Вижте живота на Алексей Петров в снимки (Галерия, видео)

17.08.2023 18:58
Алексей Петров Снимка: 24 часа
Пораженията по колата на Алексей Петров след атентата с гранатометите
Роман Логвиненко в съда по време на делата му за опита за убийство на Алексей Петров.
Дело Алексей Петров, Атанас Атанасов, Иван Драшков и Емануил Йорданов СНИМКА: Гергана Вутова 25.01.2012 г.
Тристранка - тристранна комисия СНИМКА: Йордан Симеонов 22.03.2012 г.
Дело срещу Алексей Петров, Антон Петров СНИМКА Гергана Вутова 23.10.2013
СНИМКА: Архив
Отвеждат задържаните братята Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Алексей Петров по делото "Октопод"
Октопод
Мярка на Алексей Петров СНИМКА: Андрей Михайлов
Огнян Петров - брат на Алексей Петров и Иванка Славчева пред Централния Софийски затвор , за да получат информация за здравословното състояние на Алексей Петров СНИМКА: Кристина Цветкова
Съд - дело - Алексей Петров СНИМКА: Гергана Вутова 08.06.2010
Алексей Петров в Съдебната палата СНИМКА ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ
Алексей Петров и Златко Баретата СНИМКА: Надежда Гърбова 13.11.2015
Делото "Октопод" СНИМКА: Йордан Симеонов 08.07.2015
Делото "Октопод" СНИМКА: Йордан Симеонов 08.07.2015
Алексей Петров дава показания срещу Сергей Станишев СНИМКА: Десислава Кулелиева 28.03.2016
Мястото на покушението срещу Алексей Петров Снимка: Румяна Тонева
Алексей Петров и журналистката Кристина Патрашкова
Алексей Петров и Кеворк Кеворкян 02.02.2009
Ивет Горанова и Алексей Петров СНИМКА: Румяна Тонева
Разследващи на мястото на покушението срещу Алексей Петров през 2015 г. СНИМКА: Йордан Симеонов
Алексей Петров СНИМКА: Румяна Тонева 24.10.2011

Животът на Алексей Петров преминава като на филм. Бивша барета, каратист, застраховател, секретен сътрудник на службите, съветник в ДАНС до университетски  преподавател. Арестуван, обвинен и оправдан по делото "Октопод".

Оцелял след  два атентата - през 2002 г. и 2015 г.  И убит посред бял ден при третия.

Вчера в полите на Витоша край София бе разстрелян Алексей Петров.

Новината върна мнозина в по-ранните години на прехода в мутренските войни и поръчковите убийства.   Куршумите застигат бизнесмена при седмична му разходка с позната - Мирослава Михайлова.   

Той е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, сътрудник на НСС. Бил е и специален съветник в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Роден е на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 90-те години

През 1999 г. бившата барета е прострелян в крака след скандал с Кирил Киров - Японеца. Версията тогава беше, че пистолетът е гръмнал случайно.

През 2002 г. Петров е прострелян в гърдите и крака с автомат. Така и не стана ясно кой е атентаторът и каква причината за престъплението.

На 14 август малко преди 23 ч тогава от комплекса "Спартак" в София излизат групички хора. Двама мъже и жена се отправят надясно към паркинга. В този момент от отсрещната горичка изтрещяват изстрели. Единият мъж се свлича на земята и стене, жената е ударена леко в крака. Раненият е бившият командос Алексей Петров, жената - Ива Павлова, собственик на туристическа фирма, която има офис в комплекса. Придружаващият ги Румен Пешев също е ранен в лакътя, но докато трае стрелбата, се хвърля върху Петров, за да го предпази.

В това време други двама от излезлите от комплекса мъже започват да гърмят към горичката, откъдето идват куршумите, но не уцелват никого.

Алексей Петров е качен в кола и откаран в "Пирогов". Един от куршумите е счупил две от ребрата му, другите са засегнали ръката и крака му, има повърхностна рана на кръста. Травмите не са смъртоносни и Петров оживява.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване.

През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г. През юли 2021 г. е окончателно оправдан по делото „Октопод“. 

2012 г.

2013 г. 

През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“.

Четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат с гранатомет срещу него, а бронираният джип на бизнесмена спасява живота му. На 13 ноември с.г. Алексей Петров обявява награда от 100 хиляди долара за информацията кой стои зад атентата срещу него. Пред медиите Петров показва голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще очаква информация за атентаторите. Алексей Петров заявява, че е започнал собствено разследване, в което ще бъдат включени и чуждестранни експерти и допълва: „Да се бори с тероризма може единствено държавата, да бъде победен – зависи от обществото“.

В деня на атентата - 29 октомври 2015 г., малко преди 8,30 ч, Алексей Петров излиза от дома си на ул. “Арарат” в столичния кв. “Кръстова вада”. В подземния гараж го чака шофьорът му - Стефан Борисов. По навик Алексей сяда на задната дясна седалка в бронирания си “Мерцедес S 500 Гард”.

Шофьорът потегля и свива по ул. “Проф. Милчо Лаков”. Когато стига до кръстовището един след друг през 2 секунди се чуват два адски гърмежа. Колата е навлязла в завой, когато Алексей и шофьорът му усещат два силни удара, пръсва се стъклото на предната дясна врата.

Отломка от сграда удря задния ляв калник на мерцедеса. Защитните системи на колата се включват и тя е обгърната от димна завеса. Шофьорът на Алексей Петров прави обратен завой и се връща към гаража.

2016

За покушението беше арестуван и осъден украинецът Роман Логвиненко, на 29 май 2023 г. Апелативният съд в София го освободи предсрочно от затвора. Физическите извършители не бяха открити.

Логвиненко бе признат за виновен, че от пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в съучастие като подбудител и помагач с трима души, умишлено склонил чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров. Обещавал е 200 000 евро на извършителите и помагача, за да умъртвят Петров. Набавил е парични средства и два гранатомета. Давал е съвети и разяснения, организирал е следенето на Петров и е набавил леките автомобили.

   
Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова се сбогува Алексей Петров във "Фейсбук".

"Почивайте в мир, г-н Президент!
Благодарим Ви за всичко, което направихте за нас! Ще се опитаме да помним, съхраним и продължим всичко, започнато от Вас!", написа тя.

     Алексей Петров е съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан" и „Спартак". До 2000 г. е член на борда им, както и на „Средец М", а по-късно и на „Левски Спартак". 

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>