Богати се разделят с имоти, продават се поне 59 за над 1 млн. евро

22.08.2023 11:15 Христо Николов
Къщата, строена навремето от арх. Кирил Маричков, се предлага в момента за 5,5 млн. евро.
Запазена къща с двор в столичния квартал “Изток” се предлага за 3,5 млн. евро.
Един от луксозните имоти в България, които се предлагат в провинцията, е в Созопол.
Имот в Панчарево, от който сякаш не може да се желае нещо повече - зад къщата има борова гора, отпред - пристан и басейн.
Тази къща в “Бояна” има 4 спални и 4 бани. цената е 3,3 млн. евро.

Оферти за имоти със замайващи цените са се появили в български и чужди сайтове, показа справка на “24 часа”. Търсят се нови собственици на имения и апартаменти, с които заможни българи искат да се разделят. Има в момента поне 59 активни обяви с цена над 1 милион евро.

Според брокери една от причините богаташите да продават луксозните си имоти са възможни финансови затруднения. Има и такива, които искат да се освободят от тях, защото не ги ползват, а имат разходи за поддръжка и данъци, или са преценели, че сега могат да реализират печалба заради поскъпването на имотите.

Проверката, която не претендира да е изчерпателна, показва, че най-много сред тях са обявите за жилища с цена между 1 и 3 милиона евро.

Имението в Бистрица за 10,5 млн. евро е ярко изключение и на практика само то и още една обява - за двуетажна къща в центъра на столицата, са тези,

чиято офертна цена надвишава 5 млн. евро

Къщата в центъра обаче не е обикновена постройка. Тя е изградена през 1912 г. от архитект Кирил Маричков - дядо на легендарния музикант от “Щурците”, и е била някога семейната къща на фамилията.

Това е една от първите жилищни постройки в България, в които към всяка спалня има баня, била е и една от първите, които се отопляват с цялостна вътрешна инсталация. Тя е на три етажа и е изцяло реновирана, обявена е за паметник на културата от местно значение.

Има и няколко имота, например резиденция в Банкя и няколко къщи в Драгалевци, чиято цена е “по запитване”, но със сигурност е от порядъка на 2-3 милиона евро.

“Луксозните жилищни имоти на стойност между 1 и 3 милиона евро са наистина най-често срещаните с висока стойност имоти на нашия пазар. Българският пазар на луксозни имоти е затворен,

той трудно привлича чужденци

и затова суми от порядъка на 5 милиона евро и нагоре не са особено реални”, каза Весела Илиева, която има дългогодишен опит на пазара на луксозни имоти в България.

Според нея най-високите суми, които се постигат на този пазар, се отнасят за къщи тип имение в полите на Витоша. Техните купувачи почти винаги са богати българи.

Съвсем други са кандидатите за покупка на големи къщи в центъра на столицата. Обикновено те се предлагат на посолства, които разполагат с бюджет за подобна инвестиция, и се използват или за посолство, или за консулски отдели, или за резиденции на посланика.

Общото в случая обаче е, че

сделките на цени между 3 и 5 млн. евро са единични случаи

и стават сравнително рядко. Много по-често се продават луксозни имоти на цена около 1 милион евро. Техни купувачи са българи, които живеят в чужбина, или просто българи с по-големи спестявания.

“На този пазар около половината от сделките се правят от хора със спестени средства, които искат да спасят от обезценяване парите си, и само за около 50% от тях се прибягва до кредит. Докато при обикновените имоти в 80% от случаите се прибягва до ипотечен кредит”, казва Илиева.

Често се случва особено скъпи имоти

да се застояват на пазара и обявите им да висят с години

В Банкя например от години се продава истинско имение, построено върху площ от 39 хиляди квадратни метра. Къщата е издигната сред собствен парк и езеро, като таваните в помещенията са с височина между 7 и 10 метра. В обзавеждането е пълно с италиански мрамор и ковано желязо. Има огромна дневна от 400 квадрата, две трапезарии, 8 спални с 8 бани и т.н.

Имението е обявено с “цена по запитване”, но според запознати първоначално за него се искат между 5 и 6 млн. евро, което, естествено, отказва потенциалните купувачи.

По света има голямо търсене на луксозни жилища

През 2022 г. Дубай застана пред Хонконг по стойност и брой на сделките със скъпи имоти. Емирството през 2022 г. е бил най-оживеният пазар на скъпи жилища с 92 такива сделки на обща стойност 1,7 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

В Хонконг са регистрирани 67 сделки на обща стойност 988 млн. долара, а в Ню Йорк сумата на трансакциите е 942 млн. долара от 58 сделки.

Други от От страната и света

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

Спасиха живота на гласа на "Биг Брадър" и "Стани богат" с 9-часова операция на сърцето

Животоспасяваща операция на сърцето е била направена по спешност наскоро на актьора Илия Георгиев. Наричат го "гласът" на риалити форматите у нас, защото озвучава зад кадър "Биг Брадър"

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Няма как за това да не са знаели в Министерството на културата, категоричен е директорът на Сатирата Всички знаем как се прави, но защо се мълчи, пита култовият актьор "Всички знаем как са се

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

>