Бил ли е Алексей Петров “сглобка на сглобката” на новата власт?

17.08.2023 07:30
Кирил Петков и баща му Петко са били заедно на срещата.
БОЙКО БОРИСОВ
Самоковският манастир, в който е проведена срещата.

Алексей Петров е приеман за ключов фактор при съставянето на сложната сглобка между “Продължаваме промяната - Демократична България” и ГЕРБ, а малко по-късно и за присъединяването на ДПС към новото евро-атлантическо мнозинство в българската политика.

Подобно наблюдение споделят хора от обкръжението на Кирил Петков. Ролята на университетския преподавател и доцент по национална сигурност става особено видима в месеците преди и след последните извънредни избори.

По онова време в публичното пространство упорито се говори, че чужди посолства мотивират настойчиво Бойко Борисов и Кирил Петков да съставят правителство, независимо коя от двете политически формации е първа, коя - втора след поредния за България вот. Дори се носи упорит слух, че Бойко Борисов вече е бил склонил да не се кандиатира за министър-председател, а да отстъпи поста на Кирил Петков или Асен Василев.

На 2 април ГЕРБ действително печели с малка преднина пред ПП-ДБ и започват тягостни дни на сметки за възможни и невъзможни коалиции.

На 13 май в сайта “Либерта” се появява информация за среща на Бойко Борисов и Кирил Петков в Самоковския манастир, на която се уточняват детайлите на споделената власт между десните сили в България.

Сайтът на Стоян Тончев единствен дава гласност за тази мистериозна среща, уточнявайки, че тя се е провела около 1 май - две седмици преди публикацията.

Към днешна дата източник от ПП твърди, че двигатели на сбирката в Самаковския манастир са били всъщност Алексей Петров и бащата на Кирил Петков - Петко. Двамата се познават от времето на навлизането на каратето като спорт в България през 80-те години на миналия век.

Самият Алексей Петров приживе потвърждава в интервю, че познава добре Петко Петков и Бойко Борисов, а се е виждал и с Кирил Петкков.

“Познавам Борисов, разбира се, познавам също и Петко Петков, бащата на Кирил Петков. Но аз няма как до такава степен да имам роля, която да определи кой да участва в правителство. Познавам и двамата покрай бойните изкуства”, уточнява Петров своята роля в днешната власт в последното си интервю пред Би Ти Ви, докато текат преговорите за съставяне на правителство.

В Самоковския манастир Петко Петков води сина си, а Борисов присъства, поканен от Алексей Петров.

Репортер на “24 часа” потърси за потвърждение на този факт Борисов, но лидерът на ГЕРБ не отговори на телефонните обаждания до редакционното приключване на броя.

В “Продължаваме промяната” са категорични, че Петров с авторитета си пред всички участници се е превърнал в “сглобка на сглобката”. Разказват го сериозно и с уважение към бившата барета.

Затова и в ПП допускат като вероятна и версията, че Алексей Петров е бил застрелян, защото щял да се върне начело на Държавната агенция по национална сигурност.

Часове след убийството на Витоша подобно твърдение се появи от страна на бившата съдийка Румяна Ченалова, която бе съдия по делото “Октопод” срещу Алексей Петров.

Самият той пред Би Ти Ви споделя, че е готов да се върне в ДАНС, ако се даде приоритет на икономическата сигурност.

Връзка между разстрела на Витоша и намерението на Петров отново да поеме ДАНС видя и бившият вътрешен министър Румен Петков.

Петров действително е помагал със съвети в сектора “Сигурност”, а Кирил Петков изключително много се доверявал на баща си по тези теми.

Самият Петров става медийно активен след съставянето на правителството с ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел.

“Нормално е да си говорим и да изкоментираме нещо, но това не са официални разговори. С Бойко Борисов често си говорим за сигурност. Той поиска да се видим и да разговаряме. По отношение на сценарии, режисури по никакъв начин не участвам. Имам мнение и експертиза по някои въпроси. Известен съм с това, че изказвам мнението си много директно, но ще продължа да го правя, защото смятам, че е важно”, разказа Петров за ролята си приживе в интервю. Пак тогава той призова лидера на ГЕРБ да не дава имунитета си, поискан вече от бившия главен прокурор Иван Гешев.

“Атаките срещу лидерите на партиите са по-скоро атаки към самите партии, защото това са репутационни удари, за да не се състави правителство. Грешката на господин Гешев е, че това сплотява партиите и ще бъде катализатор за съставяне на правителство”, каза тогава Алексей Петров.

Алексей Петров е роден през 1962 г. в ловешкото село Градежица. Семейството е бедно. Заети са в земеделието и животновъдството, в които като ученик е помагал и Петров. Избира милиционерското училище в Пазарджик, където е на пансион и разходите се поемат от държавата. Отличава се с твърд характер и успешна спортна кариера. Курсантът започва работа в МВР в края на 80-те, а пок рай спорта още тогава се сприятелява с бъдещия лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който неведнъж е казвал, че Петров е бил най-добрата барета.

