Ухапване от кърлеж предизвиква сериозна хранителна алергия
Експертите предупреждават хората да се покриват на открито и редовно да проверяват тялото си за ухапвания от кърлежи
Рязко увеличаване на случаите на алфа-гал синдрома (АГС) показват данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ).
Това е сериозна хранителна алергия към червено месо. Тя се среща най-често при възрастни, ухапани от някои видове кърлежи. Симптомите варират от леки до тежки и могат да се променят с течение на времето.
Американски учени са установили, че в слюнката на кърлежа - най-вече от породата “Самотна звезда”, се намира опасният алерген олигозахарид алфа-1,3-галактоза (алфа-гал).
При ухапване човешката имунна система може да реагира бурно и да причини коремна болка, диария, гадене, подуване на гърлото и задушаване.
Кърлежът се разпознава по бялото петно на гърба
Досега е срещан най-често в южните и източните части на САЩ. Експертите обаче предупреждават, че местообитанието им се разширява поради изменението на климата.
След като алфа-гал алергенът попадне в организма на ухапания човек, той развива АГС, което го прави алергичен към червено месо и животински продукти от бозайници.
Списъкът с опасни храни включва свинско месо, говеждо, заешко, агнешко, еленско, желатин, мляко, някои млечни и някои фармацевтични изделия.
Реакциите при синдрома на алфа-гал могат да бъдат различни при хората, като варират от леки до тежки и дори животозастрашаващи, казват от ЦКПЗ.
Една от тях е анафилаксията - потенциално животозастрашаваща реакция, която засяга множество органни системи и може да се нуждае от спешна медицинска интервенция. Но
невинаги хората могат да получат алергична реакция
след излагане на алфа-гал, отбелязват експерти. Те допълват, че поради бавното храносмилане на месото в организма може да е много трудно да се забележат появилите се симптоми.
От 2010 г. насам са открити повече от 110 хил. случая на АГС, съобщават здравните власти в САЩ. От 2017 до 2021 г. те се увеличават с около 15 000 годишно.
Поради трудностите при диагностицирането на АГС от центъра за контрол и превенция на заболяванията казват, че общо до 450 000 американци може да са развили алергии към месо, дължащи се на алфа-гал алергена.
Проучване сред 1500 лекари и здравни работници от миналата година установи, че 42% от тях никога не са чували за синдрома на алфа-гал.
Около една трета от групата заявила, че не е “твърде уверена” в способността си да идентифицира заболяването. Само 5% са отговорили, че са “много уверени” в способностите си.
Синдромът е открит случайно едва през 2008 г.,
след като американски изследователи установяват неочаквани резултати при тестване на лекарство, използвано за лечение на рак.
Насекомото Ixodes holocyclus, известно още като паралитичен кърлеж, също е причинител на подобни алергии към месо в района на Сидни в Австралия.
Експертите предупреждават хората да се покриват на открито и редовно да проверяват тялото си за ухапвания от кърлежи, защото могат да причинят няколко опасни заболявания като лаймска болест и са най-често срещани през топлите месеци.