климатът вече е на тяхна страна

По-хладното време помага на пожарникарите в канадската провинция Британска Колумбия да овладеят пламъците, след като през последните дни се наложи евакуацията на повече от 35 хил. души, съобщи Би Би Си. Някои от засегнатите жители останаха без домове.

От петък в провинцията е обявено бедствено положение. В понеделник премиерът Джъстин Трюдо нареди военни да помогнат с евакуацията. Повече от 380 пожара горяха в Британска Колумбия, като 150 бяха извън контрол. Други 236 огнища имаше на северозапад. 140 000 кв. км бяха обгорени - колкото територията на щата Ню Йорк. Над 500 пожарникари напредват с гасенето около Келоуна в Британска Колумбия. Властите съобщават за поне 50 изгорели структури в града и предупреждават за лошо качество на въздуха. Димната мъгла се простира чак до източното крайбрежие на САЩ.

Подобрените метеорологични условия помогнаха на пожарникарите да постигнат напредък и в испанския курортен остров Тенерифе, където ситуацията беше критична. Пламъците избухнаха миналия вторник и оттогава повече от 12 хил. души бяха евакуирани от домовете си. Въпреки че огнищата бяха далеч от основните туристически райони, някои хотели в околността също трябваше да бъдат изпразнени.

Властите на Канарските острови потвърдиха още в неделя, че огънят е бил предизвикан умишлено. Тепърва предстои разследване. 116 кв. км от територията на острова изгоряха през последната седмица. Пожарът е смятан за най-лошия в Тенерифе от десетилетия. Той застраши 11 града, ограждащи стръмна и скалиста планинска зона. Достъпът за пожарникарите бе изключително затруднен.

Други от От страната и света

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

Елена Йончева се срещна с отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Елена Йончева се срещна с двамата отвлечени български моряци от кораба "Галакси Лийдър". Това става ясно от прессъобщение разпространено до медиите. Моряците са при хутите от ноември миналата година

>