 

След завършване на милиционерското училище Алексей Петров служи в поделението на баретите от легендарния отряд, като през 1987 г. е назначен за командир на отделение. До началото на 90-те се издига до зам-началник на отряда. За операциите, в които участвал, още се носят легенди. Тогава започват да го наричат Трактора - селскостопанската машина, за която няма препятствия. Още като сержант, на 23 г. лично залавя западно- германския терорист с прозвище Зорге на Централна гара в София. Тогава службите получават информация, че Зорге е у нас и изпращат три от най-добрите барети, сред които е Петров. На перона виждат Зорге под ръка с момиче, с което се е запознал във влака. Алексей се хвърля в краката му, събаря го на земята с отработена хватка, обезврежда го с удар в гърба и го закопчава с белезници. Другите двама го събличат гол, защото имал навик да пришива силна отрова под дрехите си. Петров е участвал в стотици други операции. В отряда се засича с т.нар. Братя Галеви и много други знакови бизнесмени, юристи и хора от спорта, станали известни по-късно.

Петров напуска МВР в началото на 90-те и започва частен бизнес. Тогава се появяват борческите групировки, които легализират рекета с охранителни, а по-късно и със застрахователни фирми. По това време се появява фирма на бивши барети с участието на Петров. (За бизнеса му виж карето долу.)

През 1999 г. при правителството на Иван Костов Алексей Петров се завръща в МВР, но никой не знае освен началниците му. От тогава до 2007 г. е бил офицер под прикритие в Националната служба за сигурност (днес ДАНС), която по това време е в МВР. Това са секретни служители, които се внедряват в престъпния свят, за да се предотвратяват и разкриват престъпления. Затова, че Алексей Петров е работил дълги години и в МВР, освен в частния бизнес, става ясно чак през 2008 г. Става скандал след среща на вътрешния министър Румен Петков с Братя Галеви на басейна “Спартак”. Преди това е ясно, че домакин е бил Алексей Петров, който към онзи момент е известен като бизнесмен, но не и като служител на МВР. А по-късно Румен Петков заявява, че срещата с Братя Галеви е била регламентирана, контролирана от службите и организирана от офицер под прикритие. Разкрит по неволя, Алексей Петров напуска МВР, за да се завърне месеци по-късно като съветник на председателя Петко Сертов в новата Държавна агенция за национална сигурност, приемник на НСС. Публична тайна е, че тогава силният човек в агенцията беше Алексей Петров, а назначаването му беше съпроводено със скандали.

Напуска ДАНС през август 2009 г., месец след като ГЕРБ за първи път печели парламентарните избори и съставя правителство. Тогава вече е в обтегнати отношения с Бойко Борисов, за които е разказвал неведнъж. А двамата се познават от 1983 г., когато са съотборници в националния отбор по карате. Първо Борисов е селекционер, след него е Петров. После са заедно във федерацията по карате, а след падането на комунизма и съдружници в частна фирма, за която Борисов е коментирал, че никога не е имала дейност. През цялото време, докато Борисов е главен секретар на МВР - от 2001 до 2005 г., Алексей Петров е офицер под прикритие на негово подчинение.

В началото на 2010 г. Борисов вече е премиер. Тогава изненадващо Петров е арестуван като лидер на престъпна група, наречена “Октопод”, от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Петров лежа близо година в ареста и дълго беше под домашен арест по време на разследването. Голямото дело “Октопод” така и не влезе в съда. По т.нар. малък октопод за рекет Алексей Петров беше оправдан на три инстанции. По-късно го съдиха и за пране на пари, но отново беше признат за невиновен. Последното дело беше за хонорарите му като консултант на голям мобилен оператор. Още като съветник в ДАНС с него е сключен договор, за да окрупни доставчиците на интернет и телевизия в няколко области в страната. С контактите си и с информацията, която има от ДАНС, той успява да убеди малките собственици да продадат бизнеса си и той е окрупнен в две дружества. След това те се обединяват и така мобилният оператор стана доставчик и на телевизия и интернет с добре изградена мрежа.

 

Бизнес с много лица - охрана, застраховки, таксита и мебели до преподавател с докторска дисертация

Става частник веднага след като напуска МВР през 90-те години на миналия век

За някои Алексей Петров е познат като бивша барета, за други е предприемач с проспериращ застрахователен бизнес. Трети го познават като бивш съветник в ДАНС или пък университетски преподавател.

Според известните факти от биографията му Петров напуска системата на МВР в началото на 90-те години на миналия век и веднага след това влиза в частния бизнес.

Първият му контакт със застраховането е през  брокера “Атлас” ООД, където Петров влиза в оперативния мениджмънт. Две години по-късно  той става  член на съвета на директорите и съдружник в застрахователя “Аполо и Болкан”.

