Украйна ни кани в общия фронт в Черно море с Румъния и Турция (Обзор)

22.08.2023 22:30
Срещата на Зеленски и Денков бе в Атина, където те, лидерите на балканските държави и шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен бяха по покана на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.
България да се присъедини към разговорите, които Украйна води с Турция и Румъния за гарантиране на сигурността в Черно море. Тази покана отправи украинският президент Володимир Зеленски към премиера Николай Денков

Зеленски потвърди, че чакат оферта за оборудването на “Белене”. А ние пращаме старите БТР-и на Киев наесен

България да се присъедини към разговорите, които Украйна води с Турция и Румъния за гарантиране на сигурността в Черно море. Тази покана отправи украинският президент Володимир Зеленски към премиера Николай Денков на среща на лидерите от балканските държави в Атина. В нея участва и шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Киев се опитва да осигури коридори за износа на зърно от украинските пристанища, след като Москва се отказа от зърнената сделка. Русия обаче допълнително подклажда напрежението в Черно море, след като със седмици удължава временната зона за сигурност, в която провежда военни учения, а по-рано този месец неин кораб стреля предупредително срещу плаващ под флага на Палау кораб за сухи товари. Затова търговските кораби получиха нареждане да се придържат към бреговете на съюзниците от НАТО. А както “24 часа” писа преди седмица, в алианса се възроди идеята България, Турция и Румъния да обединят военноморските си сили в общ флот на НАТО в Черно море, за да противодействат на Русия. Такава идея бе лансирана и през 2016 г. от румънския президент Клаус Йоханис, но България и Турция я отхвърлиха.

Украйна продължава да има интерес към реакторите и оборудването по неосъществения проект за АЕЦ “Белене”, потвърди Зеленски пред Денков в Атина.  Решението на парламента такива преговори да започнат с Киев бе взето в началото на юли - в деня на визитата на украинския президент в София.

Министерството на енергетиката обаче още оценява активите,

обяснил Денков на Зеленски. Парламентът постави условие те да не бъдат продавани за по-малко от 1,2 млрд. лв.

В разговорите им украинският президент за пореден път благодарил на Денков за военната подкрепа, която България оказва на Украйна. А междувременно стана ясно, че докато премиерът е в Атина, министърът на отбраната Тодор Тагарев е в Одеса за среща с колегата си Олексий Резников. България може да започне предаването на старите полицейски БТР-и на Украйна през есента, уверил домакина си военният ни министър. Решението за изпращането на бронираната техника трябва да се вземе от депутатите след лятната им ваканция. От управляващата коалиция казват, че то ще е едно от първите неща, с които депутатите ще се захванат.

България ще помага и за разминирането

на Черно море, обяви след срещата Резников, цитиран от агенция УНИАН.

“Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната координация на усилията с крайбрежните ни съюзници Румъния и Турция има за цел да се засили наблюдението и ситуационната ни осведоменост”, посочил пък от своя страна Тагарев.

Среща между част от лидерите на Балканите и шефката на ЕК ще организира сега премиерът Николай Денков. Тя е договорена по време на визитата му в Атина и ще се състои на 9 октомври.

Денков е поканил в “Евксиноград” Фон дер Лайен и премиерите на Гърция и Румъния

Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку, както и президента на Молдова - Мая Санду.

В двореца там се провеждаха срещите от формата “Балканска четворка” на Бойко Борисов като премиер. Пак в “Евксиноград” той успя да събере на среща на върха ЕС-Турция президента на съюза Доналд Туск, шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и турския президент Ердоган пред 2018 г.

Основна тема на разговорите на 9 октомври ще бъде проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. “Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. Бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на шенгенското пространство и границите между тях отпаднат”, казват от МС.

С румънския си колега Марчел Чолаку пък Денков се разбрал да излезем с обща стратегия за по-бързо членство в Шенген. През септември в ЕК трябва да има ново гласуване, но Нидерландия и Австрия продължават да ни блокират.

Междувременно вицепремиерът и външен министър Мария Габриел бе на официална визита в Турция, където темата за сигурността на Черно море също е била водеща.

Други от От страната и света

Германски министър призова "Фолксваген" да не затваря заводи, обеща финансова подкрепа

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че иска да помогне на автомобилостроителя "Фолксваген" (Volkswagen) да премине през период на съкращаване на разходите

Експертка от Агенцията за ядрено регулиране: Америций е опасен, когато се вдиша

Людмила Симеонова, началник на отдел „Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране разказа, че елементът америций е изкуствено създаден химичен елемент

Началникът на елитното подразделение на „Хизбула” е убит

Източник, близък до ливанската "Хизбула", заяви, че при израелски удар е убит началникът на елитното подразделение на групировката „Радуан", предаде АФП

ПП-ДБ отново ще предложат заплатата за особените представители да се определя от съда

"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата

Елмира Маринова спря дъха на журито от италианския X Factor (Видео, снимки)

Софиянката Елмира Маринова обра овациите и на журито, и на публиката на 19 септември, когато беше втората вечер от прослушванията в тазгодишното издание на италианския X Factor

>