Чистенето на хората на Радев от службите почва с Петър Тодоров (Обзор)

18.08.2023 21:40 Виктор Иванов
ПЕТЪР ТОДОРОВ

Промените в ДАНС и ДАР обаче не били теми на правителството

Чака се реакция на президента, който трябва да подпише указ

С главния секретар на МВР Петър Тодоров ще започне смяната на хората начело на службите за сигурност, назначени от президента Румен Радев. Това стана ясно в петък следобед след свиканото от премиера Николай Денков съвещание с шефовете на специални служби заради убийството на Алексей Петров.

Още в сряда вътрешният министър Калин Стоянов трябва да внесе в Министерския съвет доклад за освобождаването на Тодоров. В него трябва обстойно да се дадат

примери за слабата работа

на главния секретар на МВР.

Тодоров бе назначен на поста през август 2021 г. от първото служебно правителство на Стефан Янев. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков, който в момента е депутат от “Продължаваме промяната”, и държавният глава подмениха и шефовете на специалните служби.

В момента обаче управляващите от ПП-ДБ планират промени в законите за спецслужбите, за да премахнат ролята на президента при назначаването на шефовете им и да сменят сегашните ръководства на ДАНС и разузнаването. Това трябва да стане още в началото на септември, обяви преди два дни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Шефовете на ДАНС Пламен Тончев и на разузнаването Антоан Гечев участваха на вчерашната среща при Денков, за разлика от главния секретар на МВР. А премиерът коментира, че подмяната на ръководствата на ДАНС и ДАР не е тема на правителството, а на други институции.

Като пример, че Тодоров не работи добре с вътрешния министър, акад. Денков посочи, че дори на съвещания в Министерския съвет идва заместникът му Живко Коцев.

Вътрешният министър Стоянов анонсира, че в мотивите си за отстраняването на Тодоров подробно ще изброи причините, поради които не е доволен от работата му.

“Има проблем с организацията в МВР и те са свързани с отговорността на главния секретар. На практика министърът не работи с него”, каза Денков. А от думите му стана ясно, че министърът няма доверие в назначения от Румен Радев главен секретар.

За да бъде сменен обаче, ще е нужен подписът на президента.

През ноември миналата година Петър

Тодоров и негов заместник подадоха оставки след няколкото инцидента с полицаи при опити за задържане на мигранти. Но президентът не ги прие

Институциите трябва да ускорят и обогатят обмена на информация помежду си - основно МВР, службите и прокуратурата, които работят заедно по разследванията, обяви Денков във връзка с мерките, които се предприемат след “зачестилите тежки криминални престъпления в страната”.

“МВР заедно с прокуратурата ще сключат споразумение за координационен механизъм за обмен на информация и съвместна дейност, който е свързан само с наркотрафика и проблемите с трафика на мигранти.

Днес се договорихме обхватът на това споразумение да бъде разширен, така че в него да влязат престъпленията срещу личността и борбата с корупцията”, добави премиерът.

Част от този механизъм ще бъде и прегледът на всички сигнали, свързани с действие или бездействие, които биха могли да възпрепятстват разкриването на престъпления или т. нар. чадъри.

Други от От страната и света

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

Продължава делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров

>