Компанията е учредена от бивши барети и стартира като охранителна фирма. В нея през годините се появяват различни бивши барети, сред които и Златомир Иванов-Баретата. На власт идва обаче правителството на Иван Костов, което отказва да издаде лиценза на т. нар. силови застрахователи и “Аполо и Болкан” престава да съществува. Паралелно с участието си там, но и по-късно - до 2008 г., Петров е и член на ръководството в застрахователното дружество “Средец М”.

Първата си самостоятелна компания в застраховането създава през 1996 г. - “ЗK Спартак”, която след това е прекръстена на “ЗК Левски Спартак”. От нея след това ще се роди “Лев инс”. 

Според Търговския регистър за един кратък период Петров, Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата  са имали обща фирма -  “Будоинвест”, която е трябвало да охранява  състезания и да осигури пари за каратето - любимия спорт  на тримата.  Най-голямата бизнес активност на Петров е през 90-те години на миналия век, когато се появява  като съдружник в “Бул пауър”, “Квон България”, “Лева груп”, “Кайлъка ресурс”, Ай Ти Ви. Някои от тези компании са активни и в момента.

От 2000 година насам бизнесът му е свързан основно с “Лев корпорация” , където е и неговият брат Огнян Петров.  Мажоритарният пакет акции на компанията, която вече се казва “Левкорп груп”, е на две фирми -  “Пела” и “Лев истейт”. 

Петров придобива 50% от “Пела” още през далечната 1996 г., а две години по-късно става едноличен собственик. През 2008 г. прехвърля собствеността на  Ива Павлова. Тя е жената, която движи бизнеса му. В “Лев истейт” Павлова е съдружник с израелеца Хаим Овадия.  Според Търговския регистър “Левкорп груп” има дялове в компании за финансови услуги, производство, транспорт, туризъм, земеделие, корпоративна сигурност. Най-големия бизнес в групата е чрез “Лев инс”. През застрахователната компания прояви интерес към банковия сектор, като обяви намерения да придобие два клона на чужди банки - “Креди Агрикол” и Токуда Банк. След фалита на КТБ искаше да вземе и дъщерната банка “Виктория”, но получи отказ от БНБ. “Левкорп груп” контролира и “Животозастрахователен институт”, “Здравноосигурителен институт”, “Пенсионноосигурителен институт”, застрахователния брокер АС БГ, инвестиционния посредник “ИП Фактори”.

Транспортът е вторият стълб в бизнеса на Алексей Петров. Негова е “Такси С Експрес”, която е една от най-големите фирми за таксиметров транспорт в София. Твърди се, че към този бизнес е и “Кепитъл лизинг”, която предлага леки автомобили за таксита на изплащане.

В охранителния бизнес Петров присъстваше чрез “Спартак секюрити”, “Атлас” и “ИН 80”. Странични бизнеси са компаниите  “Бук Тетевен” за производство и преработка на дървен материал, “Хармония ТМ” за врати и дървени рамки, “Арте Италиана” - вносител на мебели от Италия, “Екобалкан”, произвеждащ млечни продукти и ЛКС за авиокетъринг.

Петров се опитваше да развива активно и обществена дейност. Той бе изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива и като негов представител участваше в надзорния съвет на НОИ, както и на заседанията на тристранния съвет.  Бил е и президент на Българската карате федерация. 

Преподаваше в УНСС, доцент, има защитена докторска дисертация по фирмена сигурност в Специализирания научен съвет на МВР академията. Преподавал е фирмена сигурност и в частни колежи, както и в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. (24часа)

Други от От страната и света

Найден Тодоров: Детето е паднало в дупка в сцената на театъра в Плевен, не е предупредено, че няма репетиции

Нито един български театър не отговаря на европейските изисквания, приети преди четири години. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ служебният министър на културата Найден Тодоров

80-годишна даде над 15 хил. лева на мним полицай

Телефонна измама е била извършена вчера следобед в Балчик. 80-годишна жена е измамена, че на стационарния ѝ телефон се обажда служител на криминална полиция

Дрогиран мъж без книжка и с крадена кола едва не помете хора на тротоар в село Шейново

30-годишнен мъж без шофьорска книжка, седнал зад волана на крадена кола след употреба на наркотични вещества, установени с полеви тест, едва не помете хора на тротоар

Жена е жестоко осакатена след тричасов побой от ревност в Челопеч

Роза знае, че живее втори живот - с изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста „Винаги ще си спомням този ден. Тричасов побой. Само това му казвах – умирам. А той отговаряше - умирай, умирай

Загиналите летци Дункин и Димитров са правили 24 пъти упражнението, което ги уби

24 пъти са направили упражнението при което се разбиха и загинаха пилотите Венцислав Дункин и Петко Димитров. Това обясни пред Би Ти Ви министърът на отбраната Атанас Запрянов

>