Назначен като съветник, май Алексей Петров бе истинският шеф на ДАНС

18.08.2023 06:30
Алексей Петров и Иван Драшков разговарят преди делото “Октопод”.

Скандали и пиене на кафе със “съмнителни” бизнесмени белязаха престоя му в агенцията

Алексей Петров работи в ДАНС още от създаването на агенцията в края на 2007 г. Тогава е секретен сътрудник и никой не знае за това. Всъщност ДАНС е извадената от МВР Национална служба “Сигурност”, където Алексей Петров е работил още от 1999 г. Длъжността му е тайна.

През март 2008 г. избухва скандал между бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов и вътрешния министър Румен Петков. В изслушване в парламента Танов разказва за среща на Петков с Братя Галеви. Той отговаря, че срещата е била регламентирана и е със съдействието на служител на МВР. В тази история става ясно, че това е бившата барета, застраховател и спорна личност Алексей Петров. Разкрит, той вече не може да бъде секретен сътрудник или офицер по внедряване в престъпния свят. И председателят на ДАНС Петко Сертов го назначава за свой съветник. Публична тайна е, че новата агенция, създадена по времето на Сергей Станишев като премиер, е управлявана точно от Петров и в неговия стил. Това продължава повече от година - време, което ще се запомни с няколко шумни скандала.

Най-големият е с разработката “Галерия”. След излизането на Алексей Петров от ДАНС се появява вестник със същото име.

По оперативното дело в ДАНС бяха подслушвани журналисти, политици и бизнесмени заради теч на информация към медиите, които публикуват критични материали за Алексей Петров. По това време той вече е съветник на председателя Петко Сертов. Мотивите за него са изтичане на класифицирана информация от ДАНС. Тя се публикува първо в анонимния сайт “Опасните новини”, а нарочен за автор на статиите е журналистът Огнян Стефанов. По това време той е главен редактор на “Фрогнюз” с издател бизнесмена Младен Мутафчийски. На 22 септември 2008 г. Огнян Стефанов беше зверски пребит пред столичен хотел от маскирани мъже с метални пръти. Беше в кома и оцеля по чудо. Престъплението не беше разкрито. Стефонов винаги е твърдял, ча Алексей Петров стои зад поръчката да бъде пребит.

През юли 2013 г. ДАНС разсекрети част от разработката “Галерия”.

Започнаха проверки на прокуратурата. Сформира се и парламентарна комисия по случая. На нея стана ясно, че служители на ДАНС, сред които Алексей Петров и Велин Хаджолов (шеф на щурмовия отряд ОСА, създаден по идея на Петров), са извършвали нерегламентирани разпити. Викали са в агенцията Младен Мутафчийски, Огнян Стефанов и административния секретар на “Фрогнюз” Йоргос Пецас, който е качвал материалите в сайта “Опасните новини”. Тримата били подлагани на психологически тормоз. Това е изводът на парламентарната комисия по случая.

Мутафчийски, Стефанов и Пецас са само част от хората, които са били викани в ДАНС “на кафе”, както беше модерно да се казва по онова време.

Други, които са викани за профилактика са Николай Маринов-Малкия Маргин, Златомир Иванов-Златко Баретата и много други. Според шефа на отряда ОСА Велин Хаджолов тези срещи “на кафе”, както и акциите на ДАНС са предотвратили много престъпления.

Алексей Петров е главно действащо лице и по скандала с изчезналия доклад на ДАНС от 2008 г. за корупция по висшите етажи на властта при управлението на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Документът му е изпратен през октомври същата година, когато Алексей Петров още е в ДАНС. В края на мандата на тройната коалиция през 2009 г. става ясно, че Станишев не го е върнал в регистратурата, както е по закон. През октомври 2009 г. Алексей Петров носи оригинала на доклада на новия премиер Бойко Борисов, който оповестява публично фактите по случая. Това се случва месец след като Петров напуска ДАНС и два месеца преди да бъде арестуван по делото “Октопод”. Тогава Бойко Борисов казва, че Петров му дал доклада като “лоялен гражданин”. По-късно Сергей Станишев публично питаше как Алексей Петров има този доклад. Прокуратурата обвини Станишев за липсващия доклад, но давността за престъплението изтече и той не беше осъден. Алексей Петров беше свидетел по това дело, както и бившият председател на ДАНС Петко Сертов.

По времето на Алексей Петров като съветник той влезе в остър конфликт и със зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков, който беше нарочен за близки контакти с Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски. Драшков беше уволнен от Сергей Станишев през 2008 г., но след това се върна, след като обжалва в съда. През 2012 г. напусна поста по свое желание. Драшков беше и свидетел по делото “Октопод”.

Други от От страната и света

Задържаха мъж, участвал в телефонни измами във Враца

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца

Шофьор блъсна 2-годишно дете в Димитровград и избяга

На 19 септември в Димитровград, в района на автогарата, 43-годишен шофьор на лек автомобил е блъснал 2-годишно дете. Водачът напуснал мястото на катастрофата и не уведомил органите на МВР

Главчев: Не смятам, че тонът на РСМ ще им помогне да станат част от ЕС (На живо)

Не смятам, че тонът, който напоследък РСМ използват ще им помогне да станат част от ЕС. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев за отношението на Република Северна Македония към страната ни

БАБХ затвори 31 обекта при проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите

Втори сме след Хърватия в ЕС по увеличение на почасовите разходи за труд

През второто тримесечие на 2024 г. спрямо второто тримесечие на 2023 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора нарастват с 15,4 на сто

>