Ремонтират студентски общежития, някои не са пипани от 1970 г.

22.08.2023 15:21
Представители на студентите разговаряха с министър Галин Цоков.

Ръководството на Национално представителство на студентските съвети се срещна с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, за да говорят за студентските общежития.

Те обсъдиха критериите за отпускане на средства по предстоящата нова програма, в която са заложени 100 млн. лева за ремонт на студентските общежития, съобщиха от НПСС.

Студентите обясниха на министъра, че в някои общежития ремонти не са правени от самото им построяване през 1970 година, а други са затворени, защото са опасни за обитаване.

Националното представителство на студентските съвети още през 2021 г. започна консултации с отговорните институции в търсене на механизми за намиране на допълнителни средства за ремонтиране на студентските общежития, за да може над 50 хил. студенти да живеят и учат в нормални битови условия като останалите обучаващи се в ЕС младежи.

Представителството се включи в обсъждане на предстоящата програма за ремонт на студентските общежития, която е във връзка със заложената в Закона за държавния бюджет на 2023 г. „Програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития , предоставени за управление на държавните висши училища и „Студентските столове и общежития“ ЕАД“.

Студентите от НПСС в рамките на своята национална дейност и компетенция вече има опит в процеса по оценяване на необходимостта от ремонтни дейности в СО, както и по мониторинга на фактическите ремонтни дейности по места, се казва още в позицията.

От НПСС поискаха от МОН отново да участват със свои представители в комисиите за мониторинг на ремонтните дейности, се казва още в позицията.

Те настояват за отпускане на 10 млн. лева за финансиране на предходната програма за ремонт на студентските общежития, в които ремонтите са спрени поради недостиг на средства.

Ръководството на НПСС настоя пред проф. Цоков организацията да участва с предложения за ремонтиране на общежития и предложи и критерии за допустимост до кандидатстване на държавните висши училища.

В срещата от страна на НПСС участваха Даниел Парушев - Председател на НПСС и представител на Университет за национално и световно стопанство, Александър Узунов - зам.-председател на НПСС и представител на Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", Доротея Николаева - зам.-председател на НПСС и представител на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", Антонио Дачовски - Председател на Контролен съвет на НПСС и представител на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", Виктория Палигорова - член на Изпълнителния съвет на НПСС и представител на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Иван Лесов - член на Изпълнителния съвет на НПСС и представител на Югозападен университет "Неофит Рилски", Илиян Кордев - член на Изпълнителния съвет на НПСС и представител на Технически университет - София и Симона Михайлова - Член на Изпълнителния съвет на НПСС и представител на Международно висше бизнес училище.

Други от Просветни

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

28 октомври ще е неучебен ден

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това е разписано в заповед на министъра на образованието и науката проф

>