Променят текста за отнемането на коли през септември, през това време МВР няма да конфискува (Обзор)

21.08.2023 22:00
Полицаите ще получат нова методика какво да правят с автомобилите на пияни шофьори.
Явор Божанков
Настимир Ананиев

След само 13 дни прилагане на новите норми и 236-има шофьори, “изгорели” от тях и напът да загубят автомобилите си, последните промени в Наказателния кодекс ще бъдат вдигнати на трупчета за ремонт.

Текстът за отнемането на коли, чиито водачи са хванати зад волана им след употреба на наркотици или с над 1,2 промила алкохол в кръвта, ще бъде редактиран веднага след парламентарната ваканция. Това стана ясно след среща на депутати от управляващите партии с вътрешния министър в понеделник.

Разговорът в МВР бил по тяхна инициатива, обясниха от ведомството. Рано сутринта Явор Божанков, бивш ляв депутат, а сега лице на “Продължаваме промяната”, анонсира в тв ефира, че конфискацията няма да продължи в същия дух.

Народните представители дължат извинение за недомислените промени,

каза Божанков пред Нова тв и настоя да се отложи действието им. 

Още преди обяд пък при вътрешния министър Калин Стоянов отидоха той и колегите му от ПП Стою Стоев - шеф на правната комисия, и Настимир Ананиев - зам.-шеф на транспортната.

Предстоят такива срещи с екипа на министерствата на здравеопазването и на правосъдието, на прокуратурата и на ВМА (там е основната лаборатория, която прави тестовете на шофьорите).

По-строгите наказания за пияни и дрогирани зад волана бяха приети от парламента преди 24 дни, после той излезе във ваканция. А още с влизането им в сила преди две седмици, буквално в първите часове, КАТ в Бургас се похвали с първите конфискувани коли - лек автомобил и камион. Последният нашумял случай пък бе от неделя с дъщерята на Симеон Сакскобургготски - княгиня Калина, която помете с джипа си бариерата пред хотел в Боровец и се оказа с над 1,2 промила в кръвта. Същия ден са установени още 15 шофьори като нея и колите им подлежат на отнемане.

Текстът за конфискацията бе вкаран по предложение на БСП и “Възраждане”. Ако превозното средство не е собственост на водача, то се оценява и виновникът плаща равностойността му, записаха още избраниците в Наказателния кодекс.

От ПП-ДБ признаха, че са сгрешили, като не са се противопоставили. Но сега се заканиха още

до края на седмицата да са готови с нови поправки,

така че на 1 септември те вече да са в НС.

Идеята не е да не се санкционират превантивно каращите пияни и дрогирани, а да няма невинни, срещу които се прилага, както и отнемането да става законосъобразно, обясняват от управляващата формация. Както предупредиха много експерти, много медикаменти оставят следи в кръвта, които полевият тест отразява като наркотици. Докато излезе резултатът от лаборатория, човекът остава без кола. Адвокати дори масово съветват шофьорът да отказва да предаде доброволно автомобила и да чака лабораторния тест и решението на съда.

В същото време, ако пиян или дрогиран убие човек в катастрофа, не е задължително да му се отнеме колата, напомниха юристи още при гласуването на поправките.

“МВР няма право да конфискува автомобили, освен ако няма изрично разпореждане на прокуратурата. Това е право на съда след съдебно решение, както пише и в Наказателния кодекс” - така Настимир Ананиев обясни вчера какъв е основният проблем.

МВР може да свали табелите и да дерегистрира МПС - както е по закон в последните 6 г., но не и да конфискува колата,

категоричен бе депутатът след срещата при министър Стоянов.

В двете седмици досега МВР прибираше колите на провинените на основание, че това е средство, с което е извършено престъпление - шофирането с дрога или алкохол над 1,2 промила е криминализирано. Това не е конфискация в полза на държавата, каквато може да налага само съдът. Но си е отнемане на автомобила.

От управляващата коалиция съобщиха, че в момента се подготвят методически указания към МВР, които да прекратят сегашната практика по изземване. Оказа се и че всяка областна дирекция тълкува разпоредбите по различен начин. И е много вероятно да почне серия от дела за неправомерна конфискация.

Новите указания ще бъдат съгласувани между прокуратурата и МВР, а изземването ще става само след съдебно решение.

Божанков дава още мотиви за поправка на поправката в НК - обясни, че законът не дава яснота, когато двама съпрузи имат общ автомобил, той отнема ли се, или нарушителят трябва да заплати на партньора си неговата равностойност. “Има сериозен проблем с бизнеса - фирми, които дават коли под наем, фирми с много строителна техника. Ако те попаднат под тези санкции, е възможно животът на един професионален шофьор да бъде унищожен или дейността на една фирма да бъде спряна”, казва още той.

Макар и да не влязоха във фокуса на феновете и критиците на закона, в него има

и текстове за изземване на лодки,

въздухоплавателни и други транспортни средства. Те може да бъдат изключително скъпи или важни за дейността на промишлени или туристически предприятия.

Неофициално и ГЕРБ са склонни да коригират текстове от НК. Депутати от партията не бяха заедно с колегите си при министъра, но коментират, че след като и сега е записано, че само съдът отнема автомобили, не е ясно защо МВР прави каквото и да било по този въпрос. Опасяват се и дали по този начин не се създават условия за корупция.

Новите указания към полицаите вероятно ще решат този проблем бързо, но трябва да се оправят текстовете, касаещи пробите за наркотици, на база на които се отнема превозното средство, коментират още депутати. Темата бе повдигната и от премиера на последното правителствено заседание. Тогава Николай Денков обяви, че ще се купи нова апаратура, ще се отварят още лаборатории, подготвят се нови кадри, тъй като е важно да се съкрати срокът за получаване на резултатите от кръвните проби. Цел те вече да излизат до една седмица постави Денков.

Сега това отнема месеци, коментира Настимир Ананиев. Вътрешният министър обаче потвърдил пред депутатите от ПП, че ще се купува апаратура, с която вместо 6 часа, само 15 минути ще отнема обработката на една проба.

Ще има 4 нови лаборатории, съобщи Ананиев.

Други от От страната и света

В Горна Оряховица празнуват любимото ястие на цар Борис III

Тридневен празник на Горнооряховското гърне събира чревоугодници в Горна Оряховица. Днес местните звезди от "Хелс Китчън"  Царина Цанева и Иво Иванов приготвят 100 гърнета с телешки жили

Румен Радев: Ефективната медицинска помощ е един от факторите за мотивацията на сражаващите се на фронта

Един от основните фактори за мотивацията и бойния дух на хората, които се сражават на фронта е именно наличието на бърза и надеждна медицинска евакуация

Моторист загина на място при катастрофа на изхода на Добрич към Варна, движението е затруднено

Катастрофа, при която е загинал моторист, затруднява движението на изхода на Добрич към Варна, видя репортер на БТА. Ударили са се мотор и лек автомобил

Китай категорично се противопоставя на изравнителните мита на ЕС върху китайските електромобили

На 4 октомври представителите на държавите членки на ЕС гласуваха за приемане на проекта за окончателно решение по делото за изравнителни мита върху електрически превозни средства с произход от Китай

Вижте как Елеонора Джорджи и Сабрина Салерно говорят за заболяването си от рак

Две от най-обичаните италиански звезди - актрисата Елеонора Джорджи и певицата Сабрина Салерно, разказаха в социaлните мрежи и по телевизията как се борят със заболяването си от рак